sałatka - 51095 przepisów (strona:2159/3407)

Pieczone jabłka faszerowane quinoa (komosą ryżową) czerwoną z bakaliami 137

kuchni znalazła się Quinoa Czerwona BIO , która jest twardsza niż quinoa biała, ma orzechowy posmak a ziarna po ugotowaniu pozostają chrupiące i sypkie. Nadają się zarówno do dań wytrawnych, sałatek jak również do serwowania na słodko. Zatem dziś zapraszam Was na pieczone jabłka faszerowane quinoa czerwoną oraz bakaliami - słodko, ale zdrowo :) Składniki: 2 jabłka 1/4 szklanki ziaren komosy ryżowej czerwonej

Kocham..lubię..gotuję..
Mango 131

wyborze pomoże także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach. Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle. Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak np. szynka, ale i łosoś.  w 100g

ciasta i desery czyli na słodko
Sos chrzanowo jajeczny 77

Polecam ten sos na zbliżające się święta Wielkanocne. Idealnie sprawdzi się do wędlin, kiełbasy, czy nawet znajdzie się miejsce obok sałatki czy faszerowanego jajka. Jest fajnym rozwiązaniem dla tych, którzy lubią ostre dodatki, ale sam chrzan jest dla nich (tak samo jak dla mnie) za ostrym rozwiązaniem.  Polecam go wykonać parę godzin wcześniej przed podaniem(ok 4 godz), wtedy

zdrowo i aktywnie
Korzyści dla zdrowia z jedzenia awokado 74

organizmie, identycznie działają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli chodzi o przepisy to proponuję pastę z awokado LINK , która jak niżej się okaże jest dobra na oczy. Również polecam sałatkę, która sprawdzi się na sycące śniadanie LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ⇨Chroni oczy. Zawiera luteinę, która zmniejsza uszkodzenia powodowane przez promienie UV. Szczególnie cenne jest połączenie awokado z pomidorami i marchwią

zdrowo i aktywnie
Kotleciki z jajek i kaszy jaglanej 92

Witajcie. Dzisiaj mam dla Was propozycje lekkiego dania obiadowego. Bez dodatku panierki i bez smażenia w głębokim tłuszczu. Z dodatkiem sałatki warzywnej taki posiłek idealnie sprawdzi się w gorące dni. Ja, jako wielka fanka kasz, uwielbiam takie urozmaicenia i bardzo często wykonuję takie posiłki. Jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną odsyłam do artykułu LINK . Ma to wbrew pozorom duże znaczenie

zdrowo i aktywnie
Zapiekanka gryczana z mięsem, mozzarellą i warzywami 93

łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. Wystarczy dodać do zapiekanki kolorowe warzywa, aby nabrała fajnego wyglądu. Przed włożeniem do naczynia wygląda trochę jak sałatka w 5 minut.😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜 Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy

zdrowo i aktywnie
Łosoś w sosie śmietanowym z makaronem 95

produkt, w który każdy powinien się wyposażyć.  Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia extra vergine w sprayu. Nadaje się do smażenia mięsa, ryb, jajek, pieczenia, grillowania i sałatek. Zapobiega przywieraniu potraw.  Skład też ma czysty, tylko oliwa z oliwek  i gaz pędny. Cena jest adekwatna do jakości produktu, nie za tania i nie za droga. Także

zdrowo i aktywnie
Marynata octowa 101

zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby  zimowa sałatka z zielonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Marynowane maślaki 124

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Marynowane maślaki Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe grzybki, które marynuje się

Gotujemy i jemy
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 107

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce

Gotujemy i jemy
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 153

zwiększyć ogień - dzięki temu spód zapiekanki przyrumieni się i będzie chrupki. Można podawać - wspaniale smakuje z zieloną sałatą ze śmietaną lub jogurtem, a także z tradycyjną mizerią lub sałatką z pomidorów.    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Kiszone jabłka z przyprawami korzennymi 105

wiele chemii nie służy kiszonkom. Coś ciekawego: Jak kisić owoce i warzywa od A do Z Kiszone jabłka to bomba witaminowa i wspaniała przekąska. Pasują do gulaszy, surówek, śledzi, sałatek. Serdecznie polecam ten przepis na kiszenie jabłek. Przepis na kiszenie jabłek Jabłka - najlepiej dzikie lub z własnego ogrodu Sól kamienna (niejodowana) Laska cynamonu Kilka goździków Kilka ziaren ziela angielskiego Pół

Gotujemy i jemy
Menu na tydzień: Zdrowy makaron na każdy dzień tygodnia 112

pszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki. Zobaczcie co ugotowaliśmy: Menu na tydzień Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty, żeby go ugotować. Mniej więcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo

Niedzielny kucharz