Cebulowa gradka - kuchnia podkarpacka Kuchnię Bieszczadów tyleż łączy z innymi zakątkami Podkarpacia, ile dzieli. Wywarli na nią silny wpływ Wołosi, pasterze z południa Europy, którzy zasiedlali
Trzeci talerzPaluchy sezamowe to super pomysł na przekąskę imprezową (lub przekąskę do serialu na Netflixie) 🎉 można je podać solo lub z dipem np. serowym, salsą lub guacamole
CzarnawisienkaBakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości? Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ? A może bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim
Tajemnice SmakuCzerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna
Tajemnice SmakuFermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki
Tajemnice SmakuSurówka z białej kapusty to najprostszy i szybki w przygotowaniu dodatek do dań głównych. Proponuję dla odmiany tym razem surówkę z kapusty z dodatkiem suszonych moreli
Tajemnice SmakuChrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice SmakuPrzygotowanie marynowanych papryczek z oliwkami w zalewie jest wyjątkowo proste. Papryczki możemy podać do stołu na przystawkę, ale jest to również pomysł na
Tajemnice SmakuUwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista
Tajemnice SmakuCo to jest kimchi? Kimchi to tradycyjna koreańska kiszonka składająca się zazwyczaj z kapusty, rzepy, ogórka i gochugaru. Gochugaru, czyli koreańskie chili w proszku, a raczej
Tajemnice SmakuSurówka z kiszonej kapusty – zimowa rewelacja – serio serio! Zimą mam wielką ochotę na jedzenie kiszonek, im bliżej wiosny tym bardziej Read More Artykuł Surówka
ThermomaniaOdkąd w prezencie od Mikołaja dostałam kiełkownicę, używam jej na okrągło. No, może z przerwą letnią, kiedy mam warzywka z własnej działki. Nie wiem, czy wiecie
Bułka z ChlebemPasta jajeczna to często zapomniany pomysł na smarowidło do kanapki. Jest pyszna, prosta i zdrowa. Dodatkowo można do niej wrzucić to na co mamy ochotę - resztki
CzarnawisienkaCzy istnieje ktoś, kto nie lubi frytek? Frytki to nie tylko ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu. Do ich przygotowania możemy wykorzystać również inne warzywa korzeniowe, a
Flymetothespoon