dużych kręgach, ważących ok. 30 kg. Jak i z czym jeść sery? We Francji sery podaje się na zakończenie posiłków. Stawia się je na stół z owocami, orzechami, zieloną sałatą i bagietką. Na półmisku powinno się znaleźć 3–5 rodzajów serów. Jedzenie zaczynamy od gatunków łagodnych, kończymy na ostrych. Osobiście nie jestem przywiązana do tego rytuału i zdecydowanie sery wolę(...)warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów oraz zapiekanek. Najlepiej smakuje z czerwonym, kalifornijskim winem. Proponowane wina Wina żółte z Jury – château-chalon lub arbois. Białe wytrawne chardonnay, np. chablis albo pouilly-fuissé. Do serów
gutfut