łupince 3 marchewki (im więcej marchewki, tym bardziej słodkawy smak rosołu) 2 pietruszki 1 duży por (tylko biała część) 1 bardzo mała suszona papryczka chili 1/2 średniej wielkości selera lub 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarenka kardamonu lub duża szczypta kardamonu mielonego lub około 1 cm obranego świeżego imbiru
Kulinaria - potrawy z różnych stron światachoy) Kapusta chińska znana jest pod wieloma nazwami, co wielokrotnie utrudniało nam zakupy. Najczęściej spotykane nazwy to: chińska botwina, chińska biała kapusta, pak choi, bok choy. Można zastąpić: botwinką selerem naciowym, który ze zwględu na silny aromat trzeba stosować bardzo ostrożnie Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony W Arabii Saudyjskiej różne gatunki kardamonu czyli zielony (najbardziej popularny(...)świeża i suszona Można zastąpić bazylią natką pietruszki Koperek Można zastąpić świeżym lub suszonym estragonem. Kwiaty bananowca (serca bananowca) W sałatkach można zastąpić karczochami. Lubczyk Można zastąpić młodymi liśćmi selera (co dość często wykorzystujemy gotując rosół) Mahlab - pestki dzikich wiśni Przyprawa popularna w krajach Bliskiego Wschodu, dodawana często do ciastek i pieczywa. Ze względu na gorzki migdałowo-wiśniowy smak należy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapoziom cholesterolu. Ponadto jest uważana za afrodyzjak . Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada ciecierzyca. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ciecierzyca-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-cieciorki_33844.html Składniki: puszka cieciorki - Bonduelle gotowane na parze 2 małe pietruszki kawałek selera ¼ pora (biała część) 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, czerwona papryka 1 jajko 4 łyżki kaszy manny 1 łyżka mąki owsianej(...)łyżka oleju Przygotowanie: Pietruszkę oraz seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z porem gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. Cieciorkę odsączamy na sitku z zalewy. Ugotowane warzywa, cebulę oraz cieciorkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy do niej natkę pietruszki, przyprawy, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą i kaszę manną, jeśli całość będzie zbyt luźna możemy jeszcze
Symfonia smakowadrobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki. składniki: ok 2,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka ryżu 4 marchewki 1 mały seler 2 cebule 1 por (biała część) 2 garście posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera obrać i również
Monia miesza i gotujebardziej jeśli jest na domowym zakwasie z jajkiem i pyszną białą kiełbasą. Żurek podany na talerzu Porcelana Bogucice Składniki: 1,5 litra wody 1 mniejsza marchewka kawałek pietruszki kawałek selera 2 ziemniaki liść laurowy ale-raj 2 kulki ziela angielskiego ale-raj 0,5 litra zakwasu na żur klik sól, pieprz, majeranek Na każdy talerz 1 jajko ugotowane na twardo(...)kilka plastrów białej kiełbasy Przygotowanie: Do wody włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut, aż warzywa będą al dente. Dodać ziemniaki pokrojone w średnią kostkę i gotować do miękkości. Wyjąć warzywa wlać zakwas na żur i od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Włożyć w całości białą
Ala piecze i gotujepełnoziarniste płaty makaronu do lazanii, warto je kupić, co dodatkowo wzbogaci danie o walory zdrowotne. Składniki: Sos marinara: 4 łyżki bulionu warzywnego lub 1 łyżka oliwy 2 gałęzie selera naciowego 1 duża marchew 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ szklanki słodkiego czerwonego wina 3 szklanki krojonych pomidorów z kartonu lub puszki 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)łyżka bazylii ½ łyżki oregano ½ łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych sól morska i czarny pieprz do smaku Cebulę, seler i marchewkę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię
Roślinna - blog wegańskiprzez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka(...)szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli
Trzeci talerzbędzie w sałatce) ze śledziami w roli głównej. Do wykorzystania w okresie Wielkiego Postu i nie tylko. Składniki: 3 ziemniaki 3 płaty śledziowe 3 ogórki konserwowe 3 łodygi selera naciowego 1/4 czerwonej papryki (dla koloru) 1/2 słodkiego i soczystego jabłka garść kiełków słonecznika kilka grzybków marynowanych 2 łyżki majonezu sól, pieprz Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wypłukać(...)ugotować w posolonej wodzie. Odstawić do wystygnięcia. Ogórki, jabłko i paprykę pokroić w drobną kostkę. Obrać seler obieraczką z zewnętrznej skórki i pokroić. Płaty śledziowe opłukać i pokroić w kostkę trochę większą niż ogórki i papryka. Do sałatki dodać grzybki marynowane (jeśli są większe, pokroić drobniej) i kiełki słonecznika. Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Sałatek
