Bardzo lubię popularną już sałatkę, gdzie dominującym smakowo składnikiem jest ostro przyprawiony kurczak. Najczęściej oprócz kapusty pekińskiej dodaję kukurydzę, ogórka, cebulę lub pora i pomidory. Tym razem pikantny smak sałatki postanowiłam przełamać słodkim akcentem i dodałam brzoskwinie z syropu i zamieniłam cebulę na czerwoną. Sałatka wyszła bardzo smaczna, owoce smakowo fajnie wkomponowały się w całość(...)długo- kilka minut, bo mięso będzie twarde). Schłodzić. Kapustę umyć, wysuszyć i poszatkować. Cebule pokroić w kosteczkę. Brzoskwinie - w większą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając
Maślane ciasteczkoDzisiaj sałatka z pierożkami z nadzieniem serowym. Lekko słodka z dodatkiem orzeźwiającego i chrupiącego ogórka zielonego. Bardzo prosta i szybka(...)wystarczy tylko ugotować pierożki i wymieszać składniki. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Przepisem podzieliła się ze mną przyjaciółka Beti :) Polecam! Sałatka z tortellini Składniki: 150g tortellini z serem 1 ogórek szklarniowy 200g szynki konserwowej 200g sera żółtego startego na grubych oczkach 1 por puszka kukurydzy przyprawy: sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Wykonanie
Smak mojej kuchniczosnkowym albo bez niego, ponieważ sprawdzi się w każdej wersji. Grzanki polecam dodać przed samym podaniem, żeby nie nasiąknęły . Lekka sałatka z grzankami Sałatka 1/2 sałaty lodowej 1/2 sera feta 1/4 puszki kukurydzy konserwowej 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 40 g grzanek z czosnkiem niedźwiedzim lub pszennych Przyprawy: pieprz, sól, suszone(...)pomidory z bazylią i czosnkiem oraz łyżka oliwy lub sos sałatkowy włoski z torebki Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 80 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sałatka Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a sałatę na drobne kawałki. Połącz składniki w misce: sałatę, fetę, kukurydzę, ogórki
Przepisy na widelcumarchewki, startym parmezanem, kukurydzą i cebulą pokrojoną w piórka. Z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i koperku przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujmy paskami zielonego ogórka
Pysznosci Babci BasiJeśli zastanawiacie się co dobrego było na warsztatach Ewy Szabatin i Rafała Maseraka w Fat Buddha, to już piszę! Zdecydowanie najlepsza była sałatka z arbuzem z ogórkiem, owocami tropikalnymi i chili. Fot: Ola Olczyk www.czteryfajery.pl Składniki: średni arbuz – wydrążony i pokrojony w grubą kostkę zielony ogórek – obrany i pokrojony w kostkę opakowanie owoców tropikalnych mrożonych Hortex pół papryczki(...)świeżej kolendry Sos: łyżka sosu sojowego ząbek czosnku przetarty przez praskę pół łyżeczki startego na tarce imbiru 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki octu ryżowego octu Przepis na sałatkę z arbuzem i serem pleśniowym Owoce i chili mieszamy w dużej misce i solimy. Składniki na sos miksujemy. Polewamy sałatkę sosem i dekorujemy pokruszonym serem pleśniowym, orzechami i zieleniną. Artykuł
Ugotowane pozamiatanesię na każdym przyjęciu. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bo opiera się głównie na ugotowaniu tortellini i pokrojeniu reszty składników. Sałatka z tortellini Składniki: 250 g tortellini mięsnych lub z grzybami (opakowanie, u mnie z prosciutto) 4-5 ogórków kiszonych 200 g żółtego sera 1 czerwona papryka 6 jajek 5 łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem(...)kroimy w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę, a później wrzucamy do miski z tortellini. W kostkę kroimy również ogórki i ser żółty, dorzucamy je do miski. Następnie dodajemy majonez, doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. W wysokiej misce umieszczamy połowę sałatki, następnie połowę jajka, przykrywamy je drugą połową sałatki, a na górze układamy resztę
PatiGotujeSałatka Natelli sałata lodowa pomidor ogórek dynia słonecznik piersi z kurczaka zioła ogrodowe Knorra Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paski, doprawić, nadziać na wykałaczki i usmażyć. Sałatę umyć i połamać na kawałki, dynię i słonecznik podrumienić na złoto na suchej patelni – uwaga lubi się przypalić!!!. Pomidora i ogórka pokroić w kostkę, przygotować sos wg wskazówek na opakowaniu. Wszystko
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 2 marchewki 2 pietruszki 2 podłużne buraki 1 cebula 1/2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka 1 puszka zielonego groszku 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki ostrej musztardy (sarepskiej) 4 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób wykonania: Marchewkę z pietruszką obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Buraki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy je po wystudzeniu(...)skórki i usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i mieszamy ze sobą. Dodajemy odsączony groszek. Majonez łączymy z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy sos do sałatki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy
Qchnia po prostuPostanowiliśmy, że ten tydzień będzie u nas sałatkowy i podzielimy się z Wami kilkoma przepisami na nasze ulubione sałatki Pierwszą z nich będzie sałatka, którą też
Kuchenne Wariacjesałatka warstwowa z mielonym mięsem i mozzarellę oraz pysznym sosem czosnkowym to świetna propozycja na domowe imprezy a także inne okazje. Jest to sycąca, pożywna i bardzo smaczna przekąska, która doskonale prezentuje się na stole i błyskawicznie znika z talerzy. składniki na 4 porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych(...)kapustę pekińską oraz czerwoną cebulę drobno siekamy. Ogórki konserwowe oraz mozzarellę kroimy w niewielką kostkę. W kolejnym etapie w przezroczystej misce układamy warstwami poszczególne składniki sałatki. Połowę posiekanej kapusty, czerowną cebulę, pokrojone ogórki. Na korniszony wlewamy połowę sosu czosnkowego, następnie równomiernie układamy wystudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską oraz drugą połowę sosu na wierzchu sałatki umieszczmy pokrojoną mozzarellę
Smakowite Daniaterenowy. Nie ważne czy jesteście na biwaku, pikniku, plaży, działce czy nad jeziorem tak jak ja. Jedna z najprostszych opcji to szwedzkie hot dogi czyli bułka, parówka, sałatka szwedzka (taka z ogórków w słoiku) i ketchup. Parówki mają to do siebie, że aby były zdatne do spożycia, nie muszą być ugotowane. Dla naszego komfortu wystarczy, że będą ciepłe(...)nagrzanemu powietrzu. Po niedługim czasie parówki są już ciepłe. Działa to w podobny sposób, za pomocą którego ludzie czasem pieką psa w samochodzie lub nawet dziecko. Składniki: - jakaś parówka - sałatka szwedzka - podłużna bułka - ketchup Wykonanie: Bułkę kroimy wzdłuż, tak aby zostawić cześć wspólną. Wlewamy ketchup, wkładamy ciepłą parówkę i nakładamy sałatkę szwedzką
Kryzysowa Książka KucharskaWarzywa z gotowania rosołu przeważnie nie cieszą się sporą popularnością. Przeprowadzając wywiad z moimi koleżankami większość wyrzuca je do kosza bo po co to komu? Wy
Moje Małe Czarowaniesałatkę po tej z piersi kurczaka z ananasem , która u mnie w rodzinnym domu przeważnie jest robiona w czasie Świąt. Nie trzeba w sumie jej parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza jajkami, które trzeba ugotować :) Jajka, pora i groszek zielony parowałem :) jabłka i ogórka konserwowego nie :)Składniki : 1 por - zielona część4 ogórki
Parowar FacetaSmak dzieciństwa, który pamiętamy jeszcze od naszych babć. W maju i czerwcu możemy sami wrócić do ich przetworów i smakować ogórki przy każdej okazji - w sałatkach, do dań głównych czy nawet same. Najlepiej smakują takie lekko ukiszone po zaledwie 1,5-2 dób od przygotowania. Składniki : 1,5kg młodych drobnych ogórków 2 litry wody 2 łyżki soli
zobacz ich smakserwować na imprezach, biesiadach, spotkaniach grillowych;) Idealna na kolację, do obiadu.... u mnie na pewno zawita na stole już w najbliższym czasie :) Sałatka z kurczakiem www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki : pierś z kurczaka 2 - 3 brzoskwinie z puszki mieszanka sałat ogórek pomidor papryka Pierś z kurczaka obsmażyć w przyprawach i ziołach, pozostawić do ostygnięcia. Jak ostygnie, pokroić w paseczki. Pokroić też brzoskwinie
Kuchnia smaków