sosem winegret, ugotowaną fasolkę kroimy na około 2 cm. kawałki, filet kroimy w wąskie paski, smażymy z ulubionymi przyprawami, jajka kroimy w ósemki, sałatkę układamy warstwami:warzywa, fasolka, filet-jajka-rzodkiewki, polewamy gęstym sosem czosnkowym i gotowe
Kuchnia Beatydojrzałego awokado 1/2 czerwonej papryki 1/2 szalotki 1 łyżeczka sosu ostrygowego / sojowego / teriaki 1 łyżeczka octu ryżowego szczypta brązowego cukru 1 gałązka szczypiorku czarny sezam sałatka 2 garści rukoli 1 garść kiełków rzodkiewki 10-12 pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sok z 1/4 cytryny sól morska świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Paprykę pokroić w mniejsze kawałki. Razem
DefinicjaSmakuapetycznie i zachęcająco. Przecież desery nie muszą ociekać bitą śmietaną i czekoladą, mogą być lekkie, dietetyczne i smaczne. Polecam też inne odchudzające przepisy: pomarańczowa panna cotta Sałatka słoikowa Dietetyczna jajecznica twarożek wiejski z rzodkiewką Koktajl odchudzający z selera naciowego Sok z buraków i jabłek Składniki na 2 porcje: 2 łyżki mrożonych malin 10 kcal 200 g jogurtu naturalnego 121 kcal
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięso jest miękkie, przed wyjęciem kroje jedną roladkę na pół sprawdzając czy mięso jest dopieczone).Podawać można z ryżem, frytkami czy tak jak ja ziemniakami i sałatką ( sałata rzymska z serkiem wiejskim i rzodkiewką). SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUnakładamy na każdą pomidory pokrojone w kostkę. Lekko posypujemy startym żółtym serem i sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka słodki sos chili sos sojowy Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę(...)kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy! kroimy go w drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz zrobimy sos do sałatki. Tak więc 2-3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do małej miseczki, dodajemy do niej kilka kropel sosu sojowego oraz dwie łyżeczki sosu chili. Wszystko dobrze razem mieszamy i polewamy nim warzywa
vegetanieSzybki przepis na pyszną, fit sałatkę, idealną na lunch do pracy. Jeśli sałatkę podzielić na trzy porcje, to jedna ma 263 kcal. Składniki (3 porcje): 5 łodyżek selera naciowego 2 garście sałaty lodowej czy mixu sałat jabłko pół puszki kukurydzy pół cebuli czerwonej pęczek rzodkiewek garść prażonych pestek słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku (przeciśnięty(...)paski, cebulę w piórka. Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na kawałki, rzodkiewkę kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki wkładamy do jednej miski. Składniki na sos mieszamy ze sobą i wlewamy do sałatki. Wsypujemy ziarna słonecznika i mieszamy całość dokładnie
e-PrzepisyKulinarnegarście roszponki 3-4 garście rukoli garść kiełków np. rzodkiewki pół lub jedna mała czerwona cebula 5-7 sztuk suszonych pomidorów dzwonki łososia (lub filety) garść kaparów ze słoiczka 50 g masła oliwa z oliwek pół cytryny 1/4 białego wytrawnego wina Składniki na sos do sałatki: sok z połowy cytryny (lub ocet winny) pół szklanki oliwy z oliwek(...)miodu sól świeżo zmielony czarny pieprz Roszponkę umyłam, oderwałam końcowki i przełożyłam do miski. Dodałam umytą rukolę. Następnie kiełki rzodkiewki. Dorzuciłam pokrojoną czerwoną cebulę i suszone pomidory. Wszystkie składniki do sosu wymieszałam i polałam nim sałatkę. Łososia skropiłam cytryną. Polałam oliwą z oliwek. Posypałam solą i pieprzem. Smażyłam przez okolo 4-5 minut z każdej
potrawyregionalneProsta sałatka..a jaka smaczna...sos do sałatki zrobiony na bazie oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. papier Saga pierś z kurczaka przyprawy według własnych upodobań olej rzepakowy rzodkiewki pomidor ogórek szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 4-5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz
Moje domowe kucharzenieŚwietna sałatka/surówka na spotkanie w gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i pieczonego lub duszonego mięsa. Może stanowić samodzielną, zdrową przekąskę. SKŁADNIKI /2-4 porcje 1/2 główki młodej kapusty 1/2 pęczka rzodkiewki 1 dojrzałe awokado 1 pęczek koperku 1 szalotka lub 1/2 czerwonej cebuli sól, świeżo zmielony(...)doprawiamy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka, koperek siekamy. Dodajemy do miski z kapustą. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżką wydrążamy miąższ. Wykładamy na deskę, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w grube plastry, a następnie kostkę. Dodajemy do sałatki. Przed samym podaniem polewamy przygotowanym
cool and mintySKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 130 g makaronu 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 180-200 g miksu sałat 10 sztuk rzodkiewek 1 jogurt naturalny (180-200 g) 2-3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do sałatek WYKONANIE Pierś z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz i pokroić w małą kostkę. Mięso przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza, skropić(...)gotowego, ale jeżeli samodzielnie go przyrządzacie, to liście rozdrobnić na mniejsze kawałki). Pozostałe warzywa umyć, pokroić wedle uznania (u mnie papryka pokrojona w krótkie paski, pomidory w kostkę, a rzodkiewki w plasterki). Do miski wsypać miks sałat, pokrojone warzywa, ostudzony makaron i kurczaka, wszystko delikatnie wymieszać. Do garnuszka wlać jogurt, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz
Passions hobbies lifenaładowany witaminami, wiosenny serek gotowy. Listki rzodkiewek są jadalne nawet kiedy te są już w pełni wykształcone- mogą stanowić ciekawy dodatek do sałatek. Takie młode są łagodne w smaku, lekko słodkawe, a końcówki z zaczątkiem rzodkiewki są ostrzejsze. Super pasują do twarożku- szkoda tylko, że to nie taki własnej produkcji. Może kiedyś:-) *Jeśli zaciekawił Was krwiściąg, a nie widzieliście
les mirabellesquinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z rzodkiewką i chilli, marynowane w bardzo zdrowym occie jabłkowym. Wszystko udekorowane ziarenkami granatu i posiekanym szczypiorkiem. Sałatka do zjedzenia na ciepło lub zimno. Składniki: 1 mała dynia Hokkaido ok. 1 kg 600 g marchewki 1 łyżka oliwy z oliwek(...)bardzo cieniutkie plasterki – najlepiej na szatkownicy do warzyw (mandolinie). Wrzucić do octu. Dodać drobno pokrojone chilli. Wymieszać i wstawić do lodówki. 1 łyżka octu jabłkowego 1 jabłko 4 rzodkiewki 1 papryczka chilli sól morska Przygotować dressing paprykowy: Pomarańczę sparzyć, wyszorować, z połowy zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok. Pieczoną paprykę odsączyć z zalewy. Następnie zmiksować w blenderze na gładką
Moja Delicjazrobić z warzywami, które zostały w lodówce z dnia wczorajszego, albo z dwóch? Co zrobić z rzodkiewką, która trochę zwiędła albo ze szparagami, które straciły jędrność? To wszystko można wykorzystać robiąc smaczne sałatki, a tym samym dać drugie życie tym zwiędłym warzywom. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę. Do zrobienia jej wykorzystałam warzywa, które „przeleżały się” w lodówce(...)tego właśnie przepisu robiłam sałatkę podczas warsztatów kulinarnych Akademii Smaków Sokołów, które odbyły się we Wrocławiu. A tematem przewodnim było Zero Waste (czyli nic do zmarnowania) Składniki: sałata rzymska 1 marchewka k ilka rzodkiewek zielone szparagi 1 średni ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu
Kuchnia u KrysiPrzygotowanie: Do lunchboxa wkładamy 2 garści mieszanki sałat. Na niej układamy łososia podzielonego na mniejsze części. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ósemki. Rzodkiewkę kroimy w krążki i także dodajemy do sałatki. Majonez mieszamy razem z chrzanem, odrobiną soli i pieprzu. Polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę. Smacznego
Taste TherapyMoja pierwsza propozycja Wielkanocna. Zielona sałatka z jajkami i awokado oraz szynką. Polecam na świątecznym stole. Kolorem i smakiem zachwyci gości. Lekka wiosenna sałatka pełna witamin. 1 doniczka sałaty strzępiastej 4 rzodkiewki 6 plastrów szynki 1/4 ogórka zielonego 2 cebule czerwone 1 papryczka mała żółta 1 papryczka mała czerwona 6 pomidorków koktajlowych natka pietruszki 1 awokado 4 jajka 1 łyżka(...)kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu
wesoła kuchnia