Weekendy w domu i ogrodziedomu i potrzebują zjeść coś gotowanego, by się rozgrzać w zimowe wieczory. Dziś wydanie wegańskie, bo z myślą o środzie popielcowej. Składniki: szklanka ciecierzycy duża marchewka pietruszka kawałek selera korzeniowego pół cebuli pół czerwonej papryki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżka lub dwie przecieru pomidorowego sól, pieprz Zalać ciecierzycę wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wypłukać ciecierzycę(...)szklanek wody i gotować ok. 40 minut. Potem zostawić na ok. 2 godz. pod przykryciem. Niedogotowana ciecierzyca sama dojdzie. Część chłodnej ciecierzycy zmiksować dla zagęszczenia gulaszu. Obrać warzywa. Seler i marchew pokroić na kawałki wielkości ziaren ciecierzycy. Pietruszkę po ugotowaniu wyrzucam, więc kroję ją na pół lub na trzy kawałki. Wrzucić do ciecierzycy i włączyć palnik. Do garnka wrzucić liście
Weekendy w domu i ogrodziefanką sałatki jarzynowej, ale jeszcze bardziej nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego podaję ją na liściach lubianej cykorii belgijskiej, na którą mamy teraz idealny sezon. W moim przepisie jest sporo selera, który bardzo mi smakuje pod każdą postacią. Nie ma natomiast ziemniaków, bo za nimi nie przepadam. Składniki: 3 marchewki połowa selera korzeniowego pietruszka korzeniowa pół puszki kukurydzy (lub groszku zielonego
Weekendy w domu i ogrodziemedykamenty na pusty żołądek i w czasie choroby bardzo ważne jest zdrowe odżywianie, więc kolejny przepis wchodzi na blog ;) Składniki (na jedną porcję) : kilka liści sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 80 g wędzonej makreli kawałek dyni pół łyżeczki zataru marynowany imbir 2 liście pietruszki olej do smażenia Sos: 2 łyżeczki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy sarepskiej starty ząbek czosnku(...)pieprz oliwa 1. Sałatę porwać na kawałki. 2. Seler obrać z włókien i pokroić w grubszą kostkę. Dodać do sałaty. 3. Pietruszkę i imbir rozdrobnić. Dodać do sałaty. 4. Makrelę oczyścić z ości. 5. Przygotować sos z wymienionych składników. Oliwy dodać tyle, by łatwo było wymieszać wszystko w zamkniętym słoiczku. 6. Dynię pokroić na plasterki o grubości
Weekendy w domu i ogrodziewarzyw ORZECH 1 słoiczek majonezu kawałek pora 7 średnich ogórków kiszonych 7 jajek 1 puszka kukurydzy 3 marchewki 2 łyżeczki płaskie musztardy 3 łyżki szczypiorku suszonego 1 słoiczek selera sól , pieprz do smaku. Wykonanie : Ziemniaki i marchew umyć i ugotować, nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka pokroić(...)kostkę . Por drobno pokroić. Seler odcedzić z zalewy i drobno pokroić . Zimne ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę. Mieszankę warzyw odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki przełożyć do miski dodać suszony szczypiorek , musztardę , sól i pieprz do smaku. Delikatnie wszystko wymieszać , dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZamieszaj, przykryj lnianą ściereczką lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce. Nadaje się do użycia po trzech dniach. Żurek (6-8 porcji): 4 marchewki 1 pietruszka ½ dużego selera por kilka gałązek natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 suszony podgrzybek 1 ½ łyżeczki soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżka suszonego majeranku(...)zakwasu na żurek (można zastąpić kupnym) Do dużego garnka włóż obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler. Dodaj też nieobraną i dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Przecedź zupę do innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj
Roślinna - blog wegańskistanowi fajny akcent smakowy i dekoracyjny. Odrobina kiełków buraka podkreśla naturalny i wiosenny charakter przystawki. Składniki: /4 porcje/ 4 buraki ćwikłowe 1 seler /korzeń/ sok z 1 cytryny 1 łyżka chrzanu 2 łyzki majonezu cukier/do smaku sól /do smaku pieprz/ do smaku 2 łyżki owoców gojii lub żurawiny kiełki buraków/do dekoracji Wykonanie(...)obrać. -Każdy burak przekroić na pół, delikatnie wydrążyć trochę miąższu ze środka / miąższ wykorzystać do ćwikły /, delikatnie posolić i skropić sokiem z cytryny. -Seler obrać , zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryną . -Dodać majonez, chrzan, cześć owoców, doprawić do smaku solą i cukrem , wymieszać. -Wstawić do lodówki. -Bezpośrednio przed
Zakamarki mojej kuchniprzypadku jest to mięso wcześniej upieczone i zamrożone) 40 dag łopatki wieprzowej 30 dag brzuszka 1/2 kg mięsa z kurczaka (pierś z kurczaka, udko) 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 2 cebule 3 jajka 2-3 liście laurowe 3-4 ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól 1 gałka muszkatołowa 2 garście suszonej żurawiny ok. 150 ml wywaru z gotowanej wieprzowiny(...)Wątróbkę dusimy na patelni z cebulą. Doprawiamy solą. We wrzątku gotujemy pokrojoną w kawałki łopatkę i brzuch (dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach). Dodajemy marchewki, pietruszki i seler. Doprawiamy solą. Gotujemy ok. 1 godziny. Po tym czasie mięso i warzywa wyjmujemy z wywaru. Do dużego naczynia wkładamy ostygnięte ugotowane mięsa wieprzowe, warzywa, wątróbkę z cebulą i rozmrożone mięso
tojestpyszne.blogspot.com