Już przy niedużej ilości wolnego czasu można pokusić się o przygotowanie prostego i odżywczego posiłku, który zapakowany do pudełka z łatwością zabierzemy ze sobą do pracy
Even Better FoodSałatka z figą i grillowanym camembertem to wspomnienie dzisiejszego przepysznego śniadania. Sałatka z figą i rozpływającym się cieplutkim serem camembert w towarzystwie roszponki, rzodkiewki i marynowanej
globuskulinarnySałatka jarzynowa – tradycyjny przepis, który mamy od kilku pokoleń w swoich zeszytach kulinarnych i sercach. Gości na polskich stołach w święta i na uroczystościach rodzinnych
Dorota SmakujeKukurydza w środku zimy? A czemu nie! Prawdą jest, że wszystko podane z masłem i czosnkiem od razu smakuje lepiej – nie inaczej jest w przypadku kukurydzy
Karo in the KitchenKolejna długa przerwa, już trzecia, ale w końcu do trzech razy sztuka, prawda? :) Ostatnio zwróciłem uwagę na problem jakim jest obfita kolacja. Zauważyłem, że postępuję na
Taste of imaginationDziś kolejny przepis wegański i oczywiście bezglutenowy. Przepyszny makaron penne z moimi ulubionymi warzywami i jeszcze w sosie orientalnym, który wyczarowujemy za pomocą przypraw i mleczka
Kawa z mlekiemMacie już pomysł na jutrzejszą kolację? Mam nadzieję, ze ten Wam się spodoba :-) tym bardziej, że podobno wiosna zbliża się wielkimi krokami, więc może i w
Czary - gary w kuchnismaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula 1 łyżka oleju sól i pieprz Opłukany i osuszony filet pokrój(...)smaż na złoty kolor z obu stron. Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie Na obiad polecam też… – Fasolkę po bretońsku – Makaron
Kulinarne S.O.S.robi się z tego bardzo ciekawe danie. P.s. jeśli macie problem z kupieniem ciasta filo, możecie je zastąpić ciastem francuskim Składniki na 4 porcje: 2 duże filety z kurczaka 2 pomidory 2 kulki mozzarelli (po 125 g) 2 arkusze ciasta filo 2 łyżki mleka 4 łyżki oleju zioła prowanslaskie sól, pieprz Każdy filet przekroić na dwa plastry. Posolić(...)położyć jedno mięso a na nim naprzemiennie ułożyć pomidory i mozzarellę. Posypać ziołami. Boki ciasta podwinąć. Ułożyć na papierze i piec w 180*C około 20 minut. Podawać z sałatką
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSałatka z kozim serem i brzoskwiniami to wspaniałe połączenie owoców z warzywami, smaków słodkich i wytrawnych. Dobry pomysł na letni, lekki obiad. Czas: 15 minut Poziom
Niedzielny kucharzTo sałatka Sary. Obiecałam, że ją wstawię. To wstawiam. Dziecko samo ją zrobiło mamusi na śniadanie. Jest to prosta sałatka, która notabene nie wymaga
Z Kuchni Do KuchniSałatka z zupki chińskiej. Sałatka z zupek chińskich - pyszny przepis z kilku składników. Zrobisz ją błyskawicznie. Przepis na pyszną sałatkę z zupek chińskich
Moja Książka KucharskaSałatka z zupek chińskich, jest tylu zwolenników co przeciwników tych zupek. Uważam że wszystko jest dla ludzi, ale w rozsądnych ilościach, taką sałatkę robimy rzadko, więc
Takie tam pichcenieLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam na propozycję pysznego dania obiadowego. Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów bardzo drobno pokrojonych Przygotowanie: Mięso myjemy a następnie dzielimy na 2 części: udka i podudzia. Odcinamy tylną kość i zdejmujemy skórkę( jeśli jej nie lubimy). Jeszcze raz myjemy mięso i je osuszamy. Przyprawy razem mieszamy i nacieramy(...)pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Najpierw pieczemy przez 30 min pod przykryciem a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Upieczone udka i podudzia podajemy z sałatkę i ryżem lub ziemniakami
słodkie i nie tylko historie kulinarne