mój gruziński brat przywiózł mi wędzoną fetę, o której już kiedyś Wam wspominałam. To jest jedna z lepszych rzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam
Kardamonovypiekranika i odstaw do przestygnięcia. Sprawdź czy frytki już się upiekły (punktem odniesienia jest seler, który upiecze się najszybciej). Wyciągnij z piekarnika, podawaj z nugettsami, sosem i dowolną sałatką. Domowe nuggetsy gotowe! Smacznego! Artykuł Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzZiemniaki faszerowane Ziemniak to warzywo uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany. Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa
Gotuj Się Kto MożeSurówka z roszponki Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez
Gotuj Się Kto Możenajbardziej gotować? Właściwie to lubię gotować tak ogólnie, nie ma znaczenia co, bardziej liczy się dla kogo i czy będzie smakowało :) 2. Drób czy wieprzowina? Zdecydowanie drób. 3. Ulubiona sałatka? Z kurczakiem i prażonym słonecznikiem. 4. Ulubiony film? Jest ich wiele, ale ostatnio to: Nietykalni 5. Biszkopt czy kruche ciasto? Kruche ciasto 6. Czy lubisz jajecznicę? Uwielbiam, szczególnie z dodatkiem
Gotuj Się Kto MożeOgórki małosolne Ogórki małosolne to mój kolejny ulubiony smak lata, choć w dzieciństwie za nim nie przepadałam. Idealnie pasują do sałatki, na kanapki, do obiadu czy tak po prostu na przegryzkę. Zawsze pierwszy raz w roku robię je gdy tylko pokażą się ogórki gruntowe, tym razem z lekkim opóźnieniem ale już są na moim stole
Gotuj Się Kto Możemożna przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału. Kilka ogólnych rad dotyczących mrożenia: Najlepiej mrozić produkty w woreczkach i pojemnikach do tego przeznaczonych. Na pewno nie zaleca się mrożenia
Między kuchnią a pokojemmałe bułki pita z czosnkiem i kolendrą (może być chleb tostowy, ziarnisty co macie pod ręką) 2 jajka 100g ciecierzycy z puszki 15g oliwy z oliwek zielenina (sałatka, pietruszka, szczypiorek - co macie ) sól, pieprz Przepis banalnie prosty. Ciecierzycę, oliwę i zieleninę miksujemy blenderem na gładką pastę - doprawiamy solą pieprzem. Buły opiekamy na grillu elektrycznym/opiekaczu do chleba, jajka smażymy.Układamy
Smacznie Pysznie KalorycznieWydobywając z naszych potraw to, co najlepsze, podbije najbardziej wymagające podniebienia, a jego uniwersalne zastosowanie docenią miłośnicy zdrowej, ale także zróżnicowanej kuchni. Jest doskonały zarówno do smażenia jak i sałatek, zup oraz past czy dipów. Na pewno te warsztaty pokazały mi w jaki sposób wykorzystywać kwiaty do potraw. Poznałam nowe przepisy, które pewnie przygotuje w niedługim czasie mężowi
Kuchnia w oparachpodsmażamy górę jajek na oleju rzepakowym Gotowe. Łatwe,prawda? 3 powody dla których w mojej kuchni nie zabraknie oleju rzepakowego to: + jest idealny do smażenia, pieczenia i do sałatek + jest zdrowszy niź olej słonecznikowy a smakuje tak samo lub nawet bardziej + na naszej szerokości jest lepszy niz oliwa z oliwek
Kuchnia w oparachPieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180-190 st przez ok 25 minut.. Dlaczego Oleju rzepakowego nie może zabraknąć podczas wielkanocnego przygotowania * olej rzepakowy to nieograniczone możliwości; desery, mięsa, sałatki i ryby. Nadaje się do wszystkiego * olej rzepakowy to zdrowie. Jest to jeden z najzdrowszych olejów na świecie * olej rzepakowy to lepszy smak potraw. Nawet niejadek zje obiadek
Kuchnia w oparachPiknik czas start! Do koszyka spakowane napoje, sałatki, coś na ciepło i... obłędnie pysznie kardamonowe bułeczki prosto ze Szwecji... no dobra prosto z polskiej kuchni :) Do przygotowania ciasta użyłam OPTIMA OMEGA 3. Producent na swojej stronie pisze, że jest to margaryna idealna do osób, które dbają o zbilansowaną dietę a także dla osób którzy chcą utrzymać prawidłowy cholesterol. Składniki: Farsz
Kuchnia w oparachCzasami nadchodzą takie dni kiedy schabowy nudzi a sałatki są zbyt banalne. Kiedy mam wolne w pracy staram się urozmaicać posiłki i podawać coś innego, ale zdrowego i lekkiego. Do przepisu wykorzystałam pomidory, które zjadamy garściami. W tartaletkach jest również szpinak, który nadaje ciastu delikatny zielony kolor. W takim wydaniu każdy polubi szpinak :) Zapraszam więc na letnie tartaletki. Składniki
Kuchnia w oparachPrzed wiosną każdy z nas zaczyna dbać o figurę. Porzucamy ciężkie dania na rzecz lekkich sałatek i koktajli. Koktajle możemy przygotować z ulubionych owoców, warzyw i dodatkami takimi jak czekolada czy orzechy. Przygotowałam więc smoothie warzywno-owocowe aby przywitać wiosnę z powerem. Użyłam do tego selera naciowego, który jest coraz bardziej popularny w polskiej kuchni. Jest składnikiem diet odchudzających
Kuchnia w oparachJutro już święta. My z mężem jeździmy na tzw "gotowe" czyli Niedziela Wielkanocna u teścia a Poniedziałek u moich rodziców. Już nie mogę się doczekać kiedy zjem maminą sałatkę warzywną czy napije się barszczyku. Mąż mówi, że gdyby był konkurs kto najczęściej je barszcz biały to byłabym to ja. Nie przepadam jednak za barszczem czerwonym czy ukraińskim
Kuchnia w oparach