czysty serek lub z różnymi dodatkami. Ja najczęściej wybieram ze szczypiorkiem. Na serek wykładamy kilka liści sałaty lodowej lub masłowej. Czasem robiłam także z dodatkiem kapusty pekińskiej. Na sałatkę wykładamy plastry łososia, a na nim pokrojoną w słupki paprykę. Tortillę kroimy na kawałki o odpowiedniej dla nas grubości. Ja kroję na ok 2-3 cm. Całość dekorujemy
Przepiski.plSałatka z tortellini pasuje na każdą okazję: na sylwestra, na wielkonoc, na stół bożonarodzeniowy. Pięknie wygląda i bardzo smakuje. Artykuł Sałatka z tortellini, szynką i szczypiorkiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpewnością będziecie wielokrotnie powtarzać. Zachęcam Was do odwiedzenia innych przepisów: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – pikantne frytki z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka
nietylkopasta.plRozprowadzamy warstwę posiekanej cebuli. Następnie dajemy ogórki. Całość polewamy mniej więcej połową sosu. Wykładamy przestudzone mięso oraz warstwę kukurydzy. Przykrywamy je drugą częścią kapusty. Wykładamy resztę sosu. Na wierzchu sałatki układamy kawałki mozzarelli. Schładzamy w lodówce. Inspiracja
Smaki Na Talerzuświąteczny lub noworoczny stół proponuję Wam oryginalną, kolorową i wytworną sałatkę zainspirowaną przepisem z książki szefów kuchni francuskiego pięknego regionu Owernii, słynącego z bogatych tradycji kulinarnych. Jest naprawdę pyszna, lekka i z pewnością przypadnie do gustu Waszym biesiadnikom. Joyeux Noël! Przygotowanie: 20 min. Proporcje dla 4 osób ● 200 g mango ● 200 g awokado ● 150 g pomidorów ● 300 g wędzonego łososia(...)oliwą z oliwek. Mango i awokado obierz, miąższ pokrój w drobną kostkę. Pomidory pokrój w drobną kostkę. Dopraw solą, pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie), wymieszaj delikatnie z cytrusowym winegretem. Sałatkę układaj na talerzach przy pomocy obręczy do formowania potraw lub podawaj w miseczkach wraz z miksem sałat, również doprawionym winegretem z cytrusów (lub oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaformie Smørrebrød . To kanapka z ciemnego chleba rugbrød , posmarowanego masłem i pokrytego “na bogato” dodatkami w różnych konfiguracjach. Może być na niej właśnie śledź curry, pasta rybna, sałatka, łosoś, kurczak, krewetki, tuńczyk, wołowina, jajka, kawior, warzywa lub owoce. S mørrebrød można kupić w niemal każdym bistro i sklepie w Danii. Zwykle zjada się je nożem i widelcem
smakowitehistorie.comCałoroczna odświeżająca sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta, pasująca do lekkiego obiadu, dobra na przystawkę. Z resztek grejpfruta wyciska się do sok, który jest potem bazą winegret. Co do koloru owocu, bez znaczenia, czerwony po prostu ładniej się komponuje. Z kolei czerwona cebula jest delikatniejsza od białej, więc nie dominuje w sałatce. Jeżeli dla kogoś smak rukoli jest zbyt agresywny(...)mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Camemberta kroimy w niewielkie trójkąty, cebulę w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski z rukolą, polewamy sosem. Artykuł Sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovySałatka z pomidorków koktajlowych z kaparami i mozzarellą właściwie bez dodatków też byłaby przepyszna. Wystarczyłoby do niej dodać oliwę i cytrynę. Pomidorki własnoręcznie zbierałam dzisiaj z ogrodu, były słodkie, soczyste, najlepsze. Fajnie byłoby mieć swój ogród… póki co, mogę do woli korzystać z plonów przyjaciół. Mogłam też skorzystać z małego pomagiera Witka, którego rąsia uwieczniona została na zdjęciu(...)sałatką zajadaliśmy się wszyscy, nawet osoby nie przepadające za kaparami. Składniki: 30 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli 2 łyżki kaparów 1 czerwona cebula sok z połowy cytryny oliwa extra virgin sól pieprz Pomidorki myjemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do nich kapary, pokrojoną w piórka cebulę i poszarpaną mozzarellę. Dolewamy do tego oliwę, sok z cytryny, doprawiamy solą i świeżo
KardamonovyZnowu niby nic. Prosta sałatka z gruszkami i camembertem, która na kolana nie powala, zupełnie zwykła. Mogłabym się jednak żywić tylko takimi potrawami. Lubię warzywa, obojętnie nie przejdę obok owoców. Uwielbiam wszelkiego rodzaju winegrety, kwaśne, z dużą ilością oliwy, najlepiej takiej niefiltrowanej. Ech… Tęsknie za latem. Nie za temperaturami, wcale nie. Brakuje mi jedynie świeżych, sezonowych warzyw, którymi mogłabym(...)soku z cytryny i musztardy robimy sos. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy sosem, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy pestkami dyni. Ja dodatkowo do sałatki dodałam parę ziaren czerwonego pieprzu. Artykuł Sałatka z gruszkami i camembertem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjakoś samo wyszło. Miałam ochotę na kaszę i coś „zielonego”. Zrobiłam sobie sałatkę z kaszą jaglana i pieczonymi marchewkami, korzystając z nieobecności My. Jutro chyba znowu zrobię coś z kaszy, może nawet z kaszanki – jeszcze się miotam. Nie ma właściwie o czym mówić, jeżeli chodzi o sałatkę. Wymieszałam w niej kaszę, upieczone marchewki, rukolę, uprażony słonecznik(...)musi być miękka, ale nie rozpadająca się. Upieczone marchewki mieszamy z kaszą, rukolą, startym na grubych oczkach serem, słonecznikiem. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą. Artykuł Sałatka z kaszą jaglaną i pieczonymi marchewkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyBardzo sympatycznie zagrał z całą resztą. Powiem Wam szczerze, że najbardziej obawiałam się tego, że popcorn zmięknie i zrobi się nieapetyczny. I teraz nie wiem, czy zawrotne tempo zjedzenia sałatki spowodowało, że nie zdążył sflaczeć, czy naprawdę jest jednak trochę odporny na soki. Jak sobie przypomnę, to sos nie wyszedł jakoś super rzadki – może(...)siak, musicie spróbować zrobić tę sałatkę. Nie pożałujecie. Składniki: 2 sałaty rzymskie (mini) 1 pierś z kurczaka 1 mała czerwona cebula 1 chili 70 g sera z niebieską pleśnią garść suszonych ziaren kukurydzy sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) sos: 2 łyżki oleju lnianego płaska łyżeczka miodu płaska łyżeczka musztardy sok z połowy cytryny sól pieprz Na patelnię
KardamonovyPierwszą opcję tej sałatki, z innymi ziołami, zrobiłam jakieś dwa tygodnie temu do grilla. Były w niej majeranek i tymianek, podjadałam ją z opiekanym chlebem. Była super. Zdjęcie jednak wyszło tak do bani, że nie chciałam się nim z Wami dzielić. Poza tym użyłam nie tej fasoli, na której mi zależało. Uparłam się na flażoletkę. Dopiero dziś udało mi się(...)kupić. Poprawiłam więc przepis, zmieniłam zdjęcie i jest. Gotową sałatkę porządnie schłodźcie i podajcie do grilla. Czy wiecie, że warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Nie? No to już wiecie. Składniki: 1 puszka fasoli (ja użyłam flażoletki z Bonduelle) 1 łyżka poszatkowanej
Kardamonovyzaległe urodziny My i Bro. To była najlepsza impreza w tym roku. Grill, trochę basenu, pingpong i cała reszta klasycznej nudy. Na większą ilość ludu najwygodniej jest zrobić parę sałatek, jakieś sosy i „oczywiście” mięsiwo z grilla. Wszystko zostało zjedzone do ostatniej kostki pomidora, to cieszy. Sałatka z ziemniakami i fetą, która wczoraj była gwiazdą, gwiazdą pozostanie. Wyszła(...)nich pokruszoną fetę, pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowany koperek, wszystko delikatnie mieszamy. Dolewamy oliwę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Z solą nie szalejcie, feta jest słona. Artykuł Sałatka z ziemniakami i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjest sałatka, o której wspominałam tu parę tygodni temu. Tak, wiem, znowu tortellini i znowu feta. Nic nie poradzę, tortellini już dawno były w planie, a fetę trzeba było wykończyć, bo już za długo leżakowała w lodówce. Tę sałatkę zjedliśmy jako wcześniejszy obiad, trochę w biegu. Jeżeli lubicie pesto i fetę, nie ma szans, żebyście kręcili nosem. I pamiętajcie(...)użyjecie). Tortellini gotujemy wg opisu na opakowaniu (ja gotowałam trochę krócej), odcedzamy. Do lekko wystudzonych tortellini dodajemy 3 łyżki pesto i pokruszoną fetę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Artykuł Sałatka z tortellini, pesto i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybył na maksa wypełniony zdrowymi elementami. Do świąt faszerujemy się różnymi takimi, dodatkowo w lodówce leżakował kawałek kapusty włoskiej, więc postanowiłam zrobić z niej dodatek do obiadu. Sałatkę wchłonęliśmy z faszerowanymi batatami, na które przepisu póki co nie będzie, bo były dla nas za słodkie i średnio nam przez to smakowały. Składniki: 1/4 małej główki kapusty włoskiej 1 duży(...)drobną kostkę cebulę, kawałki grejpfruta i startą na grubych oczkach marchewkę. Do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z grejpfruta, dokładamy musztardę i rozdrobniony ząbek czosnku, zamykamy i energicznie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, doprawiamy, dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami. Artykuł Sałatka z włoską kapustą, grejpfrutem i orzechami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy