sałatki - 52407 przepisów (strona:1180/3494)

Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 94

jesienią i zimą gdy trwa na niego sezon. Z przygotowanego ciasta możemy upiec gofry lub, kiedy nie dysponujemy gofrownicą, usmażyć na patelni małe placki. Wytrawne gofry jarmużowe podajemy z sałatką lub surówką. Możemy również obłożyć je jogurtem lub serkiem i podać np. z płatkami nasturcji, które mają pieprzowy smak, podobny do rzeżuchy. Składniki 100 – 150 g jarmużu – waga(...)najlepiej do tej czynności wykorzystać pędzelek. Ciasto nakładamy porcjami do dobrze nagrzanej gofrownicy, pieczemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Podajemy np. z sosem jogurtowym, sałatką lub surówką. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sałatka ze świeżymi figami, mini mozzarellą… Prosta i szybka sałatka 75

szaleć, kiedy jest na nie sezon i cena przystępna. Dojrzałe, świeże figi są bardzo delikatne i niestety szybko sie psują, warto więc nacieszyć się tym  smacznym owocem. Ta sałatka jest wyjątkowo prosta i szybka.  Składa sie z kilku składników i można ją przygotować w 10 minut. Składniki 150 g mozzarella mini 100 g suszona, cienko krojona wędlina

Tajemnice Smaku
Chili con carne 104

Chili con carne oryginalny przepis na meksykański gulasz z fasolą i chili Chili con carne - kiedy słyszymy te trzy magiczne słowa, na myśl przychodzą nam piekielnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pstrąg z orzechami 83

orzechów włoskich – 1 ząbek czosnku – 40 g sera cheddar – 1 gałązka świeżego rozmarynu – 1 jajko – sól morska i pieprz – olej do smażenia – do podania: sałatka, kasza, ziemniaki lub ryż PRZYGOTOWANIE: Pstrąga wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na 3-4 mniejsze kawałki, łatwiej będzie go panierować i przygotować(...)rozgrzanej patelni połóż rybę panierką do dołu i smaż ją przez 3-4 minuty, po czym delikatnie obróć rybę i smaż minutę. Rybę podawaj z ulubionymi dodatkami i sałatką. SMACZNEGO! *Wpis powstał we współpracy z Stowarzyszeniem Producentów Ryb Łososiowatych Artykuł Pstrąg z orzechami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl

nietylkopasta.pl
Gołąbki z kaszą bulgur 92

Gołąbki z kaszą bulgur Tureckie gołąbki w liściach pora Gołąbki z kaszą bulgur i porem to wyniesienie pospolitego pora na najwyższy poziom smaku. Turcy są mistrzami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dobra fasolka po bretońsku 174

Dobra fasolka po bretońsku   fasola z kiełbasą i boczkiem w sosie pomidorowym Dobra fasolka po bretońsku jesienią i zimą jest niezastąpiona na obiad albo ciepłą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka sałatka obiadowa z marchewki, cieciorki i soczewicy 112

Dzień dobry :) Wszystkich miłośników soczewicy i cieciorki zapraszam na pyszną sałatkę. Idealna jako samodzielne danie lub dodatek do drugiego dania. Pyszna i prosta, polecam:) Składniki: 2 duże marchewki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 400 g ugotowanej cieciorki 100  ugotowanej na parze soczewicy Bonduelle 4 plasterki szynki 1/2 szklanki gotowych grzanek w kosteczkach sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki(...)majonezu 2 pomidory bez skórki    Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, szynkę i pomidory kroimy w kostkę. Do miski przekładamy wszystkie składniki sałatki,dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku, mieszamy.  Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Idealna jako samodzielne dani lub dodatek do ziemniaków. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Kawa z garnka po meksykańsku 100

Kawa z garnka po meksykańsku  prosty przepis na kawę Kawa z garnka po meksykańsku to kolejna metoda parzenia z której chętnie korzystam. Nie wymaga specjalistycznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przekąska z ogórka 104

ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Zamiast oliwek można również użyć suszonych pomidorów do faszerowanych ogórków. Natomiast gdy majonez Wam jest nie straszny to polecam przepis na Ogórki faszerowane sałatką jarzynową lub Ogórki faszerowane sałatką ryżową Składniki na 2 porcje przekąski z ogórków: ogórki faszerowane twarogiem, papryką i szczypiorkiem 1 ogórek wężowy sól 4 kopiaste łyżki twarogu, serka kanapkowego, serka śmietankowego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka krabowa 105

blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Tyle było o słodkościach ostatnio, że najwyższy czas pomyśleć o pożywnej słonej przekąsce. Dlatego mamy dla was dzisiaj nawet trzy sałatki naraz. The post Sałatka krabowa appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
O macedońskiej kuchni słów kilka 92

takiego z kawałkami jagnięciny, zazwyczaj podawana w towarzystwie okropnie ostrej marynowanej papryczki. Zdecydowanie godne polecenia dla miłośników mięsa. Pastrmajlija Poza tamtymi smakołykami, będąc w Macedonii warto spróbować np. Sałatki Macedońskiej czyli marynowanej papryki z pomidorami czy kojarzącej się bardziej z Bułgarią Szopskiej Sałatki czyli pomidorów i ogórków sążnie posypanych białym serem. Macedońska Szopska i fryty z serem

Roślinożerni urlopowicze
Rosja - Morska kapusta, cóż to takiego? 163

może przypadkiem nie wie. No i znaleźliśmy na blogu  ewape gotuje . To, co znaleźliśmy, jeszcze bardziej nas zdziwiło, ale stwierdziliśmy, że nie mamy innych pomysłów i spróbujemy zrobić sałatkę z morskiej kapusty bazując na przepisie podanym na tym blogu. Troszkę go zmodyfikowaliśmy i oto co wyszło.... Sałatka z morską kapustą Składniki: 150g morskiej kapusty  opakowanie makaronu sojowego (100g

Roślinożerni urlopowicze
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz.I - od granicy chorwackiej do promu 74

się spróbować jakichkolwiek lokalnych przysmaków. Okazało się, że wybraliśmy się tam w idealnym czasie (sezon szparagowy) i wiele miejsc oferowało przeróżne rodzaje szparagów pod postacią sałatek, risotto, pasztetu czy zupy (nie było tylko deseru)... Istny raj! Zwłaszcza, że wielokrotnie udało nam się również skosztować dzikich szparagów, które zaciekawiły nas podczas ostatniej wizyty w Zadarze. A oto co warto (według(...)całe miasto i Bokę Kotorską. Restauracja znajduje się w przepięknym secesyjnym budynku, który jest jednym z symboli Herceg Novi. Co jemy : My poszliśmy w serbską klasykę - sałatkę szopsk ą  i zupę-krem z borowików, lokalnie zwanych vrganjami. Koszt: 3.5 euro za zupę-krem i 3.5 euro za szopsk ą . Baošići - Bijela Północna cześć wybrzeża Czarnogóry

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z grzybami i soczewicą 101

warzywami na patelnię, lub mięsem i sosem. Można je podać jako danie główne, okraszając je cebulką i skwarkami, lub odgrzewając na masełku. Takie uszka można też wykorzystać do sałatki zamiast sklepowego tortellini. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 3,5szkl. mąki tortowej ok. 1szkl. gorącej wody 70g masła szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 1/3szkl. suchej(...)minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane uszka wyłowiłam łyżką cedzakową na półmisek. Jak wspomniałam na początku, uszka można podać jako dodatek do zupy czy sałatki, lub jako samodzielne danie. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Oliwa bazyliowa i pesto z orzechami 58

miksuj za pomocą blendera tak, żeby nie zostały duże grudki. Dopraw solą  i pieprzem - przelej do ultra-czystej butelki. Dzięki przyprawom oliwa nadaje się jako ekspresowy dressing do sałatek, który przez długie dni będzie czekał w lodówce na Ciebie i Twoją sałatkę :) Pesto z orzechami Składniki: liście bazylii - z całego pęczka 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy

Gary Bez dna