Sery są niezbędne wśród zimnych przekąsek. Szczególnie polecane są ostre-twarde gatunki. Można je serwować w kawałku, pokrojone w plastry, kostkę czy w sałatce. Znakomitym dodatkiem do takich serów jest pieczywo, masło i owoce: zielone i czerwone winogrono, gruszka, figi czy melon. Do swojej przekąski użyłam: sera Bursztyn długodojrzewajacego z pikantną nutą, półtwardego holenderskiego sera Mimolette, Old Amsterdam
Kulinarne przemysleniaodstawiam do lodówki na minimum godzinę. Smacznego :) Dla miłośników czerwonej kapusty polecam jeszcze kilka przepisów (wystarczy kliknąć w tytuł a ukaże się przepis) zapraszam : Czerwona kapusta.Smaczna, szybka sałatka obiadowa klik Kapusta czerwona z nutą słodyczy z jabłkiem, cynamonem i powidłami klik
Kuchnia z widokiem na ogródNieśmiertelną sałatkę jarzynową znamy wszyscy! Każdy ma jednak jakiś swój magiczny składnik. Moją urozmaiciłam kukurydzą i efektownym podaniem. Ciekawa jestem, jak często ją robicie? Ja 3-4 razy w roku. Składniki: ? 5 marchewek ? 5 ziemniaków ? 2 pietruszki ? 1 mały seler ? 5 jajek ? 2 jabłka ? 6 ogórków konserwowych ? 1 puszka groszku zielonego ? 1 puszka kukurydzy ? 5 łyżeczek musztardy ? 3 łyżki majonezu
To co kochamProsta sałatka obiadowa. Kolorowa, chrupiąca i trochę egzotyczna. Składniki: ? 1 sałata lodowa ? 1 puszka ananasów ? 1 duża marchewka Sos ? 1/2 szklanki śmietany 12% ? 1/4 szklanki soku z anansów ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Sałatę pokroić w kostkę 2×2 cm. Tę sałatę jako jedyną można kroić. ? Plastry ananasów przekroić na ósemki. ? Marchewkę obrać i obieraczką
To co kochamSłodko-kwaśne ogórki są zaskakujące w smaku. Na Węgrzech to jest najpopularniejsza sałatka z ogórków, podawana w każdej restauracji. To taka nasza mizeria po węgiersku. Szczypiorek dodatkowo zaostrza jej smak. Jest naprawdę smaczna i zagości na dłużej w naszym domowym menu. Składniki: ? 500 g ogórków ? 1 łyżka soli ? pęczek szczypiorku ? 1/2 łyżeczki słodkiej papryki ? 1 łyżka kwaśnej śmietany ? pieprz
To co kochamSałatka zamiast obiadu? Czemu nie? Ma wszystko, co powinien zawierać obiad: białko, dodatek skrobiowy i warzywa, czyli trzy w jednym. Idealna na upały, orzeźwia, syci i szybko się robi. Zamiast ogórka świeżego można użyć konserwowy. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju ? kiść białych winogron bez pestek ? 1 puszka kukurydzy ? 4 ogórki zielone małe ? 2 łyżki
To co kochamPrzepis na tę sałatkę ma z 20 lat i tak naprawdę nie wiem dlaczego nie pojawił się do tej pory na moim blogu. Kiedyś żadna impreza czy święta nie obyły się bez niej i chyba po prostu się przejadła. Zdecydowanie imprezowa, lekko pikantna, zaskakująca smakiem pora, ananasa, czerwonej fasoli i żółtego sera obtoczonego w papryce. Składniki: ? 2 pory ? 1 puszka
To co kochamBardzo popularna w Polsce sałatka grecka. Grecka głównie za sprawą oliwek i fety, a także sosu na bazie oliwy. Bardzo kolorowa, a zimą to prawdziwa bomba witaminowa. Myślę, że każdy kiedyś ją degustował i nie trzeba namawiać do jej wykonania, bo smak jest znany i lubiany. Składniki: ? 1 mała sałata lodowa ? 1 długi ogórek zielony ? ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych
To co kochamDlaczego studencka? Nie mam pojęcia. Ta sałatka pod taką właśnie nazwą figuruje w moim starym zeszycie. Może dlatego, że szybko się robi, a ryżem można szybciej zaspokoić studencki głód, bo jak na kieszeń studenta to jest dość bogata. W każdym bądż razie nie tylko studentom smakowała. Składniki: ? 1 szklanka ryżu ? 1 puszka ananasów ? 1 słoiczek selera konserwowego ? 1 puszka kukurydzy
To co kochamIdealne połączenie kwaskowych owoców i słodkiej bitej śmietany. Bardzo smaczna i mocno witaminowa sałatka z owocami, i najlepiej jeśli są to owoce sezonowe. Niestety teraz mamy mało owoców, więc posiłkowałam się innymi, niekoniecznie z polskich sadów i ogrodów. Ale gdy przyjdzie prawdziwe lato z nieskończoną mnogością owoców, to ograniczać nas będzie tylko wielkość naczynia. Ja trochę za dużo dałam śmietany
To co kochammiłośników śródziemnomorskich smaków nowa odsłona włoskiego Caprese. Tym razem z borówką amerykańską, która jest łudząco podobna do czarnych oliwek i zmyliła niejedną osobę sięgającą po tę sałatkę. Kolorystycznie i smakowo o niebo lepiej od zwykłego biało-czerwono-zielonego Caprese. Idealna na imprezy, bo i wygląda, i smkauje. Składniki: ? 2 szklanki pomidorków koktajlowych pomarańczowych ? 2 małe opakowania kulek mozzarelli ? 1 szklanka
To co kochamOwoce zatopione w galaretce z szampana to deser – sałatka tylko dla dorosłych. Ułożone kolorystycznie tworzą swoistą tęczę. Można użyć tutaj dowolnych, sezonowych owoców. Ogranicza nas tylko pojemność pucharka lub wysokiej szklanki. Ja miałam jeszcze w planie dodać morele, kiwi i mandarynki, ale po prostu się nie zmieściły. Deser ze względu na użyte wino musujące jest dość wytworny i niecodzienny
To co kochamNiedawno przygotowałam właśnie taką sałatkę do obiadu i wszystkim bardzo smakowała. Praktycznie dwuskładnikowa nie licząc sosu jogurtowego, a więc bardzo prosta do przyrządzenia. Zamiast świeżych owoców można dać brzoskwinie z puszki, ale wtedy należy pominąć cukier w sosie jogurtowym. Składniki: ? 1 mała sałata lodowa ? 2 nektarynki lub brzoskwinie ? kilka liści bazylii Sos jogurtowy ? 1 mały jogurt naturalny ? 2 łyżki soku
To co kochamsałatka to recycling po pieczonym indyku, ale można ją wykonać od podstaw, to znaczy specjalnie upiec lub ugotować kawałek mięsa indyka stosując ulubione przyprawy. Najłatwiej ją jednak przygotować, gdy już mamy kawałek gotowego mięsa. Teraz już tylko należy otworzyć 3 puszki, pokroić i dodać majonez. Proste, szybkie, smaczne! I nie mam pojęcia dlaczego kalifornijska, taka nazwa widnieje w moim starym
To co kocham