Sałatka według przepisu mojej koleżanki Doroty gości w mojej kuchni już ponad 10 lat, a mimo to jeszcze się nie znudziła. Nie tylko dobrze, kolorowo wygląda, ale też wyśmienicie smakuje. Składniki: ? 1 brokuł ? 20 sztuk paluszków krabowych – 1 duże opakowanie ? 1 puszka fasoli czerwonej ? 1 puszka kukurydzy Sos ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżki jogurtu naturalnego ? 2 ząbki czosnku ? sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: ? Brokuła podzielić na różyczki i obgotować w wodzie z solą i szczyptą cukru. Wystudzić. ? Paluszki pokroić na 1 cm kawałki. ? Wymieszać składniki sałatki. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, połączyć z majonezem i jogutem, doprawić solą i pieprzem. ? Sałatkę wymieszać z sosem
To co kochamBardzo zielono, wiosennie i świątecznie zrobiło się w mojej kuchni za sprawą tej oto sałatki. Zrobiłam ją z ryżu brązowego, który jest dość twardy i ma specyficzny smak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeśli nie lubicie ryżu brązowego, to możecie użyć białego. Wtedy sałatka jest delikatniejsza w smaku. Zieleń uzyskałam używając dojrzałego awokado i zielonego groszku. Zapewniam, że smakuje(...)wymieszać z sokiem cytryny i majonezem. ? Wymieszać razem ryż, groszek i sos z awokado, doprawić solą, pieprzem i posiekaną bazylią. ? Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. ? Sałatkę wyłożyć na półmisek, na wierzchu ułożyć ozdobnie jajka, posypać delikatnie solą i pieprzem
To co kochampewnością wszyscy jedli lub znają sałatkę Gyros, która nosi też czasami nazwę Kebab. Można by powiedzieć, że jest to przepis stary i sprawdzony, ale każdy robi ją po swojemu. Nazwę swą zawdzięcza przyprawie, w której jest marynowany kurczak. Aromatyczne mięso, chrupiąca cebulka, kukurydza i ogórki oraz mięsista sałata lodowa przełożone keczupem i majonezem to kwintesencja dobrego smaku tej sałatki. Męska(...)czym przecedzić i przelać zimną wodą. Można jej nie zaparzać, ja to robię bo nie lubię smaku surowej cebuli. ? Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, sałatę lodową drobno pokroić. ? Sałatkę układać warstwami w szklanej salaterce w kolejności od dołu do góry: 1 – kurczak gyros 2 – 1/2 keczupu 3 – cebula, sól, pieprz do smaku 4 – 1/2 majonezu
To co kochamStary przepis na sałatkę z mojego starego zeszytu – tuńczykową z solonymi orzeszkami od Małgosi Chmieleckiej. Ogólnie sałatka jest bardzo chrupiąca, a to za przyczyną orzeszków, kukurydzy i jabłka. Ulubiona mojej córki Moniki. Składniki: ? 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ? 1 puszka kukuryszy ? 1 puszka solonych orzeszków ? 2 jabłka ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 2-3 łyżki(...)kostkę. ? Wymieszać jabłka, orzeszki, kukurydzę i odcedzonego z sosu tuńczyka. ? Polać sokiem z cytryny i połączyć z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. ? Wstawić na 2 godziny do lodówki, udekorować sałatkę
To co kochamoryginale tę sałatkę przygotowuje się z kaszy kuskus. Moja wersja jest zdrowsza, bo z kaszy jaglanej, dużo bardziej wartościowej i odżywczej, po prostu „królowej kasz”. Jest lekka i orzeźwiająca, pachnąca mietą. Idealna na upały lub jako dodatek do dań na grillu. Do tej sałatki można również dodać drobno pokrojoną paprykę i pomidora. Składniki: ? 3/4 szklanki kaszy jaglanej(...)kostkę, posolić i odstawić na 10 minut. ? Szczypiorek, natkę pietruszki i miętę drobno pokroić. ? Wymieszać kaszę, odciśnięte ogórki i zieleninę. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać oliwę i sok z cytryny. ? Sałatkę odstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem
To co kochamZieloną sałatę obiadową urozmaiciłam owocami kiwi i winogronem, zyskała więc nową jakość i smak. Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych, mielonych i puree ziemniaczanego. Składniki: ? sałata lodowa ? kiść zielonych winogron bezpestkowych ? 4 sztuki kiwi Sos ? 3/4 szklanki kwaśnej śmietany ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka cukru Wykonanie: ? Sałatę lodową pokroić na małe kawałki. ? Winogrona(...)umyć i posypać nimi sałatę. ? Kiwi obrać, pokroić na półplasterki i posypać sałatę. ? Lekko przemieszać wszystkie składniki sałatki. ? Śmietanę wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Polać śmietaną sałatkę przed podaniem
To co kochampomysł mojej siostry Uli. Posolona i obficie posypana czarnym pieprzem cebula puszcza soki, które przenikają do pomidorów i marynują je. Jest to tak zaskakująca smakowo i prosta dwuskładnikowa sałatka, że aż wierzyć się nie chce, że może być pyszna. Jest to dużo zdrowsza alternatywa dla pomidorów z cebulą i śmietaną, które królują latem na talerzu obok schabowego, notabene są bardzo(...)smaczne. Taką sałatkę można jeść na diecie dr Dąbrowskiej. Składniki: – 5 pomidorów – 1 biała cebula – sól, pieprz czarny do smaku Wykonanie: – Pomidory pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości. – Cebulę pokroić w jak najcieńsze plastry. – W salaterce układać na przemian plastry pomidorów i cebuli. – Każdą warstwę cebuli delikatnie posolić i dość obficie posypać
To co kochamNigdy w życiu nie myślałam, że połączenie pomidora i banana może być tak udanym duetem. Prosta dwuskładnikowa sałatka o niesamowitym smaku podkręconym przyprawą curry. Lekko kwaśna, lekko słodka, lekko pikantna i egzotyczna. Zrobiłam ją jako kulinarny eksperyment, a okazała się kulinarnym hitem i zagości z pewnością w menu na najbliższej imprezie, ale pokroję banana i pomidora w drobną kostkę(...)lepiej przegryzły się smaki. Inspirowałam się przepisem z książki kuchennej „Zimny bufet wyśmienity jak nigdy dotąd”, którą dostałam od siostry Uli, i dlatego sałatka powinna nosić nazwę „Wyśmienita jak nigdy dotąd”. Składniki na 2 porcje: ? 2 pomidory pomarańczowe ? 1 mały pomidor czerwony ? 1 banan ? kilka liści bazylii ? 3 ziarenka czerwonego pieprzu Sos ? 2 łyżki oliwy
To co kochamJadłam niedawno na imprezie urodzinowej wyśmienitą sałatkę, która tak mi posmakowała, że postanowiłam rozebrać ją na czynniki pierwsze i odtworzyć w domu. Sałatka jest bardzo zaskakująca smakiem i strukturą, a to dzięki pestkom słonecznika, które nadają jej chrupkości. Najlepsza jest następnego dnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: ? 4 filety z kurczaka ? 1 puszka kukurydzy(...)kostkę, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na oliwie. ? Kapustę pokroić w drobne paski. ? Wymieszać kurczaka, kapustę, kukurydzę i pestki słonecznika. ? Doprawić majonezem i sokiem z cytryny. ? Odstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki
To co kochamDzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 puszka cieciorki ? 1 słoiczek marynowanego selera ? 1 sałata lodowa ? 1 mała paczka płatków(...)odsączoną cieciorkę i odsączony i pokrojony seler konserwowy z kurczakiem. ? Sałatę lodową pokroić w kostkę, dodać płatki migdałowe i wymieszać z resztą składników. ? Połączyć wszystkie składniki sosu i doprawić sałatkę
To co kochamOstatnio przeglądając kolorową prasę, którą kupuję dla moich pacjentów do poczekalni, wpadła mi w oko ta właśnie sałatka. Zieleń różyczek brokuła i czerwień pestek granatu podziałały na moją wyobraźnię i podrażniły kubki smakowe. A że miałam w domu potrzebne składniki, stworzyłam sobie swoją wersję zielonej sałatki. Zapewniam, że smakuje tak jak wygląda! Jadłam ją również używając jako pasty do chleba(...)pokroić drobno brokuł, kilka różyczek odłożyć do dekoracji. ? Wyłuskać pestki granatu z całego owocu. ? Połączyć brokuł, pestki granatu, ser ricotta i sok z cytryny. ? Doprawić solą i pieprzem. ? Podawać sałatkę w porcjach z metalowego pierścienia, udekorować różyczkami brokuła i pestkami granatu
To co kochamSałatka stara jak mój najstarszy zeszyt z przepisami. Nie robiłam jej od bardzo dawna, a kiedyś była dość popularna. W lodówce znalazłam pieczarki, na które nie miałam pomysłu, i jako pierwsza przyszła mi do głowy właśnie ta sałatka. Pomijając gotowanie pieczarek i jajek robi się ją szybko i jest od razu gotowa do jedzenia. Smakuje również następnego dnia, gdy składniki(...)wodzie, wystudzić i pokroić w kostkę. ? Jajka ugotować, obrać i pokroić w kostkę. ? Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. ? Ogórki pokroić w kostkę. ? Wymieszać wszystkie składniki sałatki, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszać z majonezem
To co kochamczas karnawału i różne imprezy z nim związane polecam śledziową sałatkę warstwową. Każda warstwa jest doskonale widoczna, co wprowadza ład w salaterce i dzięki temu wiemy, co jemy. Wierzchnia warstwa, którą są białka jajka, przypomina śnieg. Sałatka jest doskonała na każdą okazję, bo świetnie się prezentuje i smakuje. Składniki: ? 5 filetów śledzi w oleju ? sok z 1/2 cytryny ? 1 łyżeczka(...)ogórek konserwowy w kostkę 6 – żółtka starte na tarce 7 – połowę majonezu wyciśniętego z woreczka 8 – na wierzch białka starte na tarce o grubych oczkach. ? Sałatkę odstawić na godzinę przed podaniem
To co kochamSałatka, gdzie kasza kuskus została zastąpiona startym kalafiorem. Jeśli nie lubicie surowego kalafiora, to można go zetrzeć na tarce i zalać wrzątkiem na 2-3 minuty. Do tej sałatki można dodać posiekane liście mięty. Smakuje tak jak wygląda. Jest pyszna! Składniki: – 1/2 kalafiora – po 1/2 papryki w trzech kolorach – 4 pomidorki – 1 średni ogórek zielony(...)tarce, posolić i odstawić, aby kalafior trochę zmiękł. – Paprykę, pomidorki i ogórek pokroić w drobną kostkę. – Szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać, sałatę poszarpać palcami. – Składniki sałatki wymieszać. – Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem
To co kochamposolonej wodzie i traktujemy go jako zdrową przekąskę. Moje chłopaki nie jedzą szpinaku, szczawiu, szparagów, nie przepadają za brokułem, a z zieleniny upodobali sobie tylko bób. Tym razem powstała sałatka, a to za sprawą kaszy, która pozostała po obiedzie i prosiła się o wykorzystanie. Bób, czarne oliwki i pomidorki z chrupiącym pęczakiem z dodatkiem sosu winegret to moja propozycja(...)lekką sałatkę. Następnego dnia równie smaczna jak świeżo przygotowana. Niestety chłopaki nie jedzą też oliwek, więc cała sałatka dla mnie! Składniki: – 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak – 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu – ok. 15 pomidorków koktajlowych – garść czarnych oliwek bez pestek – 1/2 sałaty kruchej Sos winegret – 1/4 szklanki oliwy – 2 łyżki soku
To co kocham