najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. Zobaczcie także inne sałatki i surówki Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem Składniki: główka sałaty lodowej 2 pomidory malinowe 1 mały ogórek zielony 1 czerwona cebula 100 g dobrej jakości szynki w plasterkach 100 g sera gouda w plasterkach
Moja smaczna kuchniabardzo fajne warzywa, które można przygotowywać na wiele rozmaitych sposobów. Doskonale sprawdzają się w zupie, na pizzy, w zapiekance, czy jako element sałatki. I właśnie na sałatkę ze szparagami, pieczonym burakiem i serem mozzarella zapraszamy Was dzisiaj :) Ilość porcji:4 Czas przygotowania: 10 minut + czas na pieczenia buraków Składniki: 5 zielonych szparagów 2 małe buraki 2 garści mieszaki sałat
Kolizje Smakówtruskawki można podać w formie wytrawnej. Na prawdę poniższa sałatka bardzo przypadła mi do gustu - słodkie truskawki, ostra cebulka i aromatyczny sos balsamiczny. Mmmm... pycha! Sałatka z roszponką, truskawkami, cebulką i serem mozzarella będzie świetnie pasować jako dodatek do dań z grilla. Składniki na 1 porcję: garść roszponki kilka truskawek pół małej czerwonej cebuli kilka plasterków mozzarelli (lub 2 małe
UgotowaćZapraszam na kolejne, sałatkowe rozdanie. Jej kolejnym atutem poza pysznym, lekkim smakiem i niebogatą kalorycznością jest expresowe tempo przygotowania:) Lekka sałatka z fetą Składniki: sałata lodowa ser feta wersja light 6 rzodkiewek 3 ogórki korniszony 1 pomidor Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki, dodać pokrojone w kostki warzywa i ser. Całość wymieszać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRoberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie i co najważniejsze bardzo
KUCHARNIAPrzepyszna sałatka z karmelizowanych buraków w towarzystwie sera feta bedzie doskanałą przystawką lub lekkim daniem dla osób dbających o dietę. Doskonale smakuje, wygląda wykwitnie a nie kosztuje dużo ani pracy ani pieniędzy. Składniki: (na 2 porcje 4 buraki Sól Czarny pieprz Łyża masła klarowanego Łyżka miodu wielokwiatowego Łyżka kremu balsamicznego 2 duże plastry sera feta Głowka sałaty masłowej Rzodkiewki Pestki
Pyry na GazPo prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiWasze przygotowania do Świąt? U mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach
Magiczne Życie MartyJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy.Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :)Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do
Basia w kuchniInnym pomysłem na świeże liście szpinaku jest sałatka z wykorzystaniem: świeżego szpinaku cukinii sera feta czarnych oliwek awokado sosu tabasco oraz kremowego octu balsamicznego Wykonanie: Na umyte, osuszone i pozbawione ogonków liście szpinaku układamy przesmażone na niewielkie ilości oliwy plastry cukinii. Następnie rozsypujemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oraz oliwki, pokrojone w cząstki miękkie awokado i sos tabasco
Taste Of My Daylodówki. Albo do słoika. Albo zużywamy od razu :DA do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie
Kulinarne zapędy KokosaSzybka i pyszna sałatka brokułowa na każdą okazję. Taka sałatka często króluje na naszym stole, rodzinka ją uwielbia. Sałatka z brokułów i słonecznika SKŁADNIKI: ser feta - 100 g brokuł - 1 szt słonecznik - 2 łyżki jogurt naturalny - 4 łyżki majonez - 1 łyżka czosnek -1 ząbek PRZYGOTOWANIE: Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć je w gotowanej i osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić
Kuchnia Danusiwodze i bób (ok 15 min od zagotowania wody) oraz jajka na twardo (ok 3-4 min od zagotowania wody). Obieramy jajka (i kroimy) oraz bób. Dokładamy do sałatki. Posypujemy płatkami sera. Aby stworzyć sos łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos wyszedł dobry i pasował do całości jednak trochę jeszcze warto przy nim pokombinować. A może polanie samą oliwą
Brzuszki Łakomczuszki