całkowicie samodzielnie, do kanapek czy na grilla. Smakuje świetnie z roladką z koziego sera lub fetą. W tej sałatce każdy składnik ma znaczenie i nadaje jej wyjątkowego charakteru. Wspaniałe, intensywne kolory zachęcają do jedzenia i przykuwają uwagę. Chrupiąca rukola oraz pestki słonecznika a do tego soczyste pomidorki i głęboki smak oliwek, które łączy najprostszy na świecie winegret. Jest wspaniała
AniaGotuje.plbardzo ciekawym smakiem bo nie tylko można z nich zrobić chrupacze ale także, świetnie spisują się w sałatkach 😤 Składniki: Krakersy z amarantusem i canihua -80g ziaren amarantusa + 250 ml wody -80g ziaren canihua + 250 ml wody -2 łyżki słonecznika (można pominąć lub zamienić na inne ziarno) -6 łyżek kaszki kukurydzianej -2 łyżki ziaren lnu -3 łyżki lnu mielonego
Candy Pandasnajbardziej. Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt naturalny, miód, owoce, bakalie, różnego rodzaju lekkie sałatki, chrupkie pieczywo razowe, koktajle owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie
upichconakroimy na pół, dodajemy kuleczki mozarelli. Jeśli mamy dużą kulkę sera, możemy ją porwać na kawałki. Posypujemy słonecznikiem. Całość polewamy sosem wg uznania. Jeśli nie lubisz jakiegoś warzywa, spokojnie zamień je na swoje ulubione. W tym wypadku inwencja własna wskazana. Sałatka może zawierać paprykę, jabłko, orzechy włoskie, ser kozi, ser typu feta lub inne pyszności. Smacznego! Taką sałatkę możesz
KuchcikoweLoveSezon truskawkowy i szpinakowy w pełni, a więc zapraszam na bardzo szybką i smaczną sałatkę, którą możemy przygotować w kilka chwil. Składniki: szpinak świeży sałata zielona 1 ogórek 1 pomidor kilka truskawek pół opakowana sera feta pestki słonecznika oliwa z oliwek sól pieprz Szpinak i sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Pomidora, obranego ogórka oraz ser feta kroimy
Kuchnia u Bietkisałatka do pracy. Zawsze do pracy biorę ze sobą obiad. Najczęściej jest to sałatka. Dzisiaj taką proponuję. składniki: - sałata - szpinak - pomidorki - ser bałkański - papryka czerwona - łyżka orzechów: nerkowca, ziemne, laskowy, włoski - troszkę suszonej żurawiny, rodzynek, ziaren słonecznika - brzoskwinia polska dojrzała - dresing: ocet morelowy, oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNIskładniki odżywcze sałatka. Nam bardzo posmakowała i będzie często gościła na naszym stole. Idealna na lekkie śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Serdecznie polecam;) Składniki: 180 gramów miksu sałat (frisee, escarola, radicchio, roszponka, sałata rzymska) pół kostki sera typu feta pęczek szczypiorku 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 duży pomidor 2 garści ziaren słonecznika sól morska
Krakowskie smaki Anibył zadowolony... Miseczki na sałatkę Składniki: (na 4 sztuki) 20 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 ml oleju 1 jajko pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy
Lawendowe NieboSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę
Coś z niczegoPorcja dla dwóch osób 125 gram rukoli 4 łyżki słonecznika 2 gałązki szczypiorku 6 pomidorków koktajlowych 4 jajka ¾ świeżego ogórka sól, pieprz Jajka gotujemy
Humanistka w kuchniSkładniki: 5-7 liści sałaty lodowej 0,5kg arbuza 125g sera brie z orzechami kilka listków świeżej mięty 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika 1 łyżka siemienia
Emcia Pichciłyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 330 g kwaśnej śmietany 12% sól, pieprz 150 ml wody 4 łyżki żelatyny 1/2 cytryny 1 łyżka octu winnego białego do dekoracji kiełki słonecznika do podania ocet winny biały i pieczywo dodatkowo mleko do zalania ryby WYKONANIE Dzień wcześniej: Filety śledziowe zalać w proporcji pół na pół wodą i mlekiem, po czym włożyć(...)wlać do sałatki (sałatka nie może być zimna), dobrze wymieszać i przełożyć do formy. Wyrównać wierzch i włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem terrinę wyciągnąć z formy trzymając za folię (przed pokrojeniem folię wyciągnąć spod potrawy), pokroić na małe kwadraty lub większe kawałki i udekorować kiełkami słonecznika. Do terriny podawać pieczywo
Passions hobbies lifeCiekawa i szybka sałatka makaronowa z niewielką ilością składników, za to bardzo pożywna. Można ją również podawać na ciepło :) Składniki: 200 g makaronu 2 małe piersi z kurczaka 10 suszonych pomidorów z zalewy duża garść pestek słonecznika i dyni sól, pieprz, suszona papryka 2 łyżki oleju na dressing: 3 łyżki zalewy z pomidorów 2 łyżki ketchupu łyżka musztardy łyżka wody(...)paski. Pestki podprażyć na suchej patelni. Z podanych składników przygotować dressing. Do miski wrzucić makaron, kurczaka, pomidory i pestki. Zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby sałatka się przegryzła i podawać
wyzwania kuchenneWspaniała sałatka. Doskonały smak. Z dodatkiem octu z owoców granatu, który poprawia trawienie i apetyt. Słodko – kwaśny smak i zapach owoców granatu dają idealne połączenie ze słodkimi truskawkami, łagodną mozarellą i szpinakiem. Składniki: świeży szpinak – oczyszczony, bez łodyżek czerwona cebula w piórka mozarella mini truskawki prażone pestki słonecznika ocet z owoców granatu – najlepszy od Look Food
MojaQchnia.pluprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku i tekstury. Oliwa Oliwa to cenniejszy od złota nektar krajów śródziemnomorskich . Oliwa stanowi
Chilli Czosnek i Oliwałyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny
Monia miesza i gotujeżelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne RewelacjeAndrzejkowe Party! Dla urozmaicenia smaków, można dodać podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki z kremowym serkiem i czarnuszką, doskonale to smakuje! Jeszcze tylko chrupiąca ciabatta i gotowe! Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem / 2 porcje Składniki: sałatka: 1 duży, upieczony lub ugotowany burak 100 g szpinaku
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przedstawiam Wam przepis na sałatkę jaką zrobiłam sobie na kolację. Sałatka jest lekka i pełna witamin. Zapraszam Składniki: 50 g mixu sałat po małym kawałku papryki czerwonej i ogórka pół małego pomidora garść pestek słonecznika 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jeśli trzeba to rwiemy sałatę na mniejsze części i przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo lubię brokuły ale muszą być lekko twardawe i chrupiące,a takie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki
Kolorowa kuchnia Elkiposzukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem.. Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu... Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto. 200g. - jarmuż 100g. - orzeszki nerkowca 100g. - pestki słonecznika 30g. - czosnek ok. 450g. oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać na nieduże
Lubię to gotujętroszkę oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory umyłam. Pomidory przekroiłam na pół, wrzuciłam razem z roszponką do miski, dodałam suszone pomidory z bazylią
kruche babeczkiszpinaku, trzeba było to ogarnąć bo nawet Ona nie zje tyle na raz i tak oto postała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie
greenscarf