tych, którym znudziła się tradycyjna sałatka warzywna. Lekka kompozycja ciekawie dopasowanych składników. Przede wszystkim prost i szybka w wykonaniu. Sprawdzi się przy każdej, nie tylko wielkonocnej, okazji. potrzebujemy: - puszkę kukurydzy - ogórki kiszone - ugotowane na twardo jajka - majonez/jogurt (ja użyłam jogurtu) - por (biała część) - sól, pieprz Kukurydzę odsączyć i opłukac na sitku. Por, jajka i ogórki posiekać w drobną kostkę
Szybko Tanio SmacznieWyglądem przypomina Caprese, jednak to nie jest Caprese. Ale przepyszna przekąska w podobnym stylu. Ser Koryciński "Swojski" z miętą Czesławy Zarzeckiej nadał tej "sałatce" charakteru. Jest wyrazista w smaku. Skoro w serze znajduje się mięta pozwoliłam sobie pominąć bazylię. W składnikach uciekłam w minimalizm. Trzy składniki, a tyle radości. Nie muszę pisać, że jest łatwa i szybka w wykonaniu
Blondynka GotujeNajlepsza sałatka z selerem naciowym, takim ze słoika i świeżym. 2 w1 ;-) pyszna, słodko- kwaśna, taka jak lubię, zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: - 1 słoiczek selera konserwowanego - 1/2 selera naciowego świeżego - 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego - 4 jaja ugotowane na twardo - 3/4 puszki ananasa - 3 łyżki rodzynek sułtańskich - 1/2 kostki sera feta - puszka kukurydzy - majonez + jogurt grecki - sól, pieprz - 3 łyżki kaparów Makaron
SMYKWKUCHNIdosyć małymi okazami - ok 1 kg. Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc, że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku. Prościej już chyba nie można! Polecam przepis bo wyjątkowo smakowity! Ja swojego stwora gotowałam w wolnowarze
Stare Garyrazem ze śledziami i ciecierzycą konserwową. Szalotka i czosnek marynowany nadają jej charakterku, doprawiona pikantną musztardą chrzanową i delikatnym majonezem kieleckim z Omega3. Serdecznie polecam! Sałatka ze śledzia i ciecierzycy 8 płatów śledzi marynowanych 6-7 szalotek puszka ciecierzycy (400 g) kupisz w KLIK 15 -20 ząbków czosnku marynowanego 3 -4 łyżki majonezu u mnie
Takie tam pichceniejest moja ulubiona sałatka śledziowa. Nie wymyśliłam jej, po prostu kiedyś jej spróbowałam i zakochałam się. Być może ją znacie a jak nie to spróbujcie. Idealnie nadaje się na wielkanocny stół jak również na zwykłą kolację. No wiecie śniadanie też może być pod warunkiem, że nie wychodzicie z domu hehe jest w niej duża ilość cebuli. Składniki
Niezły Młynekjogurtową i wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika. pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut. upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki i układamy na sałatce. Polewamy jogurtem. Serwujemy z pieczywem czosnkowym lub ziołową bagietką
Luźna Kuchniagrubych oczkach, dosypujemy gorące orzeszki, polewamy sosem. upieczone udka oddzielamy od kostek makaron przyrządzamy wg receptury z opakowania- czyli wrzucamy na 3 minuty do wrzątku na talerze nakładamy porcję sałatki, odrobinę makaronu i mięso z udek. Smacznego
Luźna KuchniaSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
BullioSałatka 3 składnikowa jest propozycją dla wiecznie zapracowanych, spóźnialskich ( czyli dla mnie),śpiochów itp. :-) Oczywiście można ją modyfikować, dodawać i odejmować. Ja dzisiaj nie mam czasu, biegnę dalej podbijać świat ale wcześniej jedzonko, także przygotujcie: Składniki: torebka roszponki jedną kostkę sera sałatkowego typu feta słoik pomidorów suszonych w zalewie ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę
pieprzny smaczekOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy
Amatorka kuchennaobok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej
Walijskie Pichceniesię udało. Czarna rzepa ma smak podobny do rzepy białej, choć jest bardziej pikantna i wyrazista, można wyczuć nieznaczną goryczkę. Trochę jak taka... zmodyfikowana rzodkiewka ;) Niemniej do sałatek nadaje się wybornie i nie jeden raz będę z nią kombinować na tej płaszczyźnie. SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY /własny; współpraca z Winiary;/ 3-4 porcje 200g startej czarnej rzepy 40g startego
W kuchni Karmel-itkiJuż wspominałam w niejednym poście, że kocham kolory. Staram się je bardzo często wprowadzać do codziennego jadłospisu. Dziś prosta, ale bardzo smaczna (opinia jedzących i moja) sałatka owocowa. Idealna, gdy mamy gości. Składniki: 5 mandarynek 10-12 truskawek 2 gruszki 1/2 szklanki śmietanki 30% (lub w wersji dietetycznej jogurt naturalny) 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie: 1/2 szklanki śmietanki
Słodkie okruszkiCzasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam - ostrą sałatkę, bardzo popularna w Tajlandii, gdzie w zależności od regionu ma wiele wariantów. Może być podawana z zieloną fasolą wężową, białą kapustą, suszonymi krewetkami, solonym krabem, grillowanymi owocami morza, tamaryndowcem
SzczyptaSmaQ