kładziemy pokrojony boczek. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetów). Dodajemy pozostałą marynatę i stopniowo dolewamy(...)przez około 7 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można pogotować chwilę bez przykrycia. Przed podaniem posypujemy podsmażonym boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną sałatką
cool and mintySkładniki: 1 seler naciowy 1 cebula czerwona 2 woreczki ryżu mieszanego ( dziki i paraboliczny) 1 puszka kukurydzy 1 mała cukinia 2 piersi z kurczaka 180 g jogurtu naturalnego garść drobno posiekanego koperku ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Piersi umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na patelni. Usmażone piersi pokroić w kosteczkę dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać kukurydzę(...)patelni. Cukinię oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem i solą i podsmażyć na patelni. Dodać do reszty składników. Seler naciowy pokroić na małe kawałeczki i zblanszować. Dodać do sałatki. Do jogurtu dodać koper i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Sos jogurtowy dodać do pozostałych składników
Pysznie & PięknieKolejna wersja sałatki warstwowej. Po pierwszej wersji- naszej ulubionej zresztą, już od dłuższego czasu przymierzałam się do przygotowania sałatki z selerem konserwowym i choć
Smaczne ZdroweWitajcie!, dziś coś dla fanów kurczaka którzy bez sosu nie wyobrażają sobie obiadu :). Dwa bardzo mocne aromaty: koziego sera i wędzonej papryki dadzą Wam nie małe
Kuchnia PROzdrowotnaW Al-Khobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso
Kuchnia PROzdrowotnatego co macie w domu. Zobacz przepis. 4. Kurczak po wietnamsku Kurczak po wietnamsku – to genialne prosty pomysł na to, co można zrobić z resztek jedzenia, a dokładnie z kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. Zobacz przepis. 5. Szarlotka z chleba Wygląda i smakuje jak dobre ciastko(...)doskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Zakochacie się w tym przepisie , a pieczywo już nigdy się u Was nie zmarnuje. Zobacz przepis. Zobacz też 5 przepisó na sałatki idealne na lunch do pracy Artykuł 5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłyżki olej do smażenia cebula czerwona 1/2 szt. Sos majonez 3 łyżki jogurt grecki 200 ml. czosnek 3 ząbki koperek suszony 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku Sałatka: Kapustę szatkujemy na drobno. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Filety myjemy, osuszamy i również kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Podsmażamy na oleju(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Warstwy: Kolejność składników jest dowolna. Na dno salaterki umieszczamy jedną warstwę kapusty, kurczaka, trochę sosu, kapustę, paprykę, sos, kapustę, ogórki, cebulę sos, kapustę. Wstawiamy do lodówki, aby przegryzła się. UWAGA! Można dodać kukurydzę
Kuchnia Pauletteszwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie(...)dostosować do swoich potrzeb lub ilości gości komosa ryżowa lub kasza bulgur lub kuskus natka pietruszki lub świeża mięta zgrillowane lub gotowane mięso z kurczaka lub indyka oliwki nadziewane migdałami lub papryką lub czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki : 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g) mała kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe podwójna pierś z kurczaka ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu przyprawa gyros 1 cebula Przygotowanie: Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem- odcisąć Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i smażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę(...)przysmaży się na rumiano Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać. Ta wersja sałatki różni się od mojego Gyrosa ,( tu też jeszcze inna wersja) ale uważam, że jest godna polecenia. Choćby dlatego, że robi się ją dość szybko i jest naprawdę smaczna. Alu, dziękuję
Proste Potrawykawałki papieru - takie, aby można było zawinąć w nie 2 piersi z kurczaka.2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.3. Gotowe porcje zwijamy i odstawiamy na 10-15 minut. Potem odwijamy papier, by wyparował płyn.4. Mięso w papierze przekładamy na rozgrzaną suchą(...)pokrywką a potem bez przykrycia). Długość smażenia zależy od grubości piersi - ja smażyłam po 5 minut z każdej strony.5. Gotową pierś podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie z sałatką z kalafiora.Smacznego
Kuchnia domowa Anipyknięcia jakoś trochę straszy..ale trza się do tego przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się(...)składniki , zamknęłam , zakręciłam, otworzyłam i dodałam suche składniki , bakalie i znów zamknęłam i zakręciłam miską.Praktycznie obyło się bez mieszania łyżką,zakręciłam miską i gotowe.. Podejście piąte -przechowywanie sałatki.Sałatka w takiej misce nie traci na żadnej wartości, zachowuje świeżość..czasem sałatki z dodatkiem majonezu "podchodzą " wodą..ale ja w tym przypadku nic takiego nie zauważyłam. Podejście szóste
Moje domowe kucharzenieIdealna na każdą imprezę. Syta, niedroga i zawsze wszystkim smakuje. Sałatka Gyros znana jest chyba w każdym polskim domu, choć nie tak popularna jak ta jarzynowa
Calzonella.comChociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata