Idealna na upały. Pamiętajcie, że do sałatki dodajemy surową kaszkę kuskus, ponieważ wyciągnie ona cały sok z innych składników. Zobaczycie jak pięknie napęcznieje. Sałatka bardzo orzeźwiająca i lekka. Składniki: 800 g pomidorów 800 g ogórków 1,5 szklanki oleju 1 duża cebula 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 garść posiekanego estragonu 10 listków mięty 300 g kaszy kuskus(...)obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. wszystko razem wymieszać, dodać posiekaną natkę pietruszki, olej, estragon,posiekaną miętę i wyciśnięty sok z cytryn. Wszystko wymieszać. Na koniec wsypać surowy kuskus i jeszcze raz wszystko wymieszać, przykryć i odstawić na 2 godziny. tabbouleh sałatka arabska
O kuchni z uczuciemfeta. Pomidory i feta to gwarancja smacznego i wartościowego posiłku. Sałatka jest inspirowana jedną z książek zawierającej dietetyczne przepisy. Składniki na sałatkę z fetą i ciecierzycą (około 5 porcji): 2-3 garście pomidorków koktajlowych 2 ogórki gruntowe pół kostki sera feta 250 g ciecierzycy z zalewy (z puszki lub ze słoika) mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Ciecierzycę odcedzić i przerzucić do miski. Fetę pokroić w dużą kostkę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w małą kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce. Posiekać natkę pietruszki i wycisnąć cytrynę. Dołączyć do sałatki. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać
Karola gotujewszystkie potrawy, tak również przepisów na sałatkę gyros jest kilka. Będąc u rodziców męża wspólnie zrobiliśmy tę sałatkę według ich przepisu. Składniki: kapusta pekińska, pojedyncza pierś z kurczaka, puszka kukurydzy, słoik ogórków konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości(...)tłuszczu z połową paczki przyprawy gyros. Ostudzić. Kapustę i ogórki pokroić. dodać kukurydzę i ostudzone mięso. Jogurt naturalny wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawić vegetą (niekoniecznie) i dodać do sałatki. Wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiMoja córka dość często robi taką sałatkę..ilość składników ..wedle gustu..a ocet , oliwa i przyprawy do smaku.. pomidory ogórki czerwona cebula ser feta lub inny sałatkowy szczypiorek, koperek ocet winny sól, pieprz olej kujawski ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia Pomidory ,ogórki i ser pokroić w dużą kostkę.Cebulę pokroić w cienkie półtalarki,sałatę porwać(...)dodać do warzyw. Wymieszać z octem, olejem , doprawić do smaku. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek"organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwisZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe Pieczenie.Oświadczam, że akceptuję regulamin konkursu
Moje domowe kucharzeniekolejna propozycja z Kuchni Lidla. Szybka bardzo dobra sałatka. Składniki: 1 szklanka rukoli1 szklanka sałaty lodowej lub masłowej1 gruszka1 ogórek ze skórką6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej1/2 szklanki pomidorów koktajlowych1/3 szklanki orzechów włoskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka miodu1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżka musztardysól, pieprz Wszystki warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzu łączymy sałaty. Układamy pokrojone: gruszkę, ogórka, pomidorki
Brzuszki Łakomczuszkibędzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę ? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla 4 osób: 4 ogórki kiszone puszka czerwonej fasoli duża wędzona makrela – obrana i oczyszczona z ości(...)solę. Jogurt mieszam z pieprzem i odrobina szczypiorku. Kiedy mam przygotowane wszystkie składniki układam wartstwami ogórki i fasolę. Dodaję warstwę z połowy sosu jogurtowego. Na to makrelę, cebulę i groszek. Potem kolejną warstwę sosu, którą dekoruję plasterkami rzodkiewki i odrobiną szczypiorku. Artykuł Sałatka warstwowa z makrelą pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneDziś wszyscy spożywamy pomidory pod różnymi postaciami. Nie ma chyba osoby, która nie lubiła by pomidora czy to świeżego, czy w sosie, czy jako dodatku do