fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach „spreparowanych” mrożonych „frytek”, które są w praktyce(...)rozmiaru ziemniaków ma kluczowe znaczenie dla smaku, wyglądu i innych właściwości naszych frytek. Wybierajmy ziemniaki możliwie dobrej jakości (nie najtańsze „cokolwiek” z pierwszego z brzegu supermarketu), przystosowane zasadniczo do gotowania, chyba że uda się Wam kupić takie przeznaczone właśnie do smażenia. Ziemniaki na frytki powinny mieć możliwie dużo skrobi, gdyż to ogranicza wchłanianie tłuszczu. Należy natomiast unikać „wynalazków” w rodzaju
Kulinarna Pokusaprzygotowywany ze schabu (sznycel po wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe(...)cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu! Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem. Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów
Right Behind The KitchenŁadna, prawda? Przyznam się, że i mnie trudno oderwać od niej wzrok, bo w rzeczywistości jest jeszcze ładniejsza, oczywiście patelnia. Wpadła do mojej kuchni dość niespodziewanie
Blondynka GotujeZebrało mi się dzisiaj na kuchnię polską. Często niedocenianą i myloną z przygotowaniem schabowego z ziemniakami z wody. A ja dzisiaj zrobiłem pysznego królika duszonego w czerwonym winie z warzywami z dodatkiem klusek śląskich. Wyszedł rewelacyjnie, polecam wypróbować. Do przygotowania dania użyłem: tuszy królika (około 1,4 kg), 5 średnich marchewek, 2 średnich pietruszek, średniego selera, pora, 2 białych(...)pokroiłem na około dwucentymetrowe części. Z każdej takiej części uformowałem kulkę, a następnie palcem zrobiłem w niej zagłębienie. Na 10 minut kluski wrzuciłem do wrzącej osolonej wody i gotowałem je przez około 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedziłem je na durszlaku, przelałem zimną wodą, dokładnie otrzepując je z nadmiaru wody. Kluski wyłożyłem na talerze, obok nich
Wyprawy kulinarnenaszych stołów. Dlatego też cieszę się, że kolejna osoba zdecydowała się na kuchnię polską w nowym wydaniu. Pomysłów i inspiracji nigdy za wiele, a szczerze powiedziawszy wolę gotować nasze rodzime potrawy z tego co jest do kupienia na lokalnym ryneczku niż jakieś zagraniczne frykasy, gdzie mieszkając w dość małej miejscowości jaką jest Wąchock, po połowę składników dania muszę jechać kawał(...)miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie brzmi ciekawie i wędruje do mojej listy do sprawdzenia. Desery
Mr. TasteOstatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem
Parowar Facetagdzie, za ile jadamy „na mieście” - raport „Polska na Talerzu 2015″ Warszawa, 16 kwietnia 2015 r.: Co wybieramy – schabowego czy pizzę? Stawiamy na jakość dań czy cenę? Rekomendacji lokali szukamy u znajomych czy w Internecie? Odpowiedzi na te i inne pytania, dotyczące trendów w jadaniu poza domem, przedstawia piąta edycja raportu „Polska na Talerzu” przygotowanego przez firmę MAKRO Cash(...)więc czującego się niepewnie w takiej sytuacji – wyjaśnia Anna Maria Sztutowicz, antropolożka kultury z firmy badawczej IQS. Większa świadomość konsumencka, zwracanie uwagi na jakość oraz panująca obecnie moda na gotowanie wpływają na postrzeganie zawodu kucharza. Aż 54 proc. ankietowanych uznało zawód szefa kuchni / kucharza za atrakcyjny . Klienci wymagają od kucharzy ciągłego doskonalenia swojego warsztatu i podnoszenia kwalifikacji. Dlatego początek kariery
karmelowy