znów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski mówią, że poziom grubości krojonych składników, zależał dla kogo była ona przeznaczona. Jeśli dla gości, jakąś urodzinową imprezę, punktem honoru gospodyni było pokroić wszystko jak najdrobniej. Wszystko, poza jednym składnikiem, czyli tym mięsnym. On miał(...)marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko, a więc krojona byle jak. Do tego szły niedojedzone resztki mięsa z rosołu, a zamiast majonezu była dawana śmietana. Tym sposobem, nic się nie marnowało
Dieta moja pasjaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki sałatki: 1/2 małej sałaty lodowej, 4 jajka ugotowane na twardo, 3 nieduże rzodkiewki, garść płatków migdałów (uprażone na suchej patelni). Składniki sosu: 2 czubate łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, 3/4 pęczku koperku (posiekanego). Dekoracja: kiełki rzodkiewki, 2 małe rzodkiewki, kilka gałązek koperku. Przygotowanie: Sałatę myję(...)koperku. Rzodkiewkę kroję w cienkie plastry, jajka dzielę na ćwiartki. Sałatę polewam 3/4 sosu, układam na niej jajka i plasterki rzodkiewek. Całość posypuję migdałami i polewam pozostałym sosem. Sałatkę dekoruję kiełkami, koperkiem oraz kwiatkami z rzodkiewek (wycinane nożem naokoło - zygzakiem
JejKuchniazjeść z przyjemnościa z sadzonymi jajkami. Na przykład. Albo zrobić kopytka. Albo, jeszcze lepiej, kotlety, lub krokiety. Usmażone w chupiacej panierce i wygrywajace każda konkurencję, kiedy pojadane z dobra sałatka... Składniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml 3 szklanki ziemniaków purée, zimnych, najlepiej pozostałości z poprzedniego dnia 2 jajka ugotowane na twardo i posiekane 1 jajko surowe(...)formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż z obu stron na złotawy kolor. Wyjmuj na papierowy ręcznik dla odsaczenia nadmiaru tłuszczu i podwaj od razu z ulubiona sałatka. Nadmiar można zamrażać (przed jedzeniem rozmrozić i podgrzać w piekarniku
Lejdi of the housemarchewki. O szczegółach diety możecie przeczytać w książce, która ostatnio ukazała się na rynku (klik tutaj) . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków
Kulinarne przygody GatitySałatki z makaronem kojarzą się nam z kuchnią włoską. Bardzo łatwo je przygotować z dostępnych składników jakie mamy w domu. Sałatki z makaronem są sycące możemy podać na obiad, kolację i zabrać w formie lunchu do pracy. Składniki Makaron calamari Łosoś wędzony na zimno Rukola Szpinak Ser biały Pomidory koktajlowe Sos Vinaigrette ziołowo- koperkowy 50mloleju rzepakowego
Kulinarne pyszności MolkiBardzo prosta sałatka, która świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło, a także na zimno, zabrane ze sobą do pracy czy szkoły. Smakuje przepysznie! Banalne połączenie składników, ale jednak smak świetny! Masło sezamowe podkręca smak i nadaje kremowego smaku. Sałatka jest sycącą i powtórzę się - przepyszna. Polecam! Składniki (3-4 porcje): 2 piersi z kurczaka 200 g ryżu
Zdrowie na języku :PSałatka WIELOWARZYWNA lub jak kto woli jarzynowa domowej roboty to najprostsze i najsmaczniejsze danie , które możemy przygotować dla naszych gości lub dzieci.Dziś przepis z użyciem jabłuszka.Troszke się różni od tej zwykłej jarzynowej kilkoma składnikami , ale w smaku jest tak samo pyszna jak ta klasyczna.Zapraszam. 1 duży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 4 jabłka(...)kostkę i też dodać do miski. 3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem. 4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWycieczka do Grecji nie może się obyć bez skosztowania najpopularniejszego w tym kraju dania typu fast food, czyli gyrosa. Kawałki mięsa opiekanego na ruszcie, do tego aromatyczny chlebek pita, sałatka, tzatziki i frytki… to połączenie smaków jest naprawdę palce lizać! Skąd jednak w ogóle gyros wziął się w kuchni greckiej i jaki jest jego rodowód? Oto kilka interesujących faktów(...)jest pokrojona na kawałki i podawana z mięsem na talerzu. W gyrosie obowiązkowym dodatkiem jest tzatziki – sos czosnkowy na bazie jogurtu ze startymi ogórkami zielonymi. W komplecie znajdziemy również sałatkę grecką z pomidorów, ogórków, papryki, oliwek i sera feta, przyprawioną oregano. Bardzo często do gyrosa serwowane są również domowe, grubo krojone frytki. Całość tworzy zaś wyjątkowo sycący zestaw, któremu trudno
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChciałam znaleźć jak najbardziej tradycyjny przepis na Spaghetti Napoli. Zamarzył nam się taki makaron, gdyż jest on prosty, zdrowy, a zarazem aromatyczny i pyszny. Brnąc w
Karola gotujeCiecierzyca. Zdrowe warzywo, które wbrew pozorom można wykorzystać w kuchni.A to w zupie, a to zapiekankach, a to w różnego rodzaju sałatkach czy jako przekąska. Jest niskokaloryczna może być bez obaw zjadana przez osoby dbające o linię, liczące kalorie. Jeśli uwielbiasz chrupać orzeszki,a niestety z powodu alergii nie możesz sobie na to pozwolić polecam upiec ciecierzycę(...)piekarniku z ulubionymi dodatkami, nieźle chrupie i jest mega uzależniająca. Tak przygotowana, podpieczona jest świetnym dodatkiem do sałatek. Wypróbujcie sami Składniki: puszka cieciorki gotowanej papryka słodka mielona papryka ostra mielona sól oliwa smakowa z chili Wykonanie: Cieciorkę osączamy z zalewy*, przepłukujemy, osączamy. Wykładamy na blachę do pieczenia, pieczemy 15 minut. Mieszamy ze sobą papryki i sól, wsypujemy do woreczka
Z Majeczką w kuchniBrak witamin? Ochota na coś innego? Proszę bardzo! Ciepła sałatka, doskonała na wynos. Pyszna w domu. Idealna na podładowanie baterii. Składniki paczka jarmużu kilka pomidorków koktajlowych olej lniany olej kokosowy do smażenia pstrąg łososiowy , kilka plastrów oscypki gotowa posypka- delikatny jęczmień i nieśmiały groszek z marchewką sól do smaku opcjonalnie czarnuszka Na ciężkiej dużej patelni rozgrzej olej kokosowy(...)chwili już będziesz mógł ściągnąć z nich skórkę.Przełóż całość do miski. Dodaj łososia pokrojonego w paski, ja używam nożyczek. Wsyp posypkę. Dodaj oscypki pokrojone na kawałeczki, wymieszaj sałatkę. Przed podaniem dosmacz solą i olejem lnianym. Wyłóż na talerze, posyp czarnuszką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniJeśli masz w lodówce ugotowaną na sypko kaszę jaglaną, to przygotowanie sałatki zajmie Ci tylko chwilkę. Jeśli nie, to ugotuj kaszę – warto! Sałatka zaspokoi Twój głód na długo, doda energii, a przede wszystkim wzmocni. Jest pyszna, lekka, a moje dzieci zajadają ją z chęcią. Składniki ok.szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej mix ulubionych sałat umytych, gotowych do spożycia czrnuszka, pestki
Z Kuchni Do Kuchnismażę oraz piekę. Wśród osób korzystających z oliwy wciąż popularny jest mit, że pod wpływem wysokiej temperatury oliwa traci swoje właściwości i nie nadaje się do smażenia. Tylko do sałatek! - jak mantrę powtarzają dietetycy i szefowie kuchni, nie wiedząc chyba, że stosowanie oliwy do smażenia poparte jest tradycją i wynikami badań naukowych. Mieszkańcy Grecji i południowych Włoch(...)oliwie niefiltrowanej. Taka oliwa zawiera małe cząsteczki oliwek, które w czasie smażenia zaczną się spalać jeszcze zanim oliwa osiągnie swój punkt dymienia. Lepiej stosować ją na zimno - do sałatek, polania pieczonych warzyw, do past kanapkowych, do bruschetty. ➤ Jak prawidłowo smażyć na oliwie? Kupuj oliwę extra vergine najwyższej jakości, pakowaną w butelkę z ciemnego szkła. Chroń ją przed światłem
Chilli Czosnek i OliwaTradycyjna sałatka z dodatkiem chrzanu. Składniki 4 średniej wielkości ziemniaki 3 marchewki 1 mały seler 1 mała cebula ( można zastąpić białą częścią pora ) 1 mała puszka groszku konserwowego 1 kopiasta łyżka majonezu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól, pieprz, cukier 3 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 łyżka startego chrzanu Przygotowanie Ugotowałem warzywa i jajka na twardo. Warzywa(...)jajka pokroiłem w kostkę. Ogórki i cebulę również. Groszek osączyłem z zalewy, z ogórków odcisnąłem lekko sok. Wszystkie składniki sałatki połączyłem, doprawiłem solą, pieprzem i cukrem. Dodałem majonez, musztardę i chrzan. Dokładnie wymieszałem. Wstawiłem do lodówki, aby smaki się przegryzły
R'n'G KitchenSałatka to klasyk wśród sałatek śledziowych.Podaje sie ja w każdym domu i na każdej imprezie , nieodwołalnie zajmuje pierwsze miejsce na naszych odświętnych stołach i nie tylko. 10SZT.PŁATÓW ŚLEDZIOWYCH-POKROIĆ W PASECZKI 1 puszka fasoli białej perłowej 4 UGOTOWANE JAJKA-ZETRZEĆ NA TARCE O DROBNYCH OCZKACH 5 MAŁYCH ZIEMNIAKÓW-UGOTOWANE I STARTE NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH 5 MAŁYCH
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki