zawsze zostaje dużo bulionu po gotowaniu warzyw na świąteczną sałatkę jarzynową, zamykam go wtedy szczelnie w słoikach i czekam aż najdzie nas ochota na zupę. A do takiego bulionu dodanie jeszcze świeżych warzyw to już podwójny smak) 2 marchewki 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 1 czerwona papryka 1,5 szklanki mrożonych warzyw wymieszanych razem: groszku, kukurydzy, zielonej ciętej
Zasmakuj Kuchnimleka owczego i krowiego, a także z dodatkami smakowymi np. papryką lub cebulką, kminkiem. Ser ten jest delikatnie przyprawiany, a następnie krojony w kostki, później dochodzi do przechowywania go w solance . Zawiera ok. 45% tłuszczu, 2-3% soli i 50% wody. Z CZYM JEŚĆ? Bryndzę można dodawać do sałatek, posmarować nią chleb. Idealnie nadaje się także jako farsz do klusek
Gotuję Testujępolecam je dla niejadków dużych i małych, którzy wydłubują marchewki, paprykę, cebulę i inne warzywa z jedzenia. W tym wydaniu nie są one tak bardzo wyczuwalne, dlatego nawet nie zauważycie kiedy wszystko zjecie (wiem to bo przetestowałam na moim młodszym bracie, który potrafi wyłowić z zupy czy z sałatki każdy kawałeczek cebuli czy szczypiorku, to danie zjadł całe
Czekoladowa muffinkamiałam pod ręką i tak powstała sałatka ;) Składniki: na porcję sałatki, którą widać na zdjęciu: * pół puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka ugotowane na twardo * 2 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 łyżki groszku konserwowego * 2 łyżki czerwonej fasolki w puszce * 2 ogórki konserwowe (nie duże) * pół małej czerwonej papryki * 1 łyżeczka majonezu * 1 łyżeczka musztardy stołowej * sól i pieprz
Zrób to smaczniezagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką, które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef. Oprócz ciasta przygotowane zostały: chłodnik z zielonych oliwek z grzankami, pastą z czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul
królestwo garówpomidor, paprykę rzodkiewkę oraz szczypior opłukać pod bieżącą wodą osuszamy. Paprykę, pomidor, ogórek oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski dodajemy przestudzony makaron ryżowy, posiekany szczypiorek. Majonez mieszamy razem z jogurtem i sokiem z limonki przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, powstały sos dodajemy do sałatki dokładnie mieszamy. Smacznego
kgwjanczewoLekka i kolorowa sałatka doskonała jako samodzielne danie lub jako dodatek do dań z grilla. A co najważniejsze- pyszna i pełna witamin. Składniki: opakowanie "mix sałat z roszponką" kostka sera feta 2 łyżki czarnych oliwek kiść drobnych zielonych winogron 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki musztardy sok z 1/2 cytryny 4 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrezentuję Wam dziś niezwykle lekką, kolorową sałatkę, łączącą w sobie wiosenne smaki świeżej rzodkiewki, szczypiorku i ogórka z aromatycznymi paluszkami krabowymi i delikatnym makaronem ryżowym. Składniki: 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków krabowych 250 g mała puszka kukurydzy 1 ogórek 4 rzodkiewki pół czerwonej papryki pęczek koperku pęczek szczypiorku kilka liści sałaty pekińskiej 3 łyżki słoneczniku 5 łyżek majonezu sól
Podróż w kulinariamogło go zabraknąć i u mnie :) Nie dość że sałatka wygląda super to jeszcze jest pyszna :) Przepis cytuję za autorką. Składniki: 18 szt. krakersów 1 puszka szprotek w pomidorach (dałam filety śledziowe w pomidorach) 3 jajka 50 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz czerwona papryka w proszku szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce
Na Ciasteczkowych PapierachDziś tez wybywam i postanowiłam zrobić sobie na tę okoliczność sałatkę. Proste smaki i zaskakujące połączenie. Przepis z książki "Kipi Kasza". U mnie z połowy porcji poniższej a i tak będzie na dwa razy :) Salatka z kaszy gryczanej troche na slodko 1 szkl. kaszy gryczanej prażonej 2 czerwone papryki pęczek natki pietruszki 150 g rodzynek sól, pieprz 3 łyżki oliwy
Dzieje kuchennej WiewióryLekka sałatka z ryżem tuńczykiem i ananasem,smakuje wybornie,jest tania i pożywna,na długo daje uczucie sytości. Składniki 200 g ryżu amerykańskiego 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pora 1/2 czerwonej papryki 150 g sera żółtego szczypta kurkumy majonez sól morska do smaku pieprz syczuański do smaku Sposób przygotowania Ryż gotujemy
Wanilia i Kardamoncała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier
Kuchenne aromatyWielokolorowa, z marchewką w roli głównej, to atuty tej sałatki, niby tradycyjna, ale zachwyca sposobem ułożenia składników, zwłaszcza marchewki i to dodaje jej uroku i zachęca do jej przyrządzenia, prawda? Składniki: 3 marchewki 2 łyżki czarnych oliwek 2 łyżki zielonego groszku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2 papryki konserwowe 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz
kgwjanczewokruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia z kuchnią arabską - podprażone płatki migdałowe, kwaskowate pestki granatu i świeżą natkę pietruszki. Do tego pyszne "chrupki" z ciecierzycy, czyli ziarenka włoskiego grochu doprawione kuminem i ostrą papryką i upieczone w piekarniku. Najlepiej zróbcie ich od razu więcej
Chilli Czosnek i Oliwaróżnej postaci. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową zwaną śledzik w oleju z warzywami. W mojej kompozycji ma ona wyrazisty smak i jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ... Śledzik w oleju z warzywami SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczak, sos czosnkowy, a wszystko to posypane prażonymi migdałami... Sałatka idealna na romantyczną kolację (mocno czosnkowa! :))) ), a także na szybki obiad. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI, na 4 porcje:1 brokuł2 filety z piersi kurczaka (użyłam ekologicznych)garść płatków migdałowych 5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku SOS CZOSNKOWY:1 szklanka jogurtu naturalnego
Słodko-Słony Świat Ilonykarmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta, ale robiąca wrażenie. Potrzebujemy wędzonego pstrąga – lub dowolną wędzoną rybę, byleby poszarpaną na ładne kawałki ugotowane w mundurkach ziemniaki cebulę czerwoną kilka kiszonych ogórków kilka gałązek selera naciowego – nie każdy lubi więc można pominąć paprykę dowolnego koloru cebulka dumka – jej zielona część olej rydzowy – jeśli ktoś
ladykitchenpoczekali na swoją kolej,dla zdrowia otrzymywał od nas pyszną sałatkę. Głównymi bohaterami były produkty marek: FIT&EASY, z których sałat robiłyśmy smakowitości,SIERPC, co dostarczył nam wspaniałe sery oraz marka BORGES, która zaopatrzyła w swe świetnie oliwy, sosy, octy balsamiczne i oliwki - drylowane zielone,nadziewane serem bądź papryką. fot: http://www.blogerchef.pl/ fot.: http://blogerchef.pl/ Więcj o namiocie sałatkowym
W kuchni Karmel-itkiPyszna, kolorowa, aromatyczna, rozgrzewająca zupa meksykańska . Niektórzy dodają mielone mięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna
Salonik smakówDrugi dzień Nowego Roku był bardzo intensywny. Do tej pory prześladuje mnie smak maku, świątecznej kaczki i innych przy tej okazji robionych smakołyków.Dlatego dziś coś
BaRepaswszystkim :) Dzisiaj szybki wegański obiad, kolacja, albo po prostu danie na stół w każdej chwili. Można jeść na zimno lub na gorąco. Jak kto woli. Fajna jako stylowa sałatka na imprezie w klimacie nieco arabskim. Ważne, że szybkie, zdrowe i bez problemu do zrobienia w każdej chwili. Lubimy takie arabskie specjały, a szczególnie przepadamy za kuskusem. Czy też lubicie takie(...)rożnych opcjach. Czas przygotowania ok. 20 min. Kuskus z kilkoma fajnymi dodatkami (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kuskus 1 młoda cukinia, średniej wielkości 1 puszka soczewicy 1/2 papryki 1/2 opakowania kiełków stir fry 10 czarnych oliwek garść słonecznika łuskanego garść pestek dyni szczypior oliwa z oliwek bazylia, pieprz, ostra papryka Kuskus zalewamy osoloną gorącą wodą lub warzywnym bulionem. Cukinię
vegetanieoleju SEKO Filety z olejem wiejskim SEKO Oprócz produktów gotowych do spożycia Seko proponuje także filety na tackach, z których możemy wyczarować pyszne dania główne, przystawki czy sałatki. Zobaczcie co ja przygotowałam swojej rodzinie. * ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ: 1 opakowanie filetów z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO 1 duży ugotowany burak 1 cebula 4 ogórki kiszone majonez sól, pieprz 5 jajek(...)Każdą warstwę doprawiamy wg uznania. *ŚLEDŹ Z SUSZONYMI POMIDORAMI: 1 tacka filetów z papryczką pepperoni SEKO 1 słoik suszonych pomidorów z ziołami 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Filety kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w dużym słoju. Olejem z pomidorów zalewamy śledzie, dodajemy pokrojone suszone pomidory, zioła, paprykę oraz czosnek. Wszystko delikatnie przemieszamy, odstawiamy
Z Majeczką w kuchnispokojnie wystarczy dla dwóch osób jeżeli podamy ją z ulubioną sałatką lub porcją ryżu. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka bez polędwiczek 100 g szpinaku mrożonego w kostkach 80 g sera feta pokrojonego w drobną kostkę 1 ząbek czosnku 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego łyżka masła 1 żółtko oregano czerwona papryka sól i pieprz Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak
Kolejny blog o gotowaniumożna również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz mielona słodka, czerwona papryka Polędwiczki z piersi z kurcząt myjemy i oczyszczamy z ewentualnych
Szczęśliwa kuchniatakże do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 Składniki 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa z oliwek do polania pomidorów około 1l bulionu łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku grzanki kwaśna śmietana
Kuchnia Bazyliitakże do zrobienia własnych grzanek: Grzanki czosnkowe do zup i sałatek Przepis na zupę krem z pieczonych pomidorów Print Recipe Serves: 4 Cooking Time: 1,5 Ingredients 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa z oliwek do polania pomidorów około 1l bulionu łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku grzanki kwaśna śmietana
Kuchnia BazyliiOśmiornica w naszym domu gości dość często, czy to w postaci smażonych kąsków czy sałatki a dziś zagościła z bitą śmietaną. Bita śmietana jest tutaj z
Moje Małe Czarowanieodcedzić i wystudzić. Surimi pokroić w plasterki. Ogórka, cebulę i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Groszek konserwowy osączyć z zalewy, a szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.Majonez, jogurt naturalny i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać razem. Dodać do sałatki i połączyć. Przełożyć do salaterki i udekorować
Ewusiowe Smakikanapki oraz jajeczko z majonezem, dodaje do jajecznicy albo sałatki. Zrobiłam taką sałateczkę właśnie z dodatkiem młodego szczypiorku. Jest pyszna i taka kolorowa, że od razu chce się ją zjeść. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 średnia podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoiczek papryki konserwowej o pojemności 500 ml 3 łyżki posiekanego koperku majonez
Monia miesza i gotujesztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: morele, czosnek, żurawina, oliwki, papryka chili, kapary, ocet, przyprawy Słoiki szklane: zawartość netto 200g Zastosowanie: dodatek do mięs, wędlin, pieczeni, serów Egzotyczne zestawienie słodkich owoców: moreli i żurawiny z oliwkami i kaparami, doprawione ostrą papryczką chili oraz czosnkiem. Razem tworzą oryginalną w smaku sałatkę, dla miłośników słodko – kwaśnych smaków z nutą pikanterii. Ulubiony dodatek
ClauditteMissCookingW jednej z promocyjnych gazetek Kauflandu przeczytałam przepis na kurczaka z ryżem i brokułami . Na zdjęciu zobaczyłam apetyczne danie, a i w wykonaniu bardzo proste. Przepis
Salonik smakówczęścią kukurydzy i fasolki z puszki, zużyj je całe do sałatki. Nic nie może się zmarnować :) Ja przy okazji robiłam jeszcze inne danie, dlatego takie proporcje. Składniki: 250g tortellini z mięsem lub z szynką ( ja miałam z prosciutto crudo), 120g czerwonej fasolki z puszki, 200g kukurydzy konserwowej, 1/2 świeżej papryki, 1 świeży ogórek, 80g suszonych pomidorów, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie
W kuchni u Monikiłyżek oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować razem z papryką, a pomidory pokroić na plasterki razem z cebula. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z resztą warzyw. Całość przyprawić i odstawić na 2 godziny. W między czasie zagotować 1 szklankę wody z octem, przyprawami i odstawić. Ułożyć sałatkę w wyparzonych słoikach i zalać przygotowaną zalewą. Dodać do słoików
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta, szybka, smaczna sałatka, a przy tym ciekawa w smaku, a tego przydaje jej kasza gryczana, największym jej atutem jest jej nieskomplikowany skład, polecamy! Składniki: 200 g kaszy gryczanej 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 papryka czerwona 1 cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól i pieprz świeżo mielony
kgwjanczewoPrzepis na pyszną sałatkę z młodymi ziemniakami (po sezonie, mogą być zwykłe ziemniaki), chipsami z boczku i czerwoną fasolką. Składniki: 7 szt. średnich, młodych ziemniaków puszka fasolki czerwonej 200 g boczku surowego pęczek szczypiorku mała cebulaSos 2 łyżki jogurtu 2 łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy
e-PrzepisyKulinarneKażdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi
Salonik smakówmożna również podać tradycyjnie: z ziemniakami i surówką lub ulubioną sałatką. Składniki: 400 gramów polędwiczek piersi z kurcząt - mogą być piersi kurczaka 100 gramów brązowego ryżu (1 torebka) - można zastąpić białym 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz mielona słodka, czerwona papryka Polędwiczki z piersi z kurcząt myjemy i oczyszczamy z ewentualnych
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comFajna, mało skomplikowana i smakowita sałatka na każdą okazję.Potrzebne składniki:-1 torebka ryżu "parboiled"-słoik drobnego groszku konserwowego-4 ugotowane jajka-puszka tuńczyka w oleju (duże kawałki)-7 średnich ogórków konserwowych-1 średnia cebula-2 łyżki majonezu-przyprawa warzywko do smaku-kilka kawałków papryki konserwowej Ryż gotujemy i studzimy. Groszek odsączamy. Wylewamy olej
Maminek kulinarnyLato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów
Apetyczna babeczka