pierwszym miejscu, na liście moich ulubionych kasz. Zapomnijcie o wykorzystaniu tego składnika do ciężkich obiadów z mięsem i sosem, od dzisiaj zmiencie wykorzystanie kaszy gryczanej i róbcie pyszne sałatki! Na zdrowie! Dlo pełni szczęścia brakuje jeszcze posiekanej natki z pietruszki, która uwielbiam! Sałatka z kaszy gryczanej z ogórkiem i papryką / 4 porcje lub więcej Składniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej(...)zielonego razem ze skórą kroimy w drobną kostkę. Podobnie pozostałe warzywa. Pokrojone warzywa dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki, na minimum kwadrans. Koniecznie dodajcie do sałatki posiekane zioła, świetnie będzie tutaj pasowała posiekana drobno natka z pietruszki
Moja smaczna kuchniaWłoska przekąska - sałatka Capri, podana na ciepło. Połączenie pomidorów z roztopioną mozzarellą i oliwkami- ja nie potrzebuję niczego więcej. No może łyżeczkę oliwy dobrej jakości :) Składniki (6 porcji): 3 średnie pomidory 1 kulka mozzarelli 12 oliwek 24 listki bazylii trochę octu balsamicznego oliwa extra vergine sól + pieprz Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy na plastry. Mozzarellę i oliwki(...)kroimy w plastry. Mozzarellę kroimy dość cienko. Wówczas wyjdzie 6 porcji. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim 6 wieżyczek ze składników sałatki. Kolejność składników jest następująca: pomidor, mozzarella, pokrojona oliwka, 2 listki bazylii, pomidor, pokrojona oliwka, 2 listki bazylii, mozzarella. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i wkładamy do niego naczynie żaroodporne. Sałatkę Capri zapiekamy, aż ser się roztopi
Smak mojego domuGastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa Możecie też skusić się na udział w konkursie, który trwa od 4 września do 8 września, po więcej szczegółów zajrzyjcie na www.odadojakosci.pl Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Składniki: 1 kiełbasa podwawelska ekstra 1 cebula 6 kawałków suszonych pomidorów 400 g ciecierzycy z puszki 2 garście łuskanych orzechów włoskich(...)strony ponacinane kawałki kiełbasy. Do kiełbasy dodajemy podsmażoną cebulę. Ciecierzycę odsączamy i płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odsączamy. Przekładamy do miski. Suszone pomidory i orzechy siekamy, dodajemy do ciecierzycy. Sałatkę mieszamy z czarnuszką i suszonym tymiankiem. Doprawiamy do smaku, skrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy. Wkładamy do lodówki na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". Na talerz wykładamy sałatkę. Na wierzchu układamy
Moja smaczna kuchniatysiąca wysp – (ang.: Thousand Island dressing ) – to popularny sos do sałatek i kanapek, którego podstawowym składnikiem jest majonez i ketchup. Nam osobiście pasuje do wszystkiego – jest idealny nie tylko do sałatek, burgerów itp., ale także do różnego rodzaju mięs, np. z grilla, czy też jako dip do frytek, czy chipsów. Pewnie tyle ile osób, tyle jest przepisów(...)wrzucić do jednej miski, wymieszać dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sos ten idealnie pasuje do mięs, sałatek, frytek – do wszystkiego! Smacznego! :) Więcej przepisów na różne sosy znajdziecie tutaj: Przepisy na sosy, dipy i dressingi The post Sos tysiąca wysp appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDziś mam dla Was przepis na kolejną rewelacyjną sałatkę:) Kolorową, warzywną, chrupiącą, lekką, a zarazem o intensywnym smaku. Całości dopełniają kawałki podprażonych orzechów oraz smażone ziemniaczane kosteczki. Polecam:) około 4-5 średniej wielkości ziemniaków po 1 małej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej 1 sałata (strzępiasta, rzymska lub ew. lodowa) 1 ząbek czosnku 4 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki bulionu(...)ocet oraz bulion i miód. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fileciki anchois. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy 3 łyżki oliwy i miksujemy jeszcze chwilę. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Wierzch posypujemy kosteczkami ziemniaków oraz uprażonymi orzechami. Źródło: 101 Przepisów Świata Kobiety
Smaki Na Talerzukuzynki zawsze przywiozę jakiś nowy ciekawy przepis. Tym razem to sałatka z ryżem, warzywami i jajkami. Bardzo szybka i prosta w wykonaniu. A składniki pewnie większość z Was znajdzie pod ręką. Gotowy sos ziołowo-koperkowy można zastąpić dowolnymi przyprawami i ziołami, a nawet samą solą. Składniki: 100 g ryżu (może być w woreczku) 1 opakowanie sosu ziołowo-koperkowego + 3 łyżki(...)Połączyć z ryżem. 2. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i zalać wrzątkiem, po czym odcisnąć. 3. Ugotowane jajka pokroić w kosteczkę. 4. Ułożyć sałatkę w salaterce (od dołu): ryż, pomidory, cebula, odrobina soli i pieprzu, majonez, ogórki, jajka, odrobina soli i pieprzu, majonez, tarty na drobnych oczkach żółty ser. Sałatkę schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniZakończyłam już przetwory ogórkowe. W tym roku znowu zrobiłam nową sałatkę. Obrodziła mi żółta fasolka szparagowa więc zrobiłam sałatkę z ogórków i fasolki szparagowej w pomidorowej zalewie. Coś nowego i smacznego na zimę. składniki: 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli zalewa 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki oleju 2 szklanki cukru 200 g koncentratu pomidorowego(...)dokładnie się rozpuścić bo rozpuści się potem we warzywach. Zalewę przelać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 3-4 godziny, w międzyczasie przemieszać 2-3 razy. Potem sałatkę razem z zalewą przełożyć do słoiczków. Dobrze zakręcić. Słoiczki wstawić do garnka wyścielonego ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 15 minut od zagotowania. Zostawić w garnku do wystudzenia
Monia miesza i gotujeSałatka z pieczonym serem halloumi i szynką parmeńską jest bardzo smaczną oraz szybką sałatką. Kawałki sera zawijamy w szynkę, grillujemy i układamy na dowolnej kompozycji sałat. SKŁADNIKI(...)się rozpuszczać. Na talerz wykładamy umyte liście sałaty, na to plastry mango. Grillowany ser tniemy na kawałki , układamy na sałacie , posypujemy malinami, pokrojonymi oliwkami, pomidorkami i polewamy sosem balsamicznym. Sałatkę podajemy od zaraz
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z ogórków z dodatkiem marchewki i natki pietruszki idealnie pasuje do obiadu. Wykonanie jest prosta i raczej mało czasochłonne jak na sałatkę na zimę, więc każdy może się skusić na wykonanie. Składniki: (8 słoików 900 ml) 5 kg ogórków gruntowych 1/2 kg marchwi 1/2 kg cebuli 2 główki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki soli kilka ziaren pieprzu(...)Natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Posiekaną natkę, pokrojony czosnek, pieprz, cukier, olej i ocet dodać do warzyw i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę pozostawić na 2 godziny lub dłużej, żeby się przegryzła. Następnie rozkładamy do wyparzonych słoików i uzupełniamy powstałym sokiem. Pasteryzować około 15 minut. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościogórkami. W sumie niektóre z tych warzyw można zamrozić, albo zamarynować, czy też ukisić, jednak to już nie będzie to samo. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszną i prostą sałatkę obiadową. Jej głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, jednak nieco innej wersji – pieczonej w piekarniku z dodatkiem przypraw i pysznego sera Gotowi :)? Zapraszam do kuchni Sałatka z pieczonym kalafiorem, kurczakiem(...)pokrój w kostkę, a pestki dyni upraż na suchej patelni. Przestudzony kalafior wymieszaj z usmażonym kurczakiem, dodaj suszone pomidory, fetę, pestki dyni i stary gran padano. Całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę przechowuj w lodówce. Smacznego
365 dni dookoła kuchniostatnie wizycie u teściów dostaliśmy sporą ilość buraków, więc postanowiliśmy zrobić z nich buraczki z papryką. Jest to sałatka na zimno do obiadu z przepisu mojej mamy. Robi się ją dość długo, ponieważ sam proces gotowania i studzenia buraków trwa około 3-4 godzin. Mam jednak nadzieję, że mimo(...)zalewie przez 15 minut. Buraczki zetrzeć na tarle na grubych oczkach. Dodać do gotujących się warzyw i gotować jeszcze przez 30 minut. Gorącą sałatkę przełożyć do umytych słoików. Osuszyć zakrętki i szczelnie zamknąć słoiki. Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. W razie potrzeby pasteryzować. Krok
KuchniaWeDwoje.plDawno nie było na blogu sałatki a to dlatego, że często wracam do przepisów, które są już na blogu. Jednak lubię eksperymentować, czarować i robić coś z niczego lub zrobić tzw "sprzątanie lodówki". Tak też powstała ta sałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka(...)posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Kukurydzę odsączyć z zalewy. Pieczarki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i odłożyć na około 1-2 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. W wersji mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym
Ala piecze i gotujepolędwiczki, a do tego oczywiście napoje i dodatki. Wszystkich dań próbowałam, każde z nich było perfekcyjnie wykonane. Mięsa rozpływały się w ustach, a opiekane ziemniaki nie były przetłuszczone. Sałatki orzeźwiające i świeże. Jedna jedyna uwaga: na jednym z talerzy widoczne są dwa cienkie plasterki zielonej papryki - jest ona piekielnie ostra. Tak, przetestowałam. Jeśli ktoś lubi ostre dania w porządku
Karola gotujeBrak czasu sprawił, że ostatnio na próżno można było u mnie szukać nowego przepisu. Obiecuję się poprawić i więcej nie grzeszyć. Dzisiaj przedstawiam Wam sałatkę, która była kołem ratunkowym, gdy ostatnio niespodziewanie przybyli goście. Zrobiona po prostu ze składników, które miałam w domu. Smakuje całkiem dobrze:) Składniki: 1 opakowanie makaronu ( ja wybrałam kolanka) 30 dag szynki 6 ogórków konserwowych(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. 2. Do miski wrzucamy makaron, pokrojoną w kostkę szynkę; pokrojone również w drobną kostkę ogórki. Dodajemy kukurydze. Mieszamy. 3. Do sałatki dodajemy majonez, ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę przed podaniem najlepiej przechować parę godzin w lodówce. Hasta Luego
la cucharapolewamy sosem jogurtowo majonezowym. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na sos. Nachosy układamy przy krawędzi salaterki tworząc „koronę”, pozostałe kruszymy i posypujemy wierzch sałatki. Gotową schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz
Domowy Smak Jedzenia