salatka z serem - 4818 przepisów (strona:263/322)

Kurczę na patyku, czyli szaszłyki z kurczakiem, ananasem i papryką 286

celu nagrzej go do 200 °C i piecz przez taki sam czas.  Po upieczeniu szaszłyki posyp natką kolendry.  Podawaj je z przygotowanymi uprzednio sosami oraz lekką sałatką. Słodki sos chili: 200 ml wody 50 ml octu ryżowego 125 g cukru 3 duże papryczki chili sok z  ½  limonki 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku, drobno(...)czasu go wymieszać. Dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i zmiksuj blenderem na gładko. Odstaw do wystudzenia. Dip jogurtowo-serowy z kolendrą: 1 szklanka jogurtu greckiego 100 g białego sera 2 ząbki czosnku mały pęczek kolendry (ewentualnie natki pietruszki) 1/2 zielonego ogórka Ogórka obierz i zetrzyj na tartce zaś czosnek i kolendrę drobno posiekaj.  Wszystkie składniki umieść

Food Square
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 189

łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu produkuje się nawet ser podobny do tofu, zwany lopino . Według niektórych jest nawet lepszy od tego pierwszego. Gdy tylko gdzieś go zobaczę, na pewno go kupię. Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy(...)Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach NAbio,  możecie o nich poczytać na stronie oficjalnej firmy , w której ofercie znajdziecie również dipy, przyprawy,  sosy do makaronów i sałatek, kremowe zupy oraz bruschettę. Ode mnie mocne

Poranek na słodko
Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 167

skórkę i krócej się gotuje. Można wyczarować z niej naprawdę wiele wspaniałych dań, o czym przekonaliśmy się przy suto zastawionym stole, na którym królowały lokalne potrawy. Mnie zachwyciła zwłaszcza sałatka i ziemniaki z fasolowym farszem – koniecznie muszę odtworzyć je w domu, zwłaszcza, że zostałam obdarowana opakowaniem takiej fasoli.    Po spacerach i wykładach na temat uprawy fasoli, jej zdrowotnych(...)przygotowywaniu kolacji naszym szefom kuchni. Ja jednak wybrałam dyskusje o nalewkach na bazie wiśni nadwiślanki. Dyskusja była smakowita, nalewka jeszcze bardziej. Po jakimś czasie na stoły trafiło pierwsze danie: ser koryciński z palonym chlebem prądnickim (ChOG), wiśnią nadwiślanką (ChNP) i pomidorami przygotowane przez Tomasza Harmana , po nim caprese.pl Grzegorza Łapanowskiego , a następnie sarna z wiśniami nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym

Pasja Smaku
Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą 155

ziela angielskiego, rozmaryn, mielona papryka słodka oraz ostra pół szklanki mąki pszennej 2 szklanki wody lub bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia     *** Papryki, cukinie oraz ser mozzarella kroimy w kosteczkę i mieszamy razem tworząc farsz do roladek *** *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym(...)OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Lub Burger - opinia 222

byłoby ujednolicić ceny piwa, bo we wszystkich trzech (o ile dobrze pamiętam) kartach są różne (od 6-10 zł za to samo piwo). Poza burgerami można zamówić wcześniej wspomniane sałatki i pizze. W barze byliśmy jedynymi klientami. W telewizji leciał TVN24, a w głośnikach muzyka. Zawsze zastanawia mnie ten zwyczaj. Po co puszczać na ekranie coś czego się nie słucha(...)takich "poprawiaczy smaku"? Prędzej spodziewałabym się dodatkowych porcji sosów barbecue czy aioli, a nie, zapomniałam, przecież taki dodatek kosztuje 5 zł. Lubburger (wołowina, sałata rzymska, marmolada z cebuli, bekon, ser kozi, sos aioli) Najpierw otrzymaliśmy piwa, a po ok. 10-15 minutach nasze zamówione burgery. Podane były na drewnianych deseczkach, a frytki w emaliowanych kubkach. Od razu zauważyłam że bułki

Pasja Smaku
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 155

stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala) . Popularne są również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie(...)dniu po dania mięsne, a ich świąteczna uczta zdecydowanie przebija pod względem ilości naszą polską tradycję. Na przystawkę serwowane są dobra lokalnej ziemi – najlepsze okoliczne oliwki, pieczone papryki, sery, prosciutto, salami itd. Początek posiłku może zostać dopełniony tortellini in brodo , czyli pierożkami z nadzieniem mięsnym w bulionie. Primo to oczywiście danie z makaronu, pieczonego lub nadziewanego , jak lasagne alla Bolognese

