wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego
Szefowa kuchnipalnika, tak by woda nie bulgotała, dodać ocet. Z niskiej wysokości przelać jajko do wody, następnie ponownie zwiększyć moc palnika. Gotować 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową. Przełożyć na sałatkę, a następnie doprawić pieprzem i posypać ziarnem słonecznika. PORCJE
zabawa smakiemSurówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarneTruskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą mieszamy i przed podaniem polewamy nimi sałatkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewymarynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się
UgotujmyTo.pllubimy w naszym ogrodzie może polubimy go na naszym talerzu? Myślę że, warto spróbować! Mniszek w smaku przypomina rukolę. Jego liście idealnie komponują się z gruszką i lekkim dressingiem. Sałatka z mniszka z gruszką składniki
wegetalerzepaski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory
Kuchnia po mojemuCoraz więcej warzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki
Z Majeczką w kuchnipamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić
Smaki BrazyliiJapońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego
Kuchcik gotujeMiałam ochote na coś szybkiego do przygotowania, smacznego, delikatnego ale pożywnego. Padło na sałatkę. To jedna z tych które często zastepują mi kolacje Składniki: puszka kukurydzy puszka ananasa Happy- Frucht 20 dag szynki np konserowej 25 dag żóltego sera peczek szczypiorku z cebulki dymki sól,pieprz 2 łyżki majonezu garść makaronu Kolanka z Falbanką Makarony Polskie Wykonanie: Makaron gotujemy
Z Majeczką w kuchnitakich emocjach trzeba było odpocząć (Hania z koleżankami wytańczyła mistrzostwo Polski w jazzie do lat 7). Pospałyśmy, poleżałyśmy, poczytałyśmy książki, a do pieczonego kurczaka na obiad, przygotowałam tę prostą sałatkę. składniki: 1/2 główki świeżego kalafiora 5-6 różyczek brokuła (świeżego lub mrożonego) 2-3 rzodkiewki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
bistro mamaoliwa z oliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie
Kuchcik gotujeProsta i pyszna sałatka z tortellini z dodatkiem koperku. Kolorowe warzywka fajnie się komponują i smakowo i wizualnie. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 długi ogórek 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 3 łyżki posiekanego koperku majonez świeżo zmielony pieprz Tortellini ugotować i osączyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również
Monia miesza i gotujeburaka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie wszystkiego co można ususzyć i schrupać! Często chipsy wzbogacam o jakieś zielsko, dodaje orzechy, kiełki i polewam sosem. Tak powstaje idealna lekka sałatka na leniwe niedzielne
wegetalerze