Łaził za mną ten cholerny brokuł, łaził i wyłaził. Rzadko go jem, nie wiem nawet czemu. Miałam ochotę też zjeść coś pożywnego, więc w sałatce wylądowała cieciorka. My dostał porcję do pracy. Wyszło naprawdę fajnie. Składniki: 1 brokuł 1 puszka ciecierzycy 200 g sera feta 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 czerwona cebula sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju(...)miski. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę fetę i cebulę, pokrojone w paski pomidory i odsączoną ciecierzycę. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy i mieszamy. Artykuł Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyjeden z przepisów, który dostałam od teściowej. W oryginale jest szynka, ale postanowiłam ją pominąć, bo sałatka była w sumie do wędlin. I od siebie dodałam także kukurydzę. Jak wiadomo niedługo Sylwester, więc blablablaaaa. Korzystajcie. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 ogórki konserwowe 1 duży por (biała i jasnozielona część) 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy(...)miski. Dodajemy do niego odsączone kukurydzę i seler, ogórki i jajka pokrojone w mniejszą kostkę, majonez, jogurt. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z jajkami, porem, selerem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyzrobiłam barszcz, do tłuczonych ziemniaków. Skończyło się na krokietach. Ale nie o tym, nie o tym. Do zupy ugotowałam trochę za dużo buraków, więc jeden z nich wylądował w sałatce. I dogorywający granat. I orzechy ze świąt. I oliwa, którą zawsze mam w domu… Itd. Składniki: 2 garści rukoli 1 upieczony lub ugotowany burak pół czerwonej cebuli garść orzechów(...)kostkę buraka, pokrojoną w półplasterki cebulę, poszatkowane orzechy, pokruszoną fetę i granat. Wszystko zalewamy oliwą, octem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z rukolą, burakami, granatem i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyTrochę przypadkowa sałatka. Termin ważności kaszy prawię minął, w słoiku z paprykami ostały się tylko 2 sztuki, w lodówce walała się też połówka fety. Ugotowałam co trzeba było, wymieszałam, zalałam litrami oliwy (bo lubię) i jest. Pyszna i przede wszystkim zdrowa. I idealna do pracy na drugie śniadanie. Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 pieczone papryki (ja użyłam z zalewy(...)oliwki, pokrojone w mniejsze kawałki papryki i fetę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dolewamy oliwę i sok z cytryny, mieszamy. Artykuł Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką, fetą i oliwkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyniej poszatkowane orzechy, pokrojone w paski pomidory i rzeżuchę. Sok z cytryny, olej, miód i rozdrobniony ząbek czosnku wrzucamy do małego słoika, zamykamy i energicznie potrząsamy. Sos wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Artykuł Sałatka z sałaty lodowej, rzeżuchy i suszonych pomidorów pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybędzie sałatka idealnie pasująca do wszelakich wędlin. W większości w święta zajadamy się wieprzowiną, a jak wiadomo wieprzowina bardzo lubi jabłka i chrzan. Jeżeli więc chcecie jakiejś odmiany na świąteczne śniadanie, oto ona. Składniki: 4 jajka 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1 mała czerwona cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ostra), odcedzamy i wrzucamy do reszty składników. Dodajemy do tego majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Sałatka ziemniaczana z jajkami i chrzanem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatkę zrobiłam w okolicach ostatnich świąt. Nie powstała dzięki jakimś dzikim analizom, a zupełnym przypadkiem. Z tego co pamiętam mieliśmy spory nadmiar jajek i groszku konserwowego. I miałam otwarty słoik z ogórkami. Takie zestawienie dobrze uzupełniło pieczoną szynkę na chlebie. