Zeby czasu nie tracić na gotowanie :) Lepiej porozmawiać z coraz bardziej rozgadanym dzieckiem! makaron penne brokuły pieczarki śmietanka 12 % do sosów sól, pieprz kilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowej ser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar) Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry. Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek(...)Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem. Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią... Niby nic, a takie pyszne :)) var bbSite='http___gotujmy.pl'; var bbMainDomain='new.smartcontext.pl'; Czytaj więcej
bistro mamaszkl - poszatkowana kapusta – 100 g - mięso mielone – 200 g - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana 18% – 200 ml - ser żółty – 50 g - olej - sól - pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek(...)napełniamy dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 200C i pieczemy ok. 20 min. Trzemy na tarce ser i mieszamy ze śmietaną. Dodajemy sól, pieprz. Polewamy zapieczone papryki i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyciągamy i zajadamy jeszcze ciepłe
Ostra na Słodkoczasu. Może być to pomysł na obiad albo gorącą kolację. Proste i smaczne danie. Gorąco polecam wszystkim miłośnikom kaszanki :)) Składniki ziemniaki kapusta kwaszona (dość kwaśna) kaszanka cebula ser żółty majeranek ziele angielskie liść laurowy Nie podaję ilości, zależy ona od wielkości naczynia do zapiekanki i oczywiście od naszych apetytów. Wykonanie : Ziemniaki gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie(...)Wszystko podsmażamy dodając do smaku majeranek. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy ściśle na przemian:pokrojone w talarki ziemniakami, kapustę,kaszankę aż do wyczerpania składników. Posypujemy startym na tarce serem. Wstawiamy do piekarnika na 180st, na około pół godziny
Walijskie Pichceniesmaków, szczególnie pikantnych. Dziś chcę Wam zaprezentować pyszne, choć nieco kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Burrito, czyli farsz mięsny z czerwoną fasolą i kukurydzą zawinięty w domowe tortille. Całość posypana serem i zapieczona. Pyyyyyszne... Tortille: 350g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku, 1/2 łyżeczki soli, łyżka oleju rzepakowego, niepełna szklanka przegotowanej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek(...)puszka czerwonej fasoli, cebula, puszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną
Z miłości do słodkościopakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany Sól Pieprz Farsz pomidorowy Krojone pomidory z puszki ½ puszki groszku konserwowego 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Ok 200 gram sera żółtego typu gouda Olej do smażenia Wykonanie: Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk(...)zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez
Smaki Ewyplacki tortilli- dla 1-2 osób) 150 g mąki kukurydzianej 150 g mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta soli odrobina oliwy z oliwek Farsz: 150 g sera żółtego pół piersi z kurczaka pieprz i sól do smaku listki świeżej bazylii-opcjonalnie odrobina oliwy z oliwek Przygotowanie Tortilla: 1. Zmieszaj wszystkie składniki na ciasto. 2. Wyrabiaj aż będzie(...)placuszki były idealnymi kołami na rozwałkowanym cieście połóż spód od tortownicy i przyciśnij mocno do podłoża, oderwij niepotrzebne ścinki i podnieś spód tortownicy. Gdy chcesz zrobić farsz z serem. Upiecz 2 placki, uważając by nie były one mocno przypieczone. Jeśli w trakcie pieczenia stwierdzisz, że placki są troszkę za suche podlej je odrobinką oliwy z oliwek i smaż dalej
KreatywnePinyjest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże, wsypać mąkę, sól i dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne(...)wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży 1/2 szkl wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki ser żółty ananas w kawałkach szynka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto(...)rozpadać i sok lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami. Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę
Kuchnia w opałachrazie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoną
Z miłości do słodkościMacie jakieś propozycje, co jeszcze udoskonalić? Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie 1 łyżeczka przyprawy włoskiej i szczypta chili sól, pieprz(...)mlekiem i przyprawami oraz wysmarować kokilki masłem. Do każdej kokilki włożyć kolejno: chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę i paprykę (odrobinę zostawić na wierzch), posypać serem, znów na wierzch dać chleb. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę szynki i papryki oraz posypać serem, po czym zalać każdą kokilkę masą jajeczną, a na koniec lekko docisnąć całość. Tak przygotowane
Fabryka pomysłówśmietany 15 dkg masła 1/4 łyżeczki soli 1 jajko Farsz: 30 dkg gotowanego mięsa z kurczaka 1 cebula 3 łyżki oleju, masła lub oliwy do smażenia 15 dkg sera żółtego lub mozzarella posiekana natka pietruszki sól, pieprz, słodka papryka lub inne przyprawy, jeśli chcemy mieć pikantne paszteciki ( np. gyros , do pizzy lub ostrą paprykę) Dodatkowo(...)rąk, dodać resztę mąki. Odłożyć do lodówki co najmniej na pół godziny. W tym czasie zrobić farsz. Cebulę posiekać, zeszklić na tłuszczu i zmielić razem z mięsem. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa, wymieszać, dodać zieleninę i przyprawić. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Układać
Maślane ciasteczkoSkładniki: Na 2 tortille: 2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku) 1 duża pierś z kurczaka sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Panierka: 2 łyżki mąki 1 jajko 2 łyżki mleka ok 100g sezamu Smażenie: 1 szklanka oleju(...)sezamie. 2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki, ogórka w słupki, a pomidora w większą kostkę. 3. Kukurydzę odsączamy na sitku, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Majonez łączymy z ketchupem i wodą. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. 4. Olej wlewamy do niewielkiego garnka i do rozgrzanego wrzucamy po kilka
Kuchnia w czekoladzieserca uwielbiam! (powiało grozą) :) SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM Składniki: - 500 gram serc wieprzowych - 500 gram ziemniaków - 500 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego) - 2-3 ząbki czosnku - 150 gram sera żółtego - 100 mililitrów słodkiej śmietanki - liść laurowy - ziele angielskie - biały pieprz - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Serca płuczemy, kroimy w grubą kostkę i oczyszczamy z błon. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą(...)kroimy. Dusimy go w 100 mililitrach śmietanki i odparowujemy nadmiar płynu. Łączymy z odcedzonymi sercami i ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuskładniki: 2 małe bagietki 300 g pieczarek 20 g czosnku 50 g cebuli ok. 50 g masła 100 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie lub oregano ketchup cybuchy lub szczypiorek wykonanie: Bagietki przekrawamy wzdłuż. Pieczarki myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 1 łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki(...)następnie wykładamy pieczarki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (góra dół). Podpiekamy przez 5 min. Następnie posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 5-10 min., aż ser się roztopi. Gotowe podajemy z ketchupem i posypujemy szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniarzepakowego lub oliwy z bazylią, czosnkiem i suszonym pomidorem + 2 kolejne do szpinaku na koniec -ser pleśniowy,najlepiej z niebieską pleśnią ok. 50 g- kto nie lubi daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie -przyprawy- sól, pieprz ziołowy u mnie od Skworcu , dodatkowo bazylia i kolendra -3 ząbki czosnku -1 mała cebula Na sos -pół szklanki majonezu -pół(...)plasterki podsmażyć na oleju , dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę, następnie na to wrzucić szpinak, podsmażyć. Dosmaczyć pieprzem i solą. Podlać smietaną, konstystencja powinna być gęsta. Dodać ser. Wrapsy podgrzać, nałożyć farsz, zwinąć w rulon, u mnie złożone w qerollte. Posypac serem i zapiec 10 min. W 180 stopniach. Podawać z sosem Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni