Zupa porowo - ziemniaczana krem z pora i ziemniaków Zupa porowo - ziemniaczana przepis bardzo popularny w wielu regionach świata, a jakby mało doceniany w Polsce. Dlaczego tak jest nie mam pojęcia. Może dlatego, że w kraju nad Wisłą por najczęściej ląduje w sałatce albo w rosole, a na koniec w koszu na śmieci? Staram w miarę regularnie przygotowywać potrawy z porem(...)ciepło lub na zimno jako przystawka tzw. meze. Zupa krem z pora w wielu wariantach, musaka z porem, por z mięsem, sałatka z pora - jest w czym wybierać. Poniższy przepis to właśnie turecka zupa z pora i ziemniaka -patatesli pırasa corbası. Zupa porowo - ziemniaczana - składniki 3 duże pory, tylko biała część 1 cebula 2 średnie ziemniaki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmakuje nieco inaczej, a każda gospodynią ma jakieś małe sekrety związane z jej przyrządzeniem. Dzisiaj prezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy(...)Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy nie obierając w wodzie. Jajka również gotujemy na twardo. Do dużej miski wsypujemy odsączony groszek. Cebulę obieramy i kroimy bardzo drobno, dorzucamy do miski. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ogórki kiszone. Ugotowane warzywa oraz jajka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy
Kolizje Smakównienatłuszczonej patelni. Kiedy boczek się wytopi dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dużej wielkości kostkę. Wyjąć warzywa (i zrobić z nich np. sałatkę warzywną) i dodać cebulę z boczkiem oraz ziemniaki. Gotować 15 minut. Wlać żur i zagotować. Stopniowo dodawać śmietanę, zagotować. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem według uznania. Osobno gotowałam kiełbasy przez
Karola gotujebogactwem smaków. Tak, bogactwem, bo w takich sałatkach przeplatają się różne smaki – słodkie, kwaśne, ostre:) Czy mogę Wam polecić i tę sałatkę? Jak najbardziej TAK!:) 250 g filetów śledziowych a’la matias 2 ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 czerwonej cebuli 2-3 jajka 2 łyżki musztardy delikatesowej, lub innej łagodnej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu(...)kostkę nieco mniejszą niż ziemniaki. Namoczone śledzie osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Musztardę łączmy z jogurtem i majonezem. Dodajemy posiekany drobno koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz oraz odrobinę soli. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, polewamy sosem i ponownie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, by smaki się połączyły, a sałatka dobrze schłodziła (wówczas smakuje najlepiej
Smaki Na TalerzuBardzo podobna do polskiej sałatki jarzynowej. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 szklanka groszku konserwowego 8 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu sól Przygotowanie Ziemniaki i marchewki ugotować oddzielnie do miękkości. Ogórki kiszone, marchewki i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. W głębokiej misce wymieszać warzywa z majonezem, przeprawić solą. Artykuł RUS SALATASI, czyli sałatka jarzynowa
Tureckie Przepisydonicach na balkonie i ciekawa jestem czy coś z nich bedzie. W oczekiwaniu na własne pomidorki, proponuję bardzo smaczna sałatkę na bazie pomidorów (póki co takich ze straganu). SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie paski 3 średnie ziemniaki ze skórą 2 twarde pomidory pokrojone w plastry 6 świeżych liści bazylii, porwanych na kawałki(...)łyżki świeżego oregano dresing oliwa extra vergine biały lub czerwony ocet sól świeżo zmielony czarny pieprz A jak to zrobić: Aby przygotować sałatkę: cebulę włożyć do miski i zalać zimną wodą, pozostawić na 30 minut.Odcedzić. Ziemniaki wrzucić do osolonej i wrzącej wody, gotować do miękkości około 20 minut. Wystudzić , zdjąć skórkę i pokroić w plastry. Plastry pomidorów, ziemniaków
Kuchnia w opałachwierzchu sałatki przed podaniem ). Wszystkie składniki wymieszaj delikatnie razem, dopraw do smaku solą , sokiem z cytryny i mielonym pieprzem. Podawaj do obiadu razem ze ziemniakami ( frytkami ), mięsem lub jako osobne danie. Sałatka ta jest bardzo zdrowa i nie tuczy, ponieważ w jej skład nie wchodzi śmietana, ani majonez. Polecam
Przepisy i porady kulinarnesmaczne:) Byle do wiosny!!!:-) Chciałam zaprezentować wam moją ulubioną sałatkę. Zdecydowanie jest to sałaty element mojej kuchni i staram się wpleść ją do przeróżnych potraw. Sałatka ta świtanie pasuje do wszelakich mięs, ziemniaków czy ryżu. Świetna alternatywa do tradycyjnych surówek. Przygotowanie nie należy do specjalnie skomplikowanych i wymaga tylko chwile czasu na pokrojenie wszystkich składników. Sałatka ta super też sprawdza
Kuchnia Pełna PasjiProponuje na dziś żeberka wieprzowe, podsmażane na patelni, a następnie duszone w sosie chrzanowym. Podane z kopytami i sałatką wiosenną Składniki na kopytka: ugotowane ziemniaki 500 g mąką pszenna typ 500 Kłos Pol ( dodajemy na oko) jajko 1 szt pieprz i sól do smaku Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych oliwa z oliwek 4 łyżki 4 ząbki czosnku(...)Ugotowane ziemniaki przekładam na stolnice i zagniatam je widelcem, dodaje jajo sól i pieprz oraz mąkę na oko. Ciasto zagniatam , dosypując mąki . Kiedy wałeczek zwijam się nie klei znaczy, że już jest ten moment by pokroić je na skos, a następnie wrzucam do gotującej się osolonej wody . Gotuje do wypłynięcia. Podaje z żeberkami i sałatką
Różowa kuchniaSałatka ziemniaczana z chorizo i burakami, które swoją słodyczą przełamują pikantny smak kiełbaski, skropiona kapitalnym 'strzelającym' dressingiem na bazie francuskiej musztardy z nutą wędzonej papryki i kopru. Jak na potrawę 'chłopską'- lekka, bo nie ocieka tłuszczem, ale mimo to konkretna, sycąca, w której to smaki ciekawie i smacznie się ze sobą komponują. 2 porcje: * ziemniaki-500 g * kiełbasa chorizo
Kraina Miodem PłynącaKarkówkę przyprawiłam czosnkiem, solą i pieprzem . Polałam olejem i odstawiłam na ok.dwie godziny do lodówki a następnie usmażyłam na grillowej patelni. Idealnie pasuje z sałatką ziemniaczaną. Ugotowałam w mundurkach parę ziemniaków, po ostygnięciu obrałam je ze skórki i pokroiłam w grubszą kostkę. Dodałam pokrojone korniszony można również kiszone ogórki, sporo koperku
potrawyregionalneKilka składników, a efekt zadziwiający. Ponieważ ziemniaki lubimy postanowiłam ją zrobić podchodząc trochę sceptycznie do sprawy. I nie było to wcale potrzebne bo efekt wspaniały, sałatka wyszła znakomicie. Popróbujcie, polecam. Sałatka żydowska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki, boczek i ser do posypania (ja z tej opcji
Kitchens Alphabetradości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę(...)chilli przygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól
Chilli Czosnek i Oliwanajmniej dzień przed podaniem – gdy przegryzie się przez noc w lodówce, jest jeszcze smaczniejsza. Możemy ją przechowywać ok. 3-4 dni. Sałatka ziemniaczana z ogórkami małosolnymi: ok. 1,2 – 1,4 kg sałatkowych ziemniaków (waga przed obraniem) ok. 6 ogórków małosolnych (poza sezonem – kiszonych) ok. 6 rzodkiewek 1 czerwona cebula 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku(...)minut – do miękkości – w osolonym wrzątku (można ugotować obrane lub jeszcze lepiej – w mundurkach i obrać jeszcze gorące po ugotowaniu – nie będą się rozpadać). Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Umyte rzodkiewki i ogórki małosolne także kroimy w plasterki. Wkładamy wszystko do dużej miski. Dodajemy drobno posiekany koperek i szczypiorek. Zalewamy dressingiem ze słoiczka i dokładnie mieszamy
Poezja smaku