sałatka z sałatą włoską - 463 przepisów (strona:25/31)

Sos winegret /vinaigrette/ 214

Po pierwsze muszę napisać - uwielbiam ten sos! Po drugie - jeszcze bardziej uwielbiam go z dodatkiem miodu. Po trzecie - nie przestaję z nim eksperymentować. Podstawowy winegret przygotowywany

bistro mama
Sałatka z gorącym camembertem 160

  Czasami facet w kuchni się przydaje. Ogarnie, kiedy właśnie pomalowałaś paznokcie. Jak ładnie poprosisz, to i do zdjęcia zapozuje i nawet nie będzie marudził za

bistro mama
Mini-kanapeczki z grillowanym halloumi, pesto i marynowaną cebulką 147

Dzień dobry, Dziś chciałam pokazać Wam kanapeczki, które przygotowałam z włoskich bułeczek ziołowych. Wykorzystałam do nich ulubiony ser mojego Męża, czyli halloumi, bazyliowe pesto, świeże warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka Cezar 298

lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Na talerzu układamy mix sałat. Zamiast mixu możemy użyć rzecz jasna swojego ulubionego rodzaju sałaty – rzymskiej, lodowej. Ja użyłem mixu, w skład którego wchodziła sałata rzymska, czerwona, rukola, roszponka i świeży szpinak. Na sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko, przekrojone na pół pomidorki koktailowe oraz cienko pokrojoną gruszkę. Filet(...)kładziemy na rozgrzaną, suchą patelnię. Grillujemy do zrumienia. Kroimy w cienkie plastry i układamy na sałacie. Posypujemy ugotowanym makaronem razowym i polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, musztardy, majonezu i sosu chilli. Całość dekorujemy cienkimi plasterkami parmezanu oraz ulubioną kompozycję ziaren jak np. sezamem, orzechem włoskim, pestkami dyni i słonecznika

Jacob Tastes
Sałatka z makaronem penne, kurczakiem i suszonymi pomidorami 331

Sałatka z makaronem i kurczakiem to taki mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy(...)zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać mięso z makaronem i cebulą, suszone pomidory i wymieszać lekko. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Można dodatkowo całość polać odrobiną oliwy i octu do smaku, ale najczęściej sos z patelni wystarcza.   Partnerem "Włoskiego tygodnia" na moim blogu jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Co warto grillować – kilka pomysłów 179

grillowana sałata rzymska albo kapusta będzie miała rzeczywiście wyjątkowy smak gdy ją przygotujemy na grillu. Wystarczy że skropimy ją odrobiną oliwy z oliwek, posypiemy solą i pieprzem i mamy wyjątkowy dodatek do hot-dogów i hamburgerów. Prawdopodobnie każdy z Nas jadł kiedyś pieczone ziemniaki . Ale czy każdy z nas jadł je grillowane? W szczególności polecamy wykorzystać je do sałatki ziemniaczanej(...)bezpośrednio na ruszcie. Do klasyki należy tutaj ser Halloumi. Na grillu można też piec inne twarde sery, takie jak kozi, emmentaler, provolone czy dojrzała mozzarella. Orzechy: Wystarczy wrzucić orzechy włoskie, orzeszki ziemne, orzechy pecan, orzeszki piniowe, migdały lub inne orzechy na arkusz folii aluminiowej, dodać przyprawy i grillować. Takie grillowane czy wędzone orzechy możemy przygotować na wiele sposobów na słodko

naRuszcie
CUKINIE FASZEROWANE RICOTTĄ I KOZIM SEREM 178

Ricotta- puszysty, lekki, delikatny włoski serek, jest jednym z głównych składników prostego, szybkiego i aromatycznego dania, które pragnę Wam zaproponować w ramach akcji Viva Ricotta ogłoszonej

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Włoskie risotto z czarną truflą 229

Witajcie! zapraszam do Włoszech na odrobinę luksusu na który warto sobie pozwolić raz na czas :). Risotto to bardzo prosta potrawa a czarna trufla to już łatwo

Kuchnia PROzdrowotna
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 188

też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję, aby pokazać(...)surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa

vegetanie
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 201

domu. Jest tu i cime di rapa, włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością do konkretnej roślinki – mniszka lekarskiego, naszego popularnego mlecza (dmuchawca), z którego liści robią pyszne sałatki. Młode liście mlecza mają pieprzowy smak (podobny(...)wyglądają mlecze i pokrzywy to chyba wszyscy wiemy, prawda?:) Pod koniec kwietnia wybrałam się z nożykiem na zbiór ostatnich niezakwitłych mleczy. Przygotowałam z ich liści dwie potrawy – francuską sałatkę oraz tradycyjną grecką hortę vrasta. Wkrótce podzielę się z Wami przepisami. Jednak chciałam Was w tym miejscu nie tylko zainteresować zbieraniem dzikich roślin, ale przede wszystkim zachęcić do jedzenia zieleniny

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 163

właśnie po nie najczęściej sięgam w sklepie. Jako zagorzały fan sałaty, czułam się jak w raju na polu z sałatami. Sprawdźcie sami! Po zobaczeniu na własne oczy olbrzymich pól sałat, udaliśmy się z powrotem do zakładu, gdzie mogliśmy zobaczyć poszczególne etapy produkcji. Niestety zdjęć ze względów sanitarnych nie można robić, więc  pokaże Wam tylko jedno tuż przed wejściem(...)założyć określony ubiór, poddać dezynfekcji dłonie i dopiero, mogliśmy udać się na halę produkcyjną.  Czepki jak zawsze dodają Nam uroku heheheeheh ;-))) Na warsztatach kulinarnych przygotowaliśmy następujące dania: 1. Sałatka z makaronem buraczanym, jajkiem sous vide 63 st. C, pesto z jarmużu i rabarbarem   2. Troć w emulsji szpinakowej z zielonym groszkiem, nasturcją i crèmem fraiche z czarnuszką jako

SMYKWKUCHNI
30 pomysłów na cukinie 187

Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie

Moja smaczna kuchnia
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 201

musztarda gruboziarnista 20 g miód 5 g oliwa z oliwek 20 g sól, świeżo mielony pieprz Kroimy warzywa i przekładamy je do miski, następnie dodajemy umyte młode liście sałaty. Z musztardy, miodu i oliwy robimy dressing: łączymy wszystkie składniki w jednolity sos, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dressing dodajemy do warzyw i delikatnie mieszamy. Golonkę kroimy w bardzo cienkie(...)całość sosem pieczeniowym. Podwieczorek Koktajl mleczny (200 ml maślanki + pół szklanki sezonowych owoców) Kolacja Sałatka z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami ze schabu Naturrino Składniki: schab Naturrino 100 g 1 świeża gruszka obrany seler naciowy 100 g ser pleśniowy Lazur 50 g orzechy włoskie 10 g jogurt grecki 50 g miód Obrany seler naciowy kroimy w drobne piórka

karmelowy