Chilli Czosnek i Oliwa
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 188

Granat ...słodki i cierpki zarazem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego oraz z Bliskiego i Środkowego Wschodu.  Jest jednym z najdłużej znanych człowiekowi owoców - uprawiano go

potrawyregionalne
Deser tiramisu w pucharkach 233

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowany bakłażan marynowany z ziołami i czosnkiem 204

wiele sposobów. Jako składnik pasty kanapkowej  też jest pyszny. W tym roku postanowiłam zamarynować go po zgrillowaniu. Plastry takiego bakłażana są idealne na kanapki czy jako dodatek do sałatek. Ci, którzy preferują pikantniejsze smaki, niech do każdego słoiczka dodadzą kawałek świeżej ostrej papryki lub ziarna pieprzu. Składniki: 1 i 1/2 kg średniej wielkości bakłażanów 1 duża główka czosnku(...)wystygnięciu, że słoiki nie zamknęły się, wtedy można je pasteryzować przez kilka minut. Może spróbujesz również zapiekanych z mięsem roladek z bakłażana albo bakłażana zapiekanego z mięsem i serem feta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka ziemniaczana na porowej pierzynce 143

Kiedy nadchodzi jesień i zima w naszym jadłospisie częściej goszczą różnego rodzaju zapiekanki. Bardzo często robię zapiekanki typu "co się nawinie", takie sprzątanie lodówki. Latem na podobnej zasadzie komponuję sałatki. Czasami udaje się stworzyć coś na tyle ciekawego, że warto zapisać jak danie powstawało. Zdarzało mi się słysząc zadowolone głosy męża i pytanie: "zapisałaś, jak to robiłaś? " odpowiadać: "to bardzo(...)umieszczamy w nim odkrytą zapiekankę na 35-40 min. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startą mozzarellą i 5 minut zapiekamy najlepiej z nawiewem, do stopienia i  lekkiego zrumienienia sera Gotowe.  SMACZNEGO! #zapiekanka #ziemniaki

I tu będę miała takie te
Cukinie faszerowane kaszą jaglaną, mięsem z inydka i nutą orientu 181

robi się je prosto i szybko, a co najważniejsze za każdym razem może smakować nieco inaczej. Jednym słowem nie nudzi się :) Mowa oczywiście o cukini wypełnionej ulubionym farszem, posypanej serem, orzechami czy ulubionymi ziołami, a nastepnie zapiekanej w piekarniku. Ta wersja jest niskokaloryczna ze względu na wybór mięsa z indyka i niezwykle zdrowej kaszy jaglanej. Co nie znaczy(...)dość mocno, tak aby cukinie pomieściły go jak najwięcej. Nadziane cukinie przykrywamy kapeluszami i pieczemy jeszcze 30-35 min, aż będą miękkie, a farsz upieczony. Podawać z lekką sałatką i ulubionym sosem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Red Rock City - opinia 244

początek wybraliśmy burgery: ja zdecydowałam się na Hawaiian Hamburger (20 zł) z grillowaną szynką, ananasem i serem, a Mąż na Classic American Cheesburger (19,50 zł) z podwójnym serem. Do tego piwo Paulaner (8 zł za 0,5l).  Burgery były dobre, bułka nie rozpadała się, chociaż można jeszcze popracować nad jej jakością. Wołowina była średnio wysmażona, co bardzo(...)obróbce karkówki można było wyczuć marynatę, a słodko-ostre dodatki w postaci grillowanego ananasa oraz wasabi dopełniały danie i bardzo fajnie je wykańczały. Tym razem do frytek dodano sałatkę ze świeżych warzyw. Milkshake przyjemny i słodki. Niestety wykończony został sztuczną bitą śmietaną. O herbatę musieliśmy się kilkakrotnie upominać, widocznie nie jest to częste zamówienie w lokalu. Także tym razem obsługa

Pasja Smaku
Sos winegret /vinaigrette/ 230

Po pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany

bistro mama
LEKSYKON PRZYPRAW BOŻEGO NARODZENIA 136

światła słonecznego i w szczelnych pojemnikach. Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy(...)Kardamon - jest jedną z najdroższych przypraw. Jest zaraz za szafranem  najdroższą przyprawą na świecie. Ma ostry korzenny, słodki i piekący smak. Kardamon dodajemy do piernika, marcepanu, deserów i sałatek owocowych oraz do słodkich sosów i likierów. Dodaje się go również do zup. pasztetów, mięs oraz ryb. Nadaje świeży smak dyni, marchwi i szarlotce. Kardamon możemy znaleźć w holenderskich ciasteczkach

Ciastka - domowe słodkości
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 147

upałach pogoda przywitała nas iście jesienną aurą (po Lidzbarku chodziłam w bluzie, swetrze i kurtce, a dłonie marzły mi od trzymania aparatu), spędziłam tam naprawdę miły czas - najadłam się serów i innych pyszności, brałam udział w warsztatach i poznałam nowe miasto. Jak tylko obrobię zdjęcia, zaproszę Was na relacje z moich weekendowych przygód.  Od poniedziałku pogoda jak na złość(...)Znaleźliśmy przyjemną restaurację położoną obok pięknie oświetlonego Muzeum Historii Katalonii (Museu D'Història De Catalunya) i usiedliśmy na zewnątrz. Było ok. 22.00, a termometr wskazywał 30 stopni. Zamówiłam jakąś sałatkę, gazpacho andaluz oraz najpyszniejsze na świecie różowe wino. Jedzenie było lekkie, smaczne i cudownie chłodzące. Panowała świetna, luźna atmosfera - ludzie wokół nas jedli, śmiali się, dyskutowali (uwielbiam ten gwar

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania