niej poszatkowane orzechy, pokrojone w paski pomidory i rzeżuchę. Sok z cytryny, olej, miód i rozdrobniony ząbek czosnku wrzucamy do małego słoika, zamykamy i energicznie potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z sałaty lodowej, rzeżuchy i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędzie sałatka idealnie pasująca do wszelakich wędlin. W większości w święta zajadamy się wieprzowiną, a jak wiadomo wieprzowina bardzo lubi jabłka i chrzan. Jeżeli więc chcecie jakiejś odmiany na świąteczne śniadanie, oto ona. Składniki: 4 jajka 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 mała czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ostra), odcedzamy i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy do tego majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatkę zrobiłam w okolicach ostatnich świąt. Nie powstała dzięki jakimś dzikim analizom, a zupełnym przypadkiem. Z tego co pamiętam mieliśmy spory nadmiar jajek i groszku konserwowego. I miałam otwarty słoik z ogórkami. Takie zestawienie dobrze uzupełniło pieczoną szynkę na chlebie. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 3 ogórki konserwowe puszka groszku konserwowego pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do nich odsączony groszek i ogórki pokrojone w kostkę. Dorzucamy do tego poszatkowane zioła, jogurt, majonez, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur(...)Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad
KardamonovySkoro mamy sezon ogórkowo-koperkowy, to czemu z niego nie skorzystać? A tego typu sałatki smakują prawie każdemu, dlaczego więc nie zrobić innym i sobie trochę przyjemności. Zrobiłam jeszcze wersję wegetariańską, ale zdjęcie wyszło tak kiepskie, że nie nadawało się do publikacji. Dajcie mi parę dni, poprawię, zjem i opublikuję. Składniki: 100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo) 1 wędzona(...)kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy do tego rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzepis wyląduje na blogu. Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość oleju. W sumie nie wiem właściwie po co się go dodaje, może dla konsystencji zalewy. W tej sałatce jest wszystko z czym dobrze czują się ogórki – cebula i koperek, pewnie dlatego smakuje tak dobrze. Zróbcie. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 700 g cebuli 1 szklanka octu pół szklanki(...)miski. Dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany koperek oraz resztę składników, mieszamy i odstawiamy na parę godzin (u mnie to było 12 godzin). Po tym czasie sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików (razem z zalewą) i zakręcamy wyparzonymi lub najlepiej nowymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Artykuł Mizeria na zimę do słoików pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje
Kardamonovymiędzy innymi właśnie w takie cudawianki. Jak wakacje, chałupa dla siebie i piękna pogoda to grill. Jak grill to zawsze u mnie jakaś zielenina. Tym razem na stół wjechała sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą. W ogóle nigdy nie jadłam młodej cukinii, którą spokojnie można jeść na surowo. Te, które zerwałam miały jakieś 12 cm długości, więc były(...)poszatkowane liście mięty i pokruszoną fetę. Dolewamy do tego sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Artykuł Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje
Kardamonovywyląduje w koktajlach. Dziś np. miały być jedynie kiwi, gruszki i coś do rozrzedzenia. W lodówce miałam resztkę mleka owsianego, więc wylądowało w blenderze. Awokado miało być wykorzystane do sałatki meksykańskiej, ale sałatki póki co nie robię, więc wiadomo – blender. No i nieszczęsna sałata lodowa, którą próbuje wykończyć, dodając ją do koktajli. Ona zupełnie nie zmienia smaku napoju (przynajmniej
KardamonovyPyszna i łatwa do przygotowania sałatka do obiadu, która nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Składniki oraz sposób przygotowania: pekinka pomidor ogórek konserwowy sos Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i sosik knorra koperkowo ziołowy. Składniki pokroić i wymieszać dodając sól i pieprz do smaku. Autor przepisu: Monika Robaszkiewicz Artykuł Sałatka do obiadu pochodzi
Wasze PrzepisySałatka ze świeżych warzyw z kurczakiem to doskonałe danie na każdą okazję i każdą porę. Składniki oraz sposób przygotowania: Na sam dół dałam pekinkę z ketchupem i majonezem, na to położyłam rukole, później pocięte w paski warzywa – pomidory, żółtą paprykę, ogórka zielonego I rzodkiewka. Na górę pierś z kurczaka w przyprawie gyros. Autor przepisu: Madzia Wiśniewska Artykuł Sałatka
Wasze PrzepisySałatka brokułowa z sosem czosnkowym to dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację. Składniki: 2x brokuł 0.5 kostki sera feta sos czosnkowy migdały Sos czosnkowy śmietana majonez ząbek lub dwa czosnku pieprz, sól Sposób przygotowania: Brokuł wrzucam do wrzącej osolonej wody, gotuje kilka minut, tak by go nie rozgotować. W międzyczasie kroje ser feta w kostkę, następnie na suchej(...)pozostawiam na sitku do momentu jego całkowitego wystudzenia, układam na talerzu, na to feta i sos czosnkowy. Zalewam wszystko sosem czosnkowym i posypuję migdałami. Autor przepisu: Daria Sadowska Artykuł Sałatka brokułowa pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Słodka, smaczna, rozgrzewająca, taka właśnie jest domowa nalewka z nutelli i rumu . Ten smakowity trunek świetnie pasuje do różnego rodzaju deserów, rozgrzewa podczas
Przepiski.plspożycia od razu po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje na drugi dzień gdy smaki się przegryzą. Świetnie smakuje z pierogami , uszkami, kapuśniaczkami. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki buraczanej . Składniki: 10 porcji 2 kg buraków 3 marchewki 2 pietruszki mały seler cebula por 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 8 ziaren(...)koloru dodaje również ocet. Całości gotować jeszcze około 25 minut na małym ogniu. Gotowy barszcz doprawiam do smaku i przecedzam przez sito. Warzywa z barszczu można wykorzystać do sałatki z buraków
RAROSSA