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 3 ogórki konserwowe puszka groszku konserwowego pęczek szczypiorku pęczek koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do nich odsączony groszek i ogórki pokrojone w kostkę. Dorzucamy do tego poszatkowane zioła, jogurt, majonez, sól i pieprz. Mieszamy i wkładamy do lodówki. Artykuł Sałatka z jajkami, groszkiem i ogórkami konserwowymi pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZbliża się już wielkimi krokami sezon owocowo-warzywny. Już za moment ogórki będą smakowały ogórkami, pomidory pomidorami, a zioła ziołami. I to właśnie wtedy na potęgę trzeba robić takie sałatki. Mnie to smakowało nawet już teraz, kiedy ogórki nie smakują tak jak trzeba, a pomidory pleśnieją po 2 dniach od zakupu. Cóż. W oryginalnym przepisie zamiast kuskusu dodaje się bulgur(...)Dodaje się też więcej ziół, żeby sałatka była po brzegi nimi wypełniona. Taką zrobię latem. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 3 ogórki gruntowe 2 duże pomidory 1 świeża chili 1 mała czerwona cebula pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej mięty sok z całej cytryny 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem 1 cm ponad
KardamonovySkoro mamy sezon ogórkowo-koperkowy, to czemu z niego nie skorzystać? A tego typu sałatki smakują prawie każdemu, dlaczego więc nie zrobić innym i sobie trochę przyjemności. Zrobiłam jeszcze wersję wegetariańską, ale zdjęcie wyszło tak kiepskie, że nie nadawało się do publikacji. Dajcie mi parę dni, poprawię, zjem i opublikuję. Składniki: 100 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo) 1 wędzona(...)kurczaka pokrojonego w kostkę. Dodajemy do tego rozdrobniony czosnek, poszatkowane zioła, jogurt, majonez, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Artykuł Sałatka z makaronem, kurczakiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyprzepis wyląduje na blogu. Jedyne co zmieniłam w przepisie to ilość oleju. W sumie nie wiem właściwie po co się go dodaje, może dla konsystencji zalewy. W tej sałatce jest wszystko z czym dobrze czują się ogórki – cebula i koperek, pewnie dlatego smakuje tak dobrze. Zróbcie. Składniki: 5 kg ogórków gruntowych 700 g cebuli 1 szklanka octu pół szklanki(...)miski. Dodajemy do nich pokrojoną w piórka cebulę, poszatkowany koperek oraz resztę składników, mieszamy i odstawiamy na parę godzin (u mnie to było 12 godzin). Po tym czasie sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików (razem z zalewą) i zakręcamy wyparzonymi lub najlepiej nowymi nakrętkami. Pasteryzujemy 15 minut. Artykuł Mizeria na zimę do słoików pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovysałatka powstała z resztek, jakich chciałam się pozbyć przed wyjazdem na drugą część wakacji. Kupiliśmy trochę za dużo niektórych produktów, postanowiłam zrobić z nich drugie śniadanie. Kuskus z papryką, cukinią i fetą poleca się także jako obiad do pracy. Bardzo często tego typu sałatki robiłam właśnie do pracy. Piszę robiłam, bo obecnie siedzę z Tolką w domu, a My pracuje
Kardamonovymiędzy innymi właśnie w takie cudawianki. Jak wakacje, chałupa dla siebie i piękna pogoda to grill. Jak grill to zawsze u mnie jakaś zielenina. Tym razem na stół wjechała sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą. W ogóle nigdy nie jadłam młodej cukinii, którą spokojnie można jeść na surowo. Te, które zerwałam miały jakieś 12 cm długości, więc były(...)poszatkowane liście mięty i pokruszoną fetę. Dolewamy do tego sok z cytryny i oliwę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Artykuł Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyczego piję? Do tego, że to Ślązak. Rolady, kluski, modro. W ogóle muszę w końcu kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje
Kardamonovywyląduje w koktajlach. Dziś np. miały być jedynie kiwi, gruszki i coś do rozrzedzenia. W lodówce miałam resztkę mleka owsianego, więc wylądowało w blenderze. Awokado miało być wykorzystane do sałatki meksykańskiej, ale sałatki póki co nie robię, więc wiadomo – blender. No i nieszczęsna sałata lodowa, którą próbuje wykończyć, dodając ją do koktajli. Ona zupełnie nie zmienia smaku napoju (przynajmniej
KardamonovyPyszna i łatwa do przygotowania sałatka do obiadu, która nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. Składniki oraz sposób przygotowania: pekinka pomidor ogórek konserwowy sos Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu i sosik knorra koperkowo ziołowy. Składniki pokroić i wymieszać dodając sól i pieprz do smaku. Autor przepisu: Monika Robaszkiewicz Artykuł Sałatka do obiadu pochodzi
Wasze Przepisy