Bardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasem mamy ochotę na odmianę czy to dania obiadowego czy to grilla. Tak powstał pomysł na te warzywa. Warzywa pieczone z sosem, nie wymagają dużego nakładu
Mieszam w Garnkupełne śmieci, opuszczone hotele oraz domy, co nie korzystnie wpływa na wizerunek miasta. W Sarandzie odwiedziliśmy miejscowy targ warzywno-owocowy, na którym kupiliśmy suszone oregano, liście laurowe oraz ostrą paprykę. Zwiedziliśmy także ortodoksyjny kościół, ruiny synagogi oraz zamek Lekursji wybudowany przez Wielkiego Sulejmana. Jednym słowem na brak atrakcji nie mogliśmy narzekać ;) Udaliśmy się także na wycieczkę (komunikacją międzymiastową - bilet(...)Ksamil jak i Sarandzie. Jednak zauważyłam, że praktycznie w każdym miejscu jest identyczne menu: owoce morze, makarony, drób/wieprzowina, zupy (zawsze trzy rodzaje: z kurczaka, rybna i warzywna) i sałatki. Nie dane mi było spróbować dań kuchni regionalnej, ponieważ po prostu nie było ich w żadnym menu. Ale udało mi się zrobić kilka zdjęć tego co jadłam w Albanii
Kolejny blog o gotowaniuVegetarian Mediterranean Cooking" Beverley Jollands to zbiór przepisów wege w słonecznym południowym klimacie krajów śródziemnomorskich. Połączenie dwóch nurtów żywieniowych, które bardzo cenię. Zupa z cukinii z fetą, koperkiem i papryką, dip z zielonego groszku, czy marokańskie naleśniki szpinakowe to potrawy, od których z pewnością pocieknie Wam ślinka. Jest tylko jeden szkopuł, o którym informuję od razu - książka niestety nie została(...)kuchnia śródziemnomorska jest dla mnie nieskończonym źródłem inspiracji. Książka "Vegetarian Mediterranean Cooking" zgromadziła 180 propozycji na takie właśnie dania. Zostały one podzielone na rozdziały: przystawki, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do dań głównych, desery, oraz pieczywo, możemy zatem bez problemu żywić się wege od rana do nocy. Większość to dania "oryginalnie" bezmięsne, jest też trochę mięsnych klasyków przerobionych
Chilli Czosnek i OliwaNa moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję
Pysznosci Babci Basisuszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na godzinę. W międzyczasie przyprawy z czosnkiem mieszamy z oliwą i nacieramy nimi schab. Pieczarki obieramy i kroimy w ósemki(...)przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy. SMACZNEGO
ChilliJemyLittle Yummy)Polenta z jajkiem sadzonym (Red and Pale)Chrupiąca kasza jaglana, jajka sadzone (rybka bezglutenowa)Zaziarenkowane jajo (Z kuchni do kuchni)Jajko w papryce (Jagodziana Coffee)Grzanka z awokado z przepiórczym jajkiem sadzonym (definicja smaku)Kanapka z mozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy)Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver(...)Apetyczna Kuchnia)W koszulce czy bez:Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...)Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść)Salade lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce (Widelce)Tosty z jajkiem w koszulce (Lawendowy Poranek)Leśne śniadanie (Lawendowy Poranek)Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem (Codzienne
bastalenamasy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek, majeranek, cebula, papryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni:• Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów(...)maggi.• Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu.• Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek.• Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym
Moje domowe kucharzeniejego ofertę :) W ramach współpracy otrzymałam: - pieczarki w zalewie octowej w słoiczku - pomidory suszone w oleju w słoiczku - pieczarki krojone w zalewie naturalnej - pieczarki krojone w oleju z przyprawami - paprykę grillowaną w oleju - boczniaki krojone w zalewie naturalnej - Bio musli Adamia - czekoladowe ciasto Adama(...)Barmar możesz dodać do wszystkiego i zrobić z nich cudowne potrawy :) Są doskonałe do mięs, lazanii, pizzy, sosów, zup, naleśników, devolay, makaronów, zapiekanek, tostów, jako przekąska, dodatek do obiadu, sałatek, surówek i do wiele, wiele innych potraw. Wystarczy tylko Twoja wyobraźnia, pomysł, a miejsce na warzywka zawsze się znajdzie :) Polecam Wam bardzo serdecznie produkty Barmar. Ja już wykorzystałam kilka
Zdrowie na języku :Pzimno do kanapek. Składniki : jedna lub dwie nieduże surowe szyneczki, sól, Na marynatę : pół szklanki oleju, kilka ząbków czosnku, pół łyżeczki przyprawy do mięs Knorr, na czubku łyżeczki słodkiej papryki w proszku, Na samym początku szynkę solimy – nacierając mięso solą. Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw. ( czosnek kroimy na małą kostkę ) Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego z marynatą. Obtaczamy(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 min. Szynka jest gotowa. Możemy ją podawać na ciepło jako dodatek do obiadu, lub na zimno do chleba lub sałatek. Smacznego
Pysznosci Babci Basisłodka papryka 500 g pieczarek 1 duża cebula sól,pieprz olej Ćwiartki z kurczaka oczyścić i podzielić na dwa kawałki-udo i podudzie. Następnie kawałki mięsa solidnie oprószyć słodką papryką i oregano. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie stały w lodówce przez noc. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać(...)nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 1,5 godziny funkcja termoobieg. Pod koniec pieczenia mozna odkryć aby skórka bardziej się przyrumieniła. Gotowego kurczaka podałam z pieczonymi ziemniaczkami oraz sałatką z białej kapusty
Monia miesza i gotujeDetox wiosenny - dzień 3 i powiem Wam, że jest dobrze. Po wczorajszym dniu wrażenia mam pozytywne - wieczorem nawet miałam problem ze zjedzeniem całej porcji sałatki i nie chodzę głodna. Dzisiejszy jadłospis też wygląda dobrze, szczególnie obiad bo jak widać na zdjęciu to będzie prawdziwa wyżerka. Po dwóch dniach widzę pierwsze zmiany. Nie wiem czy to zasługa diety, ale mam nieco(...)jaglana albo owsianka to dobry początek dnia i codziennie można do niej dodać coś innego żeby nie była nudna. Na drugie śniadanie szykuję szpinakowy koktajl , obiad jak widać czyli papryka zapieczona z kaszą. Na podwieczorek wypiję świeży sok z buraka i grapefruita i czeka mnie pyszna kolacja bo będzie świeża sałata z melonem, gruszką i orzechami. To będzie dobry dzień
Smaczna PyzaSylwester... sylwester... Co pojawi się na Waszych stołach? Na moim na pewno zagości tradycyjna sałatka warzywna , szybka babka w łaty i... różne przekąski. Co w nich takiego szczególnego? Nie wymagają wielu godzin stania w kuchni, są właściwie na jeden kęs, dlatego idealnie nadają się na Sylwestra i inne tego typu okazje. Jeśli tak jak ja lubicie śledzie, taka chrupiąca sylwestrowa(...)wyglądały Wasze przekąski sylwestrowe :) Składniki: (na około 16 sztuk) 2 kajzerki 4-5 matiasów (śledzi) w oleju z cebulką około 1/3 łyżki masła 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Kajzerki kroimy na 4 części, a każdą z części na pół. Tworząc w ten sposób 16 małych kromeczek. Kromeczki opiekamy w tosterze. Lekko przestudzone kromeczki smarujemy cienko
Słodkie okruszkijednak Hiszpanie nie zachowują w tym dniu postu i na stole pojawiają się dania mięsne. Popularne przystawki to małże, krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao, czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza. W Katalonii popularna jest(...)Madrytu. W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle. Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu
Chilli Czosnek i Oliwastronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę(...)świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam i poddusiłam na patelni na oliwce. Do kaszy kus kus dodałam szklankę bulionu i wszystko razem wymieszałam. lub sałatka ziemniaczana: przepis na nią znajdziecie TU Ugotowałam parę ziemniaków w mundurkach, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również
potrawyregionalnemielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku. Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę(...)dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut). Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę
Tradycyjna kuchnia KasiUdany dzień nie zależy od tego którą nogą wstaliśmy ale bardzo często od tego jakie śniadanie zjedliśmy. Tu zapewne zaczynają się schody bo często apetytu
Kuchnia PROzdrowotna