sałatki wielkanocne - 1111 przepisów (strona:47/75)

Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 39

dobrze, że już po świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam przesyt. Zawsze i po każdych świętach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Dość majonezu, jajek i szynek. Wczoraj wieczorem zamarzył mi się koktajl z mrożonymi malinami. I sałatka, zielona. Ucieszyłaby mnie nawet sama sałata z winegretem. Taki też mam plan urodzinowy. W najbliższy weekend spotykam się z częścią mojej ekipy

Kardamonovy
Makaron z pesto, wędzonym pstrągiem i suszonymi pomidorami 81

dobrze, że już po świętach. Nie wiem jak Wy, ale ja mam przesyt. Zawsze i po każdych świętach wielkanocnych i bożonarodzeniowych. Dość majonezu, jajek i szynek. Wczoraj wieczorem zamarzył mi się koktajl z mrożonymi malinami. I sałatka, zielona. Ucieszyłaby mnie nawet sama sałata z winegretem. Taki też mam plan urodzinowy. W najbliższy weekend spotykam się z częścią mojej ekipy

Kardamonovy
Wesołych Świąt! 160

Życzę Wam pogodnych świąt wielkanocnych, spedzonych przy rodzinnym stole pełnym smakołyków. Owocnego szukania zajączka a nazajutrz mokrego dyngusa :) Smacznych bab, mazurków i sałatek ;) Wesołych Świąt! :) Magda

My simple kitchen
PIECZARKOWE GNIAZDA SMAŻONE NA OLEJU RZEPAKOWYM 222

Pewnie dobrze kojarzycie sobie jaskółcze gniazda...Wielkanocna potrawa, w której to mięso otula jajeczko. Jako, że kto mnie zna ten wie, że lubię czasem robić coś na przekór...zrobiłam pieczarkowe gniazda. Powstały one z myślą o synach, którzy właśnie je bardzo lubią. Podane z ulubionym sosem będą jeszcze smaczniejsze.Gniazdka usmażyłam na oleju rzepakowym , którego nie może zabraknąć w daniach , które(...)się na moim świątecznym stole, ponieważ: * świetnie nadaje się do smażenia wszelkich mies *świetnie nadaje się do sałatek i innych dań czy sosów podawanych na zimno *jest bogatym źródłem kwasów omega 6 i omega 3 , którego brakuje w naszej diecie * babki wielkanocne z olejem rzepakowym są przepyszne. Składniki: 1/2 kg mięsa  mielonego 10 dużych pieczarek sól, pieprz, słodka papryka

Z Majeczką w kuchni
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KUKURYDZĄ 209

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego.   SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól

Gotowanie Patki
Sałatka z żurawiną 127

Sałatka z żurawiną Tą sałatkę jadłam kiedyś na jakiejś imprezie rodzinnej i strasznie mi posmakowała. Stwierdziłam, że wrócę do przepisu na Święta Wielkanocne. Była to potrawa świąteczna, która chyba rozeszła się najszybciej. Robiłam ją z podwójnej ilości składników. Zakupy: - 10 dkg żurawiny - 3 filety z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 seler naciowy - 10 dkg słonecznika łuskanego - 1 mały majonez

Tanio smacznie i prosto
Sałatka z pieczoną karkówką 169

Zanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam

Kuchnia w czekoladzie
Wielkanocne gniazdka 138

już całkiem mogę zapomnieć. Pewnie mogłabym, ale nic na siłę :) Mam folder ze zdjęciami z zeszłego roku, a tam pasztety, sałatki, ciasta... może jeszcze coś uda się dodać w tym roku na blog. Dziś mamy w szkole kiermasz wielkanocny i wywiadówkę. Wszystko jak zwykle w pędzie. Trzeba coś przygotować. Mąż mówi: deserki. Ale jak deserki, skoro rano muszę już

bistro mama
Jak wykorzystać resztki majonezu? - Bardzo Kruche ciastka z chrupiącą posypką. 208

Też tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć?Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe

Farmażony
SERNICZKI JOGURTOWE 71

Puszyste, waniliowe serniczki jogurtowe z kolorowymi drobinkami Espumisan MAX jest wyrobem medycznym CE Święta wielkanocne to dla mnie przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy świątecznym stole – rozmowy, chwila wyciszenia. Nie może podczas tych spotkań zabraknąć sałatki jarzynowej, wędlin, kiełbas, jajek i oczywiście słodkości, takich jak sernik czy baba drożdżowa. Nie da się ukryć, że nie są to najlżejsze(...)puszystą masę, dodaj ser, jogurt i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj dodaj posypkę (tyle, ile uznasz za stosowne) i szybko wymieszaj przełóż masę do silikonowej foremki w kształcie miniaturowych bab wielkanocnych foremkę umieść w większej, metalowej formie, wlej wrzątek (uważając, by nie dostał się do masy serowej!) piecz w 170ºC przez ok 35 minut, następnie wyłącz piec i zostaw

SandraFrej.com
Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką 346

składnikiem sałatek. Jeśli równo go przekroimy na pół to jego skórka nadaje się jako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek.  Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty  guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocne pyszności 2018 691

Święta Wielkanocne już za tydzień i jeżeli szukacie inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem(...)sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe

karmelowy
Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułem 157

Makaronowa sałatka z kurczakiem i brokułem to moja propozycja na wielkanocny stół. Przepis sprawdzony wiele razy podczas rodzinnych uroczystości. Sałatka jest delikatna w smaku i bardzo

Pieguskowa Kuchnia
Borowiki z jajek – kuchnia podkarpacka 167

Borowiki z jajek - kuchnia podkarpacka W Cieszanowie na Podkarpaciu wielkanocne faszerowane jajka zamieniają się w piękne borowiki. Ten oryginalny pomysł okazuje się bardzo prosty w wykonaniu

Trzeci talerz
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami 168

Dzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatkowy tort z tuńczykiem 559

Sałatka z tuńczyka, makaronu i warzyw. Pięknie wygląda na stole. Można nawet powiedzieć, że to sałatkowy "tort". Może j ą zrobić na zbliżające się święta wielkanocne?  Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 1 puszka tuńczyka kawałki w sosie własnym 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 puszki groszku konserwowego 5 ogórków konserwowych 2 jajka ugotowane na twardo majonez(...)kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Białka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Na płaski talerz na którym podamy sałatką ułożyć obręcz tortownicy o średnicy 18 cm. Układać kolejne warstwy sałatki. makaron cienka warstwa majonezu tuńczyk cienka warstwa majonezowego sosu chrzanowego groszek  kukurydza cienka warstwa majonezu ogórki białka cienka

Ala piecze i gotuje
Babka Salceson 121

Fantastyczna babka salceson z jabłkami. Niezwykle wilgotna, delikatna i pyszna. Ciasto ma wiele nazw, ja kojarzę je z nazwy salceson, ale mi się również na nie

Przepiski.pl
Galette z pieczarkami i porem 213

paseczki pora. Zamykamy brzegi tarty do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z prostą sałatką np.: z rukoli, szpinaku lub roszponki. Uwaga: Tarta nie jest duża. Starcza dla 2-3 głodnych osób. Zobacz także: Wielkanocne roladki Wielkanocne roladki to urocze paczuszki z szynki w galarecie... Wegański twarożek z nerkowców i awokado Wegański twarożek znalazłam

Poezja smaku
Wielkanocne roladki 499

się wielkimi krokami. Czas więc najwyższy ustalić wielkanocne menu. Roladki z szynki  idealnie nadają się do podania na wielkanocny stół. Są ciekawą alternatywą dla ciężkich dla naszego żołądka potraw. Najczęściej można spotkać się z roladkami podawanymi z tradycyjną sałatką jarzynową. Tu jednak nadzienie jest nieco inne. Ciekawe nadzienie sprawia, że każdy kto ich spróbuje zastanawia się co jest

Pobite gary Barbary
Jajka w sercach karczochów 142

Zapraszam na lekką i bardzo zdrową przystawkę z jajek na miekko w sercach karczochów. Danie w sam raz na wielkanocne poniedzialkowe śniadanie. Karczochy pełne witamin i mikroelementów,  jajka zródło białka i wapnia, a wszystko podane na pieżynce z drobnej sałatki z żurawiną i pestkami dyni. Najbardziej pracochłonna jest obróbka karczocha. Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy miseczkę z wodą

Mia Cucina Sofieta
Babka piaskowa z bakaliami. 178

U nas na stole Wielkanocnym zawsze powinna być krucha babka z dużą ilością bakalii. Babka Wielkanocna według tego przepisu wychodzi na prawdę dobra. Krucha, słodka i

Kuchnia Łukasza
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 162

sałatkę na pewno polubią weganie i wegetarianie oraz wszystkie osoby lubiące zdrowe sałatki i oczywiście czerwone buraczki. Jest prosta a zarazem wykwintna, podana z uprażonymi pestkami dyni, orzechami włoskimi oraz delikatnym dipem buraczkowo-pomarańczowym. Możecie ją również podać na wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę(...)cenne minerały (wapń, żelazo, potas, bor, lit), witaminy (A, B1, C, beta-karoten), które poprawiają wzrok i polepszają wygląd skóry i włosów.   Można z niego wyczarować wiele oryginalnych sałatek i dodatków do dań. Czas przygotowania : 30 min. Dla 4 osób Składniki: Na ruloniki z buraczków: ● 1 ugotowany średniej wielkości burak Na sałatkę: ● 1 surowy średniej wielkości burak ● 2 ugotowane

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska