ser - 17000 przepisów (strona:945/1134)

Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 197

proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam

kolorowotorcikowo
Kiełkująca sałatka z łososiem na pesto 181

pieczemy w piekarniku ok. 7 min w temp. 180°C. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe i miksujemy. Dolewamy olej Kujawski czosnek i bazyliaoraz olej rzepakowy. Dodajemy ser, doprawiamy solą, pieprzem i ponownie miksujemy.Kiełki podsmażamy i przekładamy na papierowy ręcznik, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Na talerzu układamy listki mięty, bazylii, rukli, dodajemy pomidory pokrojone w paski

Moniki Smakołyki
Jajka w koszulce! Pasta z awokado! 133

smaczne i pożywne! Pysznie! składniki: - 2 jaja ekologiczne - 1/2 pomidora - 2 łyżki pasty z awokado - przepis poniżej - rukola Pasta z awokado na kanapki: - 1 dojrzałe awokado - 2 łyżki białego sera - 10 pistacji - sól, pieprz, świeża bazylia około 10 listków w/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę! Jajka wybij na gotującą się wodę (jeżeli robisz po raz pierwszy jajko poszetowe

SMYKWKUCHNI
NALEŚNIKI. PO PROSTU. 321

żyje. To normalny człowiek. Jak każdy inny.Nawet w kwestii jedzenia. Wielu osobom spoza blogowego światka wydaje się, że bloger kulinarny to ktoś, kto jada tylko bliny z kawiorem,szlachetne sery z żurawiną, trufle, a wszystko zagryza deserami z płatkami złota i zapija drogimi winami czy szampanem. Nic bardziej mylnego!Bloger kulinarny to człowiek jak każdy inny - chodzi do pracy

W kuchni Karmel-itki
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 160

Povia w miasteczku Gaiole in Chianti.Andrea prowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła!  Andrea

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura z czerwonych borówek 183

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3  papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa zupa porowa 188

zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw około 15-20 minut. Dodajemy mleko, przyprawiamy a następnie miksujemy. *Jeśli chcemy urozmaicić naszą zupę możemy dodać do niej topiony serek, straty żółty ser, grzanki... Co kto lubi

Kulinarne przygody Gatity
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 231

maki 125 g masła 1 jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno :-). Składniki ciasta wrzucamy

Kulinarne przygody Gatity
Szpinakowe pesto 155

pesto ! Szpinakowe pesto Składniki: 5 dużych garści liści szpinaku, bez łodyżek 3 ząbki czosnku 4 łyżki ziaren słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek EV 4 łyżki starego twardego sera typu parmezan sól, pieprz Wykonanie: Szpinak płuczemy i osuszamy. Wszystkie składniki blendujemy razem. I już :-). Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 181

podsmażyć na patelni, tak jak szpinak. Myślę, że tę odmianę brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem. Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych

Kulinarne przygody Gatity
Cytrusowe ciasto z figami i daktylami 166

upieczenia ciasta czerpałam z przepisu zamieszczonego na blogu Gotuje bo lubi. Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Składniki: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 100 g masła 150 g sera ricotta 2,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka pokrojonych w kostkę daktyli, fig i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 pomarańcza

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 189

tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie  z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 174

mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 243

Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica wołowa z pure z topinambura i grillowanymi szparagami i koprem włoskim Uczestnicy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 225

identyczne, ale w każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki

Kulinarne przygody Gatity