sałatek, surówek, czy jako soku pomidorowego lub keczupu. Niewielu z nas ma jednak świadomość tego, że prócz przyjemności jakie serwujemy dla podniebienia spożywając pomidory i ich przetwory, serwujemy sobie również zastrzyk witamin(...)pomidory z upraw tradycyjnych • Kupując pomidory, wybierajmy te najbardziej wybarwione, z błyszczącą skórką. Zawierają one więcej beta-karotenu i likopenu. • Enzym znajdujący się w ogórkach niszczy zawartą w pomidorach witaminę C, unikajmy więc sałatek pomidorowo-ogórkowych. • Nie martw się sezonowością pomidorów. Świeże pomidory z upraw gruntowych są doskonałe, lecz przetworzone pomidory (w puszkach, sosy, przeciery, ketchupy) zachowują większość swoich
potrawyregionalneWitam :)Niedawno obiecałam Wam, że pojawi się tutaj przepis na sałatkę z warsztatów - oto on :) Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćIdealne połączenie zimnej sałatki z ciepłym ryżem. Sałatkę można przygotować wcześniej, a przygotowanie posiłku będzie wymagało jedynie ugotowania ryżu. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 6 porcji Składniki: 300 g ryżu (3 woreczki) 600 g fileta z kurczaka 5 dużych ogórków konserwowych 2 cebule puszka kukurydzy sałata pekińska 6 – 7 łyżek majonezu(...)ogórka. Wymieszać wszystkie składniki w dużej misce lub garnku, dodając odcedzoną kukurydzę. Upieczonego kurczaka przełożyć do sałaty i wymieszać, dodając majonez i ketchup. Doprawić pieprzem wedle uznania. Na talerz najpierw wyłożyć gorący ryż, a na niego sałatę. Krok po kroku: 1. Podsmażyć mięso 2. Ugotować ryż 2. Wymieszać składniki na sałatkę Pobierz
KuchniaWeDwoje.plCzasem nudzi mi się taka zwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję
Mango PapajaSzybka, smaczna i lekka sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i mozzarelli. Składniki: mała kapusta pekińska duża kulka sera mozzarella albo opakowanie małych puszka kukurydzy długi
e-PrzepisyKulinarneSałatka z krewetkami i makaronem chińskim to szybka i prosta sałatka, która nawet zasmakowała mojemu Mężowi, który za owocami morza nie przepada ;) Być może dlatego, że
Kulinarne Przebojenudnego śniadania? Lubisz poznawać nowe smaki? Mam coś dla Ciebie ;) Tosty z tortilli na ciepło z sałatką z tuńczyka.🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na 4 porcje: 🍽 4 placki tortillija użyłam pełnoziarnistej 🍽 1 puszka tuńczyka stek w sosie własnym 🍽 3 ogórki kiszone 🍽 4 plastry sera żółtego 🍽 1/2 pęczka kopru(...)sól i pieprz do smaku 🍽 2 łyżki ketchupu 🍽 1 łyżka majonezu Przygotowanie: 1. Tuńczyka odcedzam,przekładam do miski ,rozdrabniam widelcem. 2. Ogórki i ser kroję w drobną kostkę. 3. Koper drobno siekam. 4. Do miski przekladam składniki sałatki, mieszam. 5. Na tortille kładę porcję sałatki,rozprpwadzam po placku. Zawijam dowolnie tak by sałatka nie wpłynęła. 6. Tortille przekladam
Gotowanie PatkiSałatka jarzynowa Składniki: - duży ziemniak - 1/2 pietruszki - marchew, groszek, kukurydza w zalewie (gotowa mieszanka) - 1 jajko na twardo - 1 średni ogórek kwaszony - jogurt naturalny - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz dodatki: - natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Wyszorowane warzywa gotuję w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam(...)studzę i obieram. Następnie przeciskam przez specjalną krajarkę do warzyw. To samo robię z jajkiem. Do miski dodaję pokrojony drobno ogórek oraz odcedzone z zalewy warzywa. Łączę składniki majonezem i jogurtem. Doprawiam solą oraz pieprzem. Przekładam sałatkę do małych miseczek i dekoruję natką pietruszki
Kuchnia co dniadrobnego makaronu (np. małe muszelki)250 g papryki konserwowej250 g ogórków kiszonych1 puszka kukurydzy z groszkiem (285 g)5 łyżek majonezu½ pęczka szczypiorku1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszkisólpieprzNa blogu wkuchennymoknie znalazłam wyśmienity przepis na sałatkę, łączącą delikatny drobny makaron z kwaskowatymi piklami, które w rezultacie dają bardzo ciekawą kompozycję smaków. Serdecznie polecam.W stosunku do oryginału zmniejszyłam jedynie ilość makaronu.Odmierzy
Świat Domowej Kuchni