Sałatka, która w mgnieniu oka rozchodzi się na każdej imprezie i równie szybko znika z talerza w postaci drugiego śniadania. Chrupiące brokuły, prażone orzeszki, pachnący koperek, delikatna polędwica i warzywa polane aromatycznym sosem - poezja smaków. Składniki: 1 brokuł 4 jajka 1 puszka kukurydzy konserwowej 350g polędwicy drobiowej w ziołach 1 pęczek koperku 1 czerwona papryka 150g orzeszków ziemnych niewolonych sól(...)koloru na suchej patelni. 5. Sos: Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 6. W salaterce układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka na twardo, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, polędwica, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać prażonymi orzeszkami i wstawić
Szalona Kuchnia EwelinySmaczna sałatka, która jest dobra na każdą okazję. Skład: ugotowane i porwane w kawałki mięso z 1,5 kg kurczaka, makaron 500 g, 1 puszka 450 g ananasa, 1 puszka 330 g kukurydzy, 2 cebule, sól i pieprz. Dodatkowo domowy lub kupny majonez 5 łyżek stołowych. Jak zrobić majonez kliknij na link majonez-domowy
chleba naszegoPrzedostatni wpis, dotyczący Chorwacji od strony kulinarnej. Tym razem mowa o restauracji Tinel w Zadarze. Miejsce doceniane przez osoby je odwiedzające. Nam także smakowało jedzenie. Może
Karola gotujeWiśniak na rumie najlepszy wiśniowy trunek Wiśniak na rumie wyróżnia się na tle innych wiśniowych alkoholi pięknym ciemnoczerwonym kolorem i charakterystycznym smakiem. Jego największą wadą jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Warzywa: 1 niewielka cukinia 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli do nasolenia warzyw 1/2 słodkiej papryki czerwonej 1/2 cebuli Dressing: 2 łyżki oleju (ja do tej sałatki lubię używać olej pozostały ze słoika po suszonych pomidorach ) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu (można użyć mniej) sok z połowy cytryny sól i pieprz czarny mielony (do smaku) orzeszki(...)większej miski. W małej miseczce mieszamy olej, kumin, czosnek, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem warzywa i dokładnie mieszamy. I gotowe Można również podawać tą sałatkę z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem. Smacznego! Artykuł Surówka z czerwonej kapusty, cukinii i papryki pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plznajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam, jak w rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała(...)pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą to świetne, kompletne i do tego proste w przygotowaniu danie, które w dodatku można wpakować do lunchboxa i zabrać gdziekolwiek się chce. Albo sałatki z makaronów i świeżych/duszonych warzyw! Następna doskonała alternatywa. Jak gotować makaron? Makaron lubi pływać i mieć dużo przestrzeni Dlatego więc makaron gotujemy w dużym garnku z dużą ilością lekko
Kate's Kitchensłoiczków, zakręciłam, odwróciłam do góry dnem i też się ładnie pozamykały, jeżeli jednak chcemy je przechowywać przez dłuższy czas to myślę, że warto pasteryzować) *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemW jednym poście dwie znakomite pizzerie w tym samym miasteczku Biograd na moru na Chorwacji. Obie znakomite. Tak dobrej pizzy nie jadłam chyba jeszcze ani w
Karola gotujeLubię sałatkę z kiszonych ogórków i często ją robię, szczególnie zimą. Ale zwykle po prostu kroiłam ogórki zakiszone wcześniej w całości . Tymczasem można ukisić je właśnie w kawałkach i mieć gotową sałatkę w słoikach. Przyprawy prawie tak jak do zwykłych ogórków, ale dodałam dużo więcej czosnku i gorczycę, którą bardzo lubię w kiszonkach. Dodałam też trochę octu. Dlaczego? Zaraz
Smaczna PyzaChleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataGdy jest lato i upały niemiłosierne , a w zamrażalniku mamy przepyszne domowe lody waniliowe - wtedy koniecznie trzeba zrobić kawę mrożoną . Receptur na kawę mrożoną jest mnóstwo
Kawa z mlekiemPrzerywam cykl związany z lokalami gastronomicznymi w Chorwacji (ale tylko na chwilę) krakowską restauracją Cyrano de Bergerac do której zaprosił mnie mój mąż w drugą rocznicę
Karola gotujeSZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche
Blog z ApetytemSzybka w przygotowaniu, idealna na imprezowy stół i drugie śniadanie sałatka z zakręconego makaronu, pachnących wędzonką kabanosów, wyrazistych marynowanych pieczarek i kolorowych warzyw szybko skradnie serca naszych gości, a jeszcze szybciej zniknie z ich talerzy. Składniki: 150 makaronu świderki 300g kabanosów 200g marynowanych pieczarek 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki zielonego groszku 2 pęczki szczypiorku 2 łyżki(...)około 0,5 cm. 4. Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, dodać ketchup, majonez, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyGrusza nam w tym roku obrodziła. Gałęzie aż się uginają od owoców, stąd konieczność poszukiwania inspiracji na wykorzystanie tego cuda. W lecie uwielbiam lekkie sałatki, stąd pomysł na bardzo prostą i szybką sałatkę. Tylko trzy składniki, a smak warty przygotowania. Składniki: dla 1 osoby 1 gruszka 2 plasterki sera pleśniowego naturalnego garść ruccoli Przygotowanie: gruszkę kroimy w plastry
Gotowanie z pasją