ser feta - 6431 przepisów (strona:88/429)

Sałatka z bobem, fetą i miętą 185

Sophie Dahl. Naprawdę ciekawe połączenie bobu z miętą, lekkie, sezonowe i sycące :) Składniki (3 porcje): - 0,5 kg bobu - garść pokrojonych szparagów - garść świeżej mięty (użyłam zwykłej i cytrynowej) - feta 135 g ( połówka większego opakowania) - kilka suszonych pomidorów - sól, pieprz, papryka ostra, bazylia - olej Ugotować bób we wrzącej, osolonej wodzie, potrwa to ok. 5 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś czas(...)lubicie skórkę, bób jest świeży i z dobrego źródła - pomińcie tę czynność ;). Umyte, pokrojone szparagi podsmażyć kilka minut na oleju wymieszanym z przyprawami. Pokroić drobno miętę, suszone pomidory i fetę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić i polać kilkoma łyżeczkami oleju z suszonych pomidorów. Przepis brał udział w akcjach: Lekkie sałatki , Pomidorowe inspiracje oraz Smakołyki na pikniki

Corner With Recipes
Sałatka z kuskusu, pestek granatu, fety, płatków migdałów i czerwonej cebuli-dla odważnych;) 116

napisałam w temacie, jest to sałatka odważnych. Ciekawe połączenie smaków, dla małych i dużych odkrywców :) Składniki (4 porcje): - 100 g fety - 1 szklanka kuskusu - 1 granat - 1 czerwona cebula - garść prażonych płatków migdałów* - pół cytryny - oliwa - sól, pieprz, zioła (np. bazylia, oregano), słodka papryka Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno pokroić, fetę rozdrobnić. Granata najlepiej przekroić

Corner With Recipes
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 142

ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. * Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno nie zaszkodzi to konsystencji ciasta ;) ** Oczywiście można użyć mrożonego

Corner With Recipes
Sałatka z zielonej soczewicy 169

robiłam specjalnego dressingu.  Zdrowa i smaczna sałatka :)  Składniki (4 porcje): - 1 szklanka zielonej soczewicy - 2 łodygi selera naciowego - garść pomidorków koktajlowych - pół małej cukinii - 1 cebula - pokruszona feta (140 g) - garść prażonego słonecznika - olej rzepakowy do smażenia - oliwa do polania - sól, pieprz, bazylia, papryka słodka,  Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię i cebulę pokrój(...)kostkę, następnie podsmaż na dwóch łyżkach oleju i przypraw. Seler naciowy pokrój w cienkie plasterki, a pomidory w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, dodaj słonecznik, przyprawy i posyp pokruszoną fetą. Na koniec polej oliwą

Corner With Recipes
Pieczone spring rolls ze szparagami 175

załapał się na tamten sezon szparagowy. W kolejce czeka jeszcze sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)  Składniki (4 porcje): - pół pęczka szparagów zielonych - 100 g fety - 2 szklanki pomidorków koktajlowych - 1 szklanka czarnych oliwek - 12 płatów papieru ryżowego - garść sezamu do posypania - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, chili cayenne - 1 łyżeczka oleju rzepakowego - ryż do podania(...)dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną wodą. Namocz papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków szparagów, 2 pomidorki, 2 oliwki, posyp pokruszoną fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu papieru ryżowego. Ułóż na blaszce, skrop olejem, posyp sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami papiery ryżowego. Piecz ok. 20 minut

Corner With Recipes
Kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką 199

suchej ciecierzycy (lub ok. 1 szklanka ciecierzycy z puszki) - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 papryka - 1 cukinia (obrana, jeśli nie znamy źródła) - 2 marchewki - kilka pieczarek - 3/4 kostki fety - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - garść oliwek - sól, pieprz do smaku - olej rzepakowy/oliwa/ olej z suszonych pomidorów do smażenia - 1-2 łyżki mieszanki ziół (np. płatki pomidorów, bazylia, czosnek(...)pozostałe składniki (ciecierzycę, kaszę, suszone pomidory, oliwki). Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą. Dokładnie wszystko wymieszaj. Podduś jeszcze przez kilka minut, spróbuj czy nie potrzeba więcej przypraw. Dodaj pokruszoną fetę i dokładnie ją wmieszaj w danie. Można podawać z pokrojoną pietruszką czy koperkiem.  * Sprawdzamy, kiedy zmięknie, zajmie to co najmniej 20 minut

Corner With Recipes
Sałatka z arbuzem i fetą 130

Lekka sałatka w stylu śródziemnomorskim. Polecam przygotować ją teraz kiedy arbuz jest najsmaczniejszy. Składniki: ćwiartka arbuza 100 g fety 100 g pomidorków koktajlowych ogórek 1/2 zielonej papryki kilka czarnych oliwek kilka rzodkiewek świeża bazylia świeża mięta 2 łyżki sezamu Arbuza pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Fetę, pomidorki koktajlowe, ogórek, paprykę również pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić

Moja Galeria Smaku
Sałatka z grillowaną cukinią, marchewką, fetą, ciecierzycą, fasolką szparagową z ziarnami dyni, słonecznika i piniolami 273

razowy, 2 mniejsze marchewki, 1 średnia cukinia - u nas pół zielonej i pół żółtej, 300 g fasolki szparagowej, 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki, natka pietruszki, ok. 30 g pokruszonej fety, oliwa z oliwek, mieszanka ziaren do sałatki - u nas pestki dyni, pestki słonecznika i piniole Cukinię pokroić w średniej grubości plasterki i zgrillować na patelni grillowej - do zrumienienia z dwóch(...)zalany bulionem warzywnym, przykryty talerzykiem i zostawiony na kilka minut. Do miseczki nałożyć warstwami kuskus, fasolkę, marchewkę, ciecierzycę i cukinię. Całość posypujemy posiekaną z grubsza natką pietruszki, pokruszoną fetą i ziarnami. Uwagi - my polaliśmy sałatkę tylko oliwą - zależało nam na prostym, świeżym smaku warzyw! Świeżych ziół nigdy dość, dodajcie do niej co tylko lubicie! Smacznego

Plate of Joy
Sałatka z pieczonym kalafiorem, ciecierzycą i fetą 278

stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. dodatkowo: 50 g fety, mix sałat, rukola, natka pietruszki, ciecierzyca z puszki Pieczonego kalafiora podajemy razem z pokruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, świeżą rukolą i mix'em sałat oraz z ciecierzycą z puszki. Podajemy gdy kalafior

Plate of Joy
Sałatka grecka 166

sałatki na pewno są greckie? Cóż odbiegają zazwyczaj od pierwowzoru bo do klasycznej sałatki nie dodaje się ani salaty, ani sosu winegret, co często robimy. Proste warzywa, feta i oliwa to wszystko co potrzebujemy by ja zrobić. Nic więcej, no może odrobinę Grecji, która zagościła obecnie w sieci sklepów Lidl czyli grecką fetę, oliwki, oliwę i super naczynia, takie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
TU I TAM. Botwinka i nowe szaty gołąbka. 191

LIŚCIACH BOTWINKI SKŁADNIKI  /na 30 gołąbków/  liście botwinki - u mnie z jednego dużego pęczka dorodnej botwinki (wybierajcie taką, która ma duże, ładne liście) woreczek ryżu pół kostki fety 1 ugotowana marchewka szpinak (u mnie mrożony - 4 kostki) czosnek sól, pieprz oliwa z oliwek 1 cytryna i sok z jednej cytryny czarne oliwki  Liście botwinki umyć. W garnku(...)ugotowałam też marchewkę. Szpinak rozmrozić i odparować. Doprawić do smaku czosnkiem, solą i pieprzem.    Ryż odcedzić. Dodać do niego roztartą, ugotowaną marchewkę, przygotowany wcześniej szpinak, pokruszoną fetę i jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Można dodać troszkę soku z cytryny.  Gotowy farsz nakładać na liście botwiny i delikatnie zwijać. Wystarczą ok. 2 łyżeczki farszu

KUCHARNIA
Papryka po grecku 120

duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy. Wierzchy papryki , fetę  i pomidory kroimy w kostkę. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy. Bazylię siekamy. Wszystko mieszamy i doprawiamy. Napełniamy papryki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 25 minut

Humanistka w kuchni
Naleśniki z farszem z kurczaka 140531

200g cebuli pokrojonej w kostkę 200 g pomidorów pokrojonych w kostkę pieprz sól oregano natka pietruszki łyżeczka papryki w płatkach 250 g szpinaku 4 ząbki czosnku + 100 g fety starty cheddar (opcjonalnie) 6 naleśników - np z  tego  przepisu przygotowanie na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. dodać pokrojone drobno mięso kurze(...)zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć. Robiłam "kopertkę " wygodną do smażenia . Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem. Smacznego

Stare Gary
Pierogi z łososiem wędzonym 203

pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany  pieprz sos do podania 1 szklanka śmietany  mała garść koperku 2 ząbki czosnku - starte sól pieprz przygotowanie ciasto przesianą mąkę zalać gorącą(...)odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Łososia drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Przełożyć do miski. Rozdrobnić fetę (też w blenderze) dodać do łososia. Wymieszać, dodać śmietanę aby masa nie była zbyt gęsta, dosypać koperek, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Pierogi Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki

Stare Gary
Zraziki babci Zuzanny 194

obiadowe :) Dzisiaj namówiła mnie na zraziki, które przygotowała dzień wcześniej. I nie zawiodłam się - było pysznie :) Składniki na 4 sztuki: około 60 dkg karkówki , 1 jajko , 1/3 opakowania serka feta , szczypiorek , 1 mała cebula , sól , pieprz - do smaku, mąka do oprószenia,  około 3 łyżki oleju do smażenia, 4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania. Mięsko myjemy i osuszamy(...)Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy jak zrazy i spinamy wzdłuż dociętym odpowiednio patykiem do szaszłyka lub przewiązujemy nitką bawełnianą. Oprószamy mąką i obsmażamy na oleju.  Po lekkim zrumienieniu ze wszystkich stron, wrzucamy pokrojoną

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania