sałatka - 50590 przepisów (strona:1632/3373)

Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 135

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wolnowar - co to za stwór 130

W przeciwieństwie do Pawła, ja gotować nie lubię. Uwielbiam za to wszelkie kuchenne wynalazki. Mam oczywiście swoje ulubione sprzęty, ale palmę pierwszeństwa od dawne dzierży wolnowar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
W kuchni emigranta... 184

W kuchni emigranta bywa różnie. Najczęściej po jakimś czasie zaczyna się tęsknota za normalnym (czytaj: polskim lub choćby europejskim) jedzeniem.  Zjadłoby się pierogi z jagodami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Potrawy z różnych stron świata 186

Nasze blogi mają już swoje strony na Facebooku :) Jeśli lubicie smaczne nowinki i kulinarne eksperymenty z potrawami z różnych zakątków naszego globu zapraszamy do "polubienia" na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Twaróg domowy po argentyńsku 197

O tym, że nasz ulubiony argentyński Futrzak ( klik na Jej bloga ) jest pomysłowy przekonaliśmy się już dawno, ale na to żeby twarogu dodać actimela , nigdy byśmy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kapusta kiszona w słoikach w cztery dni 138

Zachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 210

wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować jak przyprawę do sałatek, zwłaszcza z serem feta oraz dipów, białych serów i jogurtu. W Arabii Saudyjskiej , innych krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji, sumak bardzo często zastępuje cytrynę. Jest też jednym z głównych(...)stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów, ogórków i cebuli. Przed podaniem udekorować natką pietruszki, migdałami i orzechami Tak przygotowanego kurczaka często piecze się i serwuje się na płaskich chlebkach taboon (jak na zdjęciu poniżej) układając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 167

Jeszcze na długo przed moim wyjazdem do Arabii Saudyjskiej ( klik na bloga ) często eksperymentowaliśmy w kuchni z różnymi bliskowschodnimi przyprawami, ale dopiero w Al-Khobar poznaję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Japońskie jedzenie Madame Wu 129

Dziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 184

Chociaż w Arabii Saudyjskiej dostępna jest tylko żurawina i sok żurawinowy z importu, to w Arab News natknąłem się przez przypadek na artykuł promujący żurawinę i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samotnego faceta męki - chili con carne 149

Moje przygody z przygotowaniem chili con carne opisałem tutaj .  Jednak polski upór nawet w Arabii Saudyjskiej się przydaje - po niemałych perypetiach i poszukiwaniach udało mi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bigos orientalny 170

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki konserwowe z kardamonem i imbirem 175

Najbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych.  Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zioła zamiast soli - mieszkanka przypraw 160

Uniwersalna mieszanka, której możemy użyć zamiast soli zarówno do zup, jak i dań mięsnych oraz ryb Składniki 4 łyżeczki suszonej mielonej cebuli (nie prażonej) 2 - 3

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata