sałatka z ziemniakami - 4496 przepisów (strona:239/300)

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami 206

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami to może być nie tylko weekendowa propozycja na rodzinny obiad. Możecie zrobić ją każdego innego dnia, spakować w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTE BURACZKI NA CIEPŁO DO OBIADU 98

Buraczki na ciepło fot. Moja Książka Kucharska Przepis na klasyczne buraczki do obiadu na ciepło. Pyszna sałatka z gotowanych, tartych buraczków ćwikłowych. Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także  do pieczonej kaczki lub gęsi. Jak zrobić buraczki(...)oraz pierzem. Gotowe buraczki podajemy na ciepło jako dodatek do drugiego dania. Buraczki na ciepło najlepiej smakują z pieczoną kaczką lub gęsią. Fantastyczne z mielonymi lub schabowymi i tłuczonymi ziemniakami z koperkiem. Smacznego :) Buraczki  na ciepło do obiadu fot. Moja Książka Kucharska

Moja Książka Kucharska
Sjomans biff - wołowina po marynarsku. 120

długi czas i niska temperatura gotowania. Nie eksperymentowałem z piekarnikiem, ale sądzę, że 90 - 100 stopni i termoobieg powinno zadziałać. Dodatkami do tego dania są marynowane buraczki - rodbetssallad i sałatka z odciskanych ogórków - pressgurka .  Składniki:       1/2 kg wołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego(...)wypadku garnka na kuchence ustawić na możliwie najniższą temperaturę, w której gulasz będzie się delikatnie gotował. Pilnować żeby nie przypalił się od spodu i sprawdzać miękkość. Podawać z ziemniakami, buraczkami i ogórkami . Pasują też gotowane marchewki

zadanie-gotowanie
Golonka zapiekana w piwie z miodem 144

Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3

Korniszonki
Wegetariański przewodnik kulinarny po Hercegowinie (Mostar, Stolac, Počitelj, Čapljina, Međugorje, Blagaj, wodospady Kravica) 72

które smakują jak zlepione pokruszone herbatniki). Na najlepsze słodkości zapraszam do  Caffe Lasta . Mają tu również wegańskie lody! Nie zapomnijcie o burku (ciasto filo z nadzieniem z sera, ziemniaków lub zieleniny) na śniadanie!  Buregdžinica Musala  zapodaje całkiem przyzwoity burek z serem. Počitelj to kolejna perełka Hercegowiny - małe miasteczko położone malowniczo na wzgórzu z przepięknym widokiem na chyba(...)szczerej hercegowińskiej konobie Etno Kuca . Jedzenie domowe i z głębi serca. W sezonie szparagowym wegetarianie i miłośnicy szparagów na pewno z głodu tu nie umrą. Jest między innymi sałatka z dzikich szparagów z gotowanymi jajkami, makaron ze szparagami i omlet ze szparagami. Jestem w stanie zjeść duzo szparagów, bo je kocham całym sercem, ale po tej szparagowej uczcie poczułem

Roślinożerni urlopowicze
Surówka kopenhaska 138

Idealna, lekka, do dań obiadowych, wszelakich mięs, pieczonych, smażonych i dań z grilla. Niezwykle lekka, zdrowa, jedna z ulubionych nowości! Główne składniki to sałata lodowa, marchew

Zasmakuj Kuchni
Kalafior po amerykańsku babci Basi 270

Pyszny i zdrowy dodatek do dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku

Pysznosci Babci Basi
Placki ziemniaczano-jaglane z nadzieniem dyniowym 129

Zostały Ci ziemniaki z obiadu? Zrób kopytka albo placki ziemniaczano-jaglane :) Przepis na ciasto do placków pochodzi z bloga Kolegi . Użyłam połowy ilości składników. A kaszę jaglaną przed ugotowaniem uprażyłam na suchej patelni (mam wrażenie, że po tym triku traci gorycz). To bardzo Weganon zaproponował nadzienie z kapusty i grzybów. U mnie wciąż bardzo dużo dyni w piwnicy, więc trzeba(...)chłodną wodą, by łatwiej było formować placki. Placki smażyć po 2 razy na każdej ze stron, by dynia w środku się poddusiła. Podałam z pesto . Można z inną sałatką o zdecydowanym smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Guacamole 93

Guacamole Przepis na meksykańską pasta z awokado.  Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta

Cztery Fajery
Meal prep weekendowy 76

bezglutenowe , gofry bananowe , gofry pełnoziarniste , gofry z płatków owsianych . ugotowane ziemniaki puree – generalnie jeśli ziemniaki to gotowane na świeżo, te co zostawały zawsze szły np na kopytka bo już nie smakowały dobrze. Jednak moim ostatnim odkryciem, jest to że kiedy przygotuję na obiad puree ziemniaczane ( odlane z wody ziemniaki ucieram z mlekiem, masłem, solą, gałką muszkatołową i zieleniną(...)świetnie przechowuje się w lodówce do 2 dni i odgrzane (nawet w mikrofali) jest naprawdę smaczne nadal. W związku z tym zaczęłam gotować więcej ziemniaków, tak by mieć w lodówce puree na kolejny obiad. ugotowany makaron – makaronu gotuję zwykle na dwa obiady od razu (100g na osobę). Część zjadamy od razu (pomidorowa lub rosół u nas zawsze w lodówce

Dorota Smakuje
Warzywna potrawka z kurczaka 214

wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu,  nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego. Wg mnie najlepiej pasuje do ziemniaków lub ryżu. Składniki

Fabryka pomysłów
Dorsz w zielonej herbacie 104

Dorsz w zielonej herbacie raczej nie należy do klasyki kuchni polskiej i pewnie sama nie wymyśliłabym takiego połączenia, ale dzięki Maćkowi Siąkowskiemu nasze menu wzbogaciło się

Cztery Fajery
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 378

wywarów (szpik kostny) Jajka Tłuste, dzikie ryby (najlepiej z ekologicznych hodowli): łosoś, śledź, makrela Owoce morza Warzywa niskowęglowodanowe, czyli w zasadzie wszystkie oprócz skrobiowych (rosnące pod ziemią np. ziemniaki, marchewka, buraki itp.) oraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby(...)gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona

Ola la LCHF
Kalafior faszerowany mięsem 194

uprawiane, podobnie jak we Francji, Włoszech, Indiach, Chinach, Kanadzie oraz Meksyku. Kalafior ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa(...)minut przed końcem zdejmujemy z papier do pieczenia i dopiekamy, aż szynka się zrumieni. Kalafior faszerowany mięsem można podać jako danie samodzielne lub, np. z dodatkiem pieczonych ziemniaków – na obiad… i nie tylko. Tym razem ekspozycja z przymrużeniem oka, w nastroju Halloween. Odrobina humoru w kuchni nikomu nie zaszkodzi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Kalafior

mojewypiekiinietylko
Kluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą 90

tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować!       Składniki: ok 0,5 kg ziemniaków(...)gotowania klusek       *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu kapusty, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotujemy do miękkości. Odcedzamy *** *** Ziemniaki i dynię obieramy *** *** Obrane ziemniaki oraz dynię ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki (tej z gwiazdkami)- można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego *** *** Starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub gazę

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania