Kto nie lubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacherry włoski makaron domowy nasiona słonecznika 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula, szczypiorek vegeta, pieprz grubo mielony albo roztarty w moździerzu, przyprawa do drobiu jogurt naturalny mały, łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku WYKONANIE: Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze al dente z vegetą, 1/2 paczki makaronu gotujemy z dodatkiem soli, ser feta kroimy
Kuchnia Beatypodania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie znajdą się tacy. Ale hamburgery przygotowane w domu, to co innego. Pyszne domowe bułki… domowy majonez… od podstaw - prawdziwe, domowe hamburgery. Nie mają one nic wspólnego z fast foodem. Na to danie trzeba, niestety, poświęcić trochę więcej czasu. W tym przepisie, prym wiodą bułki. Z poniżej podanych proporcji upiekłam(...)przekroiłam na 3 części i podpiekłam (też na patelni grillowej). Teraz pora na składanie hamburgerów: spód bułki – sos – drobno posiekana cebula – pokrojona sałata lodowa – plaster sera żółtego – mięso – ponownie bułka – sos – cebula – sałata – pokrojone korniszony – mięso – i na wierzch górna część bułki. Podstawą tego dania jest bułka
mojewypiekiinietylkoSłodkawy w smaku burak świetnie komponuje się w towarzystwie: koziego sera, fety, kwaśnych cytrusów, np. pomarańczy, mandarynek, a także rukoli i jabłek. Wszelkie tego typu kombinacje smakowe zaskoczą Was pozytywnie. Do tego te kolory na talerzu! I zdrowie dla nas. Kulinarny obłęd - dla mnie dosłownie. Buraki uwielbiam znając ich zdrowotne cuda natury działające wspaniale na nasz organizm(...)opowieści mojej Mamy kiedy lata temu smarowała sobie nimi delikatnie poliki tworząc podkreślające kształty kości policzkowych róże. Wspominałyśmy te czasy razem z Babcią często podczas tarcia buraków na domowe buraczki do niedzielnych mielonych. Te domowe były najlepsze, aczkolwiek trochę było trzeba się natrzeć chcąc nakarmić pięcioosobową rodzinę. Ale! smak tworzony od podstaw oraz satysfakcja szybko wynagradzała całe bordowe dłonie
Zasmakuj KuchniSernik mojej Mamy, przepyszny jak wszystko, co upiecze. Ciężki, zbity, wilgotny i dość słodki. Taki, od którego nie można się oderwać nawet wiedząc, że ma milion
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazupa szparagowa z serem Zielone i białe szparagi kupujemy każdego roku od producenta, który mieszka kilka km od naszej miejscowości, najbardziej lubimy jednak zielone, których nie trzeba obierać, można je nawet chrupać na surowo. W tym roku jak zawsze pojechaliśmy po szparagi, ale ja miałam ochotę na szparagi podane ciut inaczej, zawinięte w naleśniki, posmarowane domowym serkiem z jogurtu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępropozycja dla miłośników domowych dodatków na kanapkę .Pasztet z cukinii ,bez dodatku mięsa jest naprawdę smaczny i warto go upiec. Składniki:keksówka 30 na 10 cm 1 kg cukinii 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 150 g pieczarek 1 łyżka masła pietruszka zielona ,pół pęczka 3 jajka 140 g bułki tartej 100 g żółtego sera sól ,pieprz szczypta chili
Ladylaura.czasu na przygotowanie domowej pizzy, a pizza z dostawy albo nie jest przez kogoś lubiana lub po prostu już się przejadła, wiec trzeba stworzyć propozycje zastępczą.Parę miesięcy temu w internecie zobaczyłam zdjęcia bardzo podobnego posiłku, więc postanowiłam stworzyć własna wersję i zobaczyć co z tego wyjdzie. Składniki(na jedna porcje):2 placki tortilli,Żółty ser(najlepiej starty),Mozzarella
Chocolate Stop Temptingzrobić domowe pesto z dyni. Świetnie się łączy z makaronem jak i pyszne jest na kanapce. Robi się je szybko a zapach unoszący się podczas pieczenia dyni z rozmarynem - bezcenny.SKŁADNIKI :na pesto350 g dyni ( tyle miała przed pieczeniem )80 ml pestek słonecznika (można użyć pestek dyni, orzechów włoskich )ok 125 ml startego sera parmezan 70 ml oliwy
Basia w kuchnipuszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem
W kuchni Karmel-itkipierś kurczaka smażona w pestoJak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego
Bon Appetit Małgorzatywiecie miłością bezgraniczną kocham ciasto drożdżowe! Kojarzy mi się ( i pewnie nie tylko mi ) z takimi domowymi mamino-babcinymi wypiekami i domem pachnącym świeżym chlebem prosto z gorącego pieca. Takich dziecięcych wspomnień mam jednak wiele! Słodka karpatka, która mama piekła w piekarniku gazowym, a ja z bratem wyczekiwałam wpatrując się przez szybę w rosnące na cieście góry. Eklerki z nieziemsko(...)ciastem gotowana na kości, którą później obgryzałam ( ja czekałam zawsze na tę kość, nie na zupę! ). Słodkie różowe ptysie w kształcie łabędzi z kremem bezowym i wielkie pierogi z serem mojej babci. Ależ miło to powspominać! Dziś jednak nie o wspomnieniach będziemy gadać, ale do wspomnień nawiążemy! Zainspirowana genialnym konkursem na Durszlak.pl z okazji Dnia Mamy przygotowałam przepis na fantastyczne
Ostra na Słodkozapraszam do wypróbowania domowej wersji tych słodyczy. Nie jest to wersja dietetyczna, ale dajcie mi trochę czasu - może uda się coś wymyślić :) Możecie upiec rurki własnoręcznie lub wykorzystać gotowe. Pyszny deser, gdy nie ma czasu na pieczenie :) Składniki: 1 opakowanie pustych rurek maślanych 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 36 % 2 łyżki cukru pudru Śmietanę i ser włożyć do dużej
Chocolate Muffin BlogLekkich sałatek ciąg dalszy... Zajadamy się nimi z Dominikiem od jakiegoś czasu i nie mamy dość! Istnieje tyle nieprawdopodobnie pysznych konfiguracji, a ta z pewnością do
Cooking Monsterchrupiące domowe pizzerinki z pysznymi dodatkami. To doskonała propozycja na podwieczorek dla całej rodziny. Pizzeriny polane obficie ketchupem smakują nieziemsko. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki wody, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 3,5 łyżki oliwy, Dodatkowo: 200g pieczarek, 1 cebula, 100g szynki, 15 sztuk czarnych oliwek, 10 sztuk pomidorków cherry, 150g sera żółtego, bazylia, sól, pieprz
Tradycyjna kuchnia Kasinasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy . Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem , a do tego podałam pyszną sałatkę z jogurtu, mięty i sera fety
codojedzenia„Tak jak obiecałam dziś przepis na pesto z rukoli. Dla niewtajemniczonych pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech. Jego głównym składnikiem jest bazylia, orzeszki
Wiem co jem