sałatki z papryka - 4500 przepisów (strona:248/300)

Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 146

robienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną szyliśmy na maszynie letnie bluzki. Zaliczyłam też tekturowy peryskop, misę z masy papierowej i małą makietę księżyca. Raz zrobiliśmy sałatką ziemniaczaną.  Osiem lat szkoły i tylko raz dane nam było zamienić "prace ręczne" w gotowanie, a właściwie samo krojenie, bo ugotowane ziemniaki przyniosły nam ze stołówki panie kucharki(...)kolejka małych i troszkę większych klientów. Kolejka wolno się posuwa, bo towaru jest dużo, a wybór ciężki: zielone żelki "na metry" czy gumy "łamiszczęki"; Cola czy oranżada; chipsy z papryką czy z bekonem; jadalny papier czy różowa żelkowa żaba, a może hot-dog, hamburger czy .... Czy tylko ja uważam, że towar w sklepiku nadaje się do całkowitej wymiany

KUCHARNIA
Jak pobudzić apetyt? 144

koniecznie skonsultuj się z lekarzem.    2. Stosuj zioła i przyprawy. Pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, zwiększają atrakcyjność potraw. Najlepiej sprawdzą się: Tymianek Pieprz czarny Goździki Kardamon Kminek Imbir Papryka Chrzan Pietruszka 3. Pij herbaty ziołowe. Wybór jest bardzo duży, ale najczęściej zalecane to: Melisa - spowalnia przemianę materii i wzmaga apetyt.  Kocanka piaskowa - zawiera helichryzynę, która pobudza apetyt(...)jesz. Puszczaj wodze fantazji , nie bój się eksperymentować   w kuchni. Dbaj o estetykę posiłków i różnorodność zapachów. Na pewno szybciej skusisz się na pięknie podaną, kolorową sałatkę niż na szarą, smutną papkę imitującą zupę. Stawiaj na zdecydowane smaki. Jedz kwaśne rzeczy . W przeciwieństwie do słodkich zwiększają apetyt . 6. Przeglądaj zdjęcia jedzenia. Na blogach, w magazynach i książkach kucharskich

Powiedz dietom nie
Wołowina po chińsku 245

mojej diety ;)   Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone na cukier puder) 3 łyżki(...)dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;)     TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania

Jak gotować i nie zwariować
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 206

    Na zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha

Qlinarnie i Qlinarnie
Myslac o wiosnie. Salatka. 199

Ostatnio zauwazylam, ze im blizej wiosny tym czesciej na moim stole goszcza roznego rodzaju zielone salatki. Nie wiem czy to podswiadome zaklinanie zimy by juz sobie

Przysmaki Karolki
Gotowanie z wielkimi markami 186

Hej!, zapewne mieliście do czynienia z zupami z proszku czy popularnymi fixami do dań. Pewnie kojarzycie ramę do smażenia z programu top chef :). Dziś właśnie będzie

Kuchnia PROzdrowotna
Wigilijny karp smażony. 166

gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się(...)przekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni C. Przed podaniem przekładamy na półmiski ozdobione np, liśćmi sałaty, rzodkiewkami, papryką, czy pomidorkami koktajlowymi. Polecam

Rozpustne gotowanie
Pieczone udka z kurczaka  334

Pieczone udka z kurczaka  Poniedzialek.... Chyba nikt nie lubi poniedzialkow a ja tak :D No moze nie zawsze, bo czasami po intensywnie spedzonym weekendzie poniedzialek

PychaDania
Pikantna zupa meksykańska 136

Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego aromatu dymu, a jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce ( takich ). Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki(...)nabierze smaku. Gotową zupę meksykańską przelać do głębokich talerzy, posypać serem i awokado pokrojonym w kostkę oraz oprószyć posiekaną kolendrą. Podawać koniecznie z domowymi czipsami z tortilli i sałatką Pico de Gallo (łyżkę sałatki daję się na zupę). The post Pikantna zupa meksykańska appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Różowe płatki kapuściane 183

Róż - taki sobie kolor... kojarzący się często z nieprzyzwoitością (od tytułu pewnego frywolnego programu :-)) lub głupotą! I z bielizną. I kolor tak rzadko widywany w jedzeniu

sierotka maRysia w kuchni
Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki 186

się z nimi zabawna historia. W niedługim czasie po rezygnacji z mięsa przez mnie i mojego Męża, zorganizowaliśmy imprezę dla znajomych. Przygotowałam na nią całą masę wegetariańskich przysmaków - sałatki, tartę z serem i pomidorami, quesadillę faszerowaną fasolą i właśnie te kotlety. Dopiero w połowie imprezy, gdy w rozmowie wspomnieliśmy, że nie jemy mięsa  (a większość jedzenia została spałaszowana), znajomi(...)bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout to arabska mieszanka przypraw składająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy paprykarz szczeciński 124

Dawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego

Posadzone i zjedzone
7 powodów, dla których uwielbiam ... 447

będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję(...)odstawić na 2 godziny.  NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną drobno

KUCHARNIA
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 168

świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów Wodę zagotować wraz z 1/2 łyżeczki soli. Komosę przełożyć na sito o bardzo drobnych oczkach(...)przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania