Lekka i orzeźwiająca surówka do obiadu ze świeżym ogórkiem, słodką morelą, czerwoną cebulą dla lekkiego zaostrzenia smaku, koperkiem i ziarnami słonecznika. Winegret stanowi jedynie oliwka, sok
Kraina Miodem PłynącaNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego
Kuchcik gotujeDzisiaj coś dla wielbicieli sałatek. Bardzo prosta, lekka a zarazem sycąca sałatka z awokado, które ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych m.in. poprawia pracę mózgu, chroni serce, działa odmładzająco, wspomaga odchudzanie i pracę układu trawiennego, jest korzystne dla kobiet w ciąży a nawet chroni wzrok. Składniki: 150 g ogórka świeżego 120 g awokado 1 ząbek czosnku 10 g posiekanej natki pietruszki(...)pieprz czarny świeżo mielony 10 g oliwy z oliwek 10 g oleju MCT lub większa ilość oliwy 5 g soku z cytryny 5 g octu jabłkowego opcjonalnie orzechy, migdały , słonecznik itp. Ogórka obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek wycisnąć przez praskę. Natkę pietruszki lub koperek posiekać drobno. Do powyższych przygotowanych składników dodać sól, wszystko
Ola la LCHFByły tam jeszcze inne dobra, ale o tym może innym razem. Sałatka wyszła w dechę! Biały ser wędzony możecie zastąpić jakimś długodojrzewającym, też będzie zacnie. Składniki: 1 brokuł 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula duża garść startego białego wędzonego sera 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka oleju z suszonych
Kardamonovysałatka łączy w sobie słodko-słone smaki. Kompozycja, która zaskakuje, bez mięsa! Pozytywnie! Co nam trzeba? Mix sałat Garść żurawiny ser pleśniowy- ok 200g (dobry jest lazur) 2 duże lekko miękkie gruszki 2 łyżki słonecznika 100g orzechów włoskich 2 łyżki miodu + łyżeczka masła Mieszanka soli i pieprzu – pół łyżeczki łącznie 2 łyżki oliwy Robimy! Sałatę myjemy i wrzucamy
Latosiowydomsuszonymi pomidorami i natką pietruszki... uwielbiam orkisz! a Wy? Sycąca sałatka z orkiszu, z nasionami i suszonymi pomidorami 400 g ziaren orkiszu 10 suszonych pomidorów w zalewie 50 g długo dojrzewającego sera typu Bursztyn czy Dziugas pęczek natki pietruszki po 60 g nasion dyni i słonecznika oliwa sól, pieprz Zboże gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Przekładamy
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakiem. Pesto doskonale sprawdzi się również jako dodatek do pizzy , gnocchi, sałatek , pieczywa i wielu innych potraw. Tradycyjnie składniki na pesto uciera się w marmurowym moździerzu, jeśli go nie posiadacie lub chcecie ułatwić sobie pracę, użyjcie blendera Opcjonalnie orzeszki piniowe można zastąpić orzechami nerkowca lub ziarnami słonecznika, jednak polecam użyć oryginalnych składników, bo smak będzie się nieco różnić. Składniki: około
Oryginalny smakrzeczy jakie jadłam w życiu. Tym razem postanowiłam ją wykorzystać do sałatki z rukolą i pieczonymi paprykami. Było pysznie. Zresztą, z tą fetą wszystko smakuje idealnie. Składniki: 2 czerwone papryki 50 g rukoli pęczek szczypiorku 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej) 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz olej
Kardamonovyczasu na przeglądanie przepisów, a potem na kucharzenie :D. Przedstawiam przepis na sałatkę warstwową z brokułem , kurczakiem , papryką , fetą oraz kukurydzą i pomidorem , po prostu pycha ^^ i pięknie wygląda :) Składniki: -brokuł -ser feta -2 pomidory -puszka kukurydzy -podwójna pierś z kurczaka -papryka czerwona -ok 2,5 garści słonecznika -sól, pieprz -przyprawa gyros sos: -majonez -jogurt naturalny (gęsty) -2-3 ząbki
Gotuj z AgnesUwielbiam sałatki. Dziś miałam ochotę na brokuła , więc kupiłam ugotowałam i mam:) Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 4 Osób: →1 brokuł →4 jajka ugotowane na twardo →1 cebula →2 ogórki kiszone →10 dag sera żółtego → 5 łyżek łuskanego słonecznika →2 łyżki majonezu →2 łyżki jogurtu →Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Brokuła myję, dzielę na różyczki. W garnku gotuję wodę, solę
Gotowanie PatkiGrasica cielęca podana na sałatce ze szczawiu z winegretem cytrusowym Składniki ½ kg grasicy cielęcej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 gałązki świeżego tymianku 2 rozgniecione ząbki czosnku Pęczek szczawiu 5 jajek 1 litr mleka 30dkg kaszanki 10 plastrów boczku wędzonego Słonecznik Grzanki Skórka i sok z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka mieszanki suszonych
Kulinarne pyszności Molkicudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi się również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp. Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik, będące składnikiem sosu "majonezowego", stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy
Jeść, by żyć w zdrowiudrzwiczek... I bynajmniej nie była to przyjemna woń. :D Po eksperymentach ze słonecznikiem, ostatecznie zostałam fanką majonezu z nerkowców. W internecie nie brakuje przepisów na jego przygotowanie. Po kilku próbach, odnalazłam najbardziej odpowiadające mi proporcje. Bardzo zdrowy i pyszny majonez nadaje się idealnie nie tylko do świątecznych sałatek. Można go przechowywać w lodówce kilka dni. Składniki: - 75 g nerkowców
Smakuje zdrowoSałatka warstwowa z brokułem Ulubiona sałatka mojej rodziny i znajomych. Prosta, bardzo efektowna i bardzo smaczna. Robi furorę na moim stole, a zwłaszcza wśród moich gości. Składniki: 1 brokuł puszka ananasa puszka kukurydzy opakowanie sera feta 3 garście uprażonych ziaren słonecznika 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również
na moim stole...sałatce brokuł nie dominuje, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami dzięki dressingowi. Przepis pochodzi z "Bike&Cook". Odrobinę go zmodyfikowałam ale myślę, że to nie zaszkodziło. Salatka brokulowa z pomidorami i feta 1/2 brokuła (ok. 200 g) 60 g sera typu feta lub bryndzy 1 pomidor ok 120 g (lub tyle samo koktajlowych) po 1 łyżeczce pestek słonecznika(...)przekładamy do miski. Do miski dorzucamy pomidora, fetę, posypujemy lekko podprażonymi pestkami. Przygotowujemy sos. Do miseczki przeciskamy czosnek, łączymy z oliwa i musztardą oraz octem. Powinniśmy otrzymać jednolitą emulsję. Sałatkę polewamy sosem i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry