czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach. Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)skrojoną w plastry kiełbasę. Gotujemy dodatkowe 40 minut na tej samej mocy kuchenki. Fasola i mięso powinny być miękkie. Feijoadę możemy podawać samą lub z ugotowanym ryżem białym i farinhą. Wskazówka Brasileiro zanim dosypiemy farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel
Smaki Brazyliimomentu zagotowania wody trwa to ok. 20-25 minut. POMYSŁ NA RESZTKI Z OBIADU Smażony ryż można przygotować z ryżu ugotowanego nawet dzień wcześniej. Oczywiście można go też ugotować przed przygotowaniem (np. niektóre basmati czy jaśminowe gotują się tylko 10 minut). Rodzaj ryżu może być dowolny. W daniu używam świeżej marchewki i dymki – jeśli ich nie mamy, można wykorzystać(...)chińskiej lub mieszanki marchewki z groszkiem). Jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące: dodaj usmażone tofu obtoczone w mące kukurydzianej lub kurczaka. Smażony “ryż z wczoraj” z jajkiem: 1 torebka ugotowanego wcześniej ryżu 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 cebula dymka pół średniej marchewki 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki oleju do smażenia przyprawy (po dużej szczypcie
Poezja smakuPodobnie jak w przypadku poprzedniego mleka byłam bardzo ciekawa jego smaku, bo tak naprawdę nigdy nie piłam napoju na bazie kokosa. Zawsze stawiałam raczej na te z ryżu, soi i owsa. Na stronie producenta jest wspomniane, że ten napój świetnie nadaję się do kawy, dlatego zdecydowałam się przetestować go w ten sposób. Muszę przyznać, że mleko kokosowe w kawie(...)też były dość wyczuwalne,choć nie przytłaczały całego burgera. Podsumowując, kotlet był bardzo smaczny i świetnie sprawdził się jako typowy burger w bułce. Burger a'la kurczak Składniki: soja, ryż brązowy, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz Na drugi ogień poszedł burger, który najbardziej chciałam spróbować, czyli a'la kurczakowy. Podobnie jak w poprzednim
wegujemyWedług encyklopedii Britannica chicken tikka masala to pierwsze znane nam danie kuchni fusion. Dla mnie to najkrótsza i najtańsza podróż w tropiki. W pół godziny za
smakowitehistorie.comgłoduję, nie opycham się i jestem przeszczęśliwa. Zdarzają się wprawdzie wpadki. A to nie zdążę, a to zapomnę, ale zwykle nie mam takich problemów. Jest za to inny. Zima! Sałatkę czy surówkę do czasu zjedzenia trzymam oczywiście w lodówce, więc jest zimna. Sama myśl o takim posiłku, gdy za oknem panują minusowe temperatury, nie nastraja zbyt pozytywnie. W związku(...)dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy gotowy :) Leczo podajemy jako samodzielną potrawę, np. w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa lub jako dodatek do mięs. Smakuje wyśmienicie również z ryżem, kaszą czy razowym makaronem. Można także podać do niego upieczone na złoto ziemniaczki. Dowolność jest duża. Ogranicza nas jedynie własny smak i kulinarna fantazja. Polecam serdecznie
Ratunku obiadmleku kokosowym kleisty ryż, polany zredukowanym, słodkim mlekiem kokosowym podany z ultra świeżym mango i posypany nasionami soi. I gwarantuję Wam, że nic smaczniejszego w Tajlandii nie zjadłam. Ryż nie przypomina puddingu, jest troszkę jak taka ryżowa żujka, mleczko cudownie słodkie, a mango tak soczyste i pełne aromatu, że aż chce mi się płakać na samą myśl! Ambrozja! Cena deseru(...)roti, na spring rollsach kończąc. Znajdziecie i zjecie tam absolutnie wszystko. Nawet głowę aligatora, skorpiona czy larwy. A także świeże lody kokosowe, wieloowocowe szejki czy najświeższe i najbardziej dojrzałe sałatki owocowe, jakie kiedykolwiek ujrzycie. Tam po prostu cały czas się je, całymi rodzinami, na stolikach przy ruchliwych uliczkach Chinatown, przy buddyjskiej świątyni, na stacji benzynowej na rogu, na mini markecie
Cooking Monsterjest wytrzymałe. Bardzo kolorowe i przyciągające wzrok. Łatwe o otworzeniu. Zapach przypraw świeży i intensywny, ładny kolor. Przyprawy bardzo dobre jakościowo i smakowo, aromatyczne. Paprykę dodałam do dania z ryżem i warzywami, poprawiło to smak dania, jego wyrazistość. Zioła prowansalskie dodałam do dania z makaronu z sosem z cukinii i pomidorów, wyszło pyszne i pełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam(...)mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda : Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości i smak sezonowych warzyw został mocno podkreślony. Jestem zadowolona
Magiczne Życie MartyZupa z botwinki Jak zrobić zupę z botwiny z ziemniakami i koperkiem. Zupa z botwinki z ziemniakami i koperkiem to taki nasz comfort food, bo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię potrawą znaną zarówno w regionie, jak i przynajmniej w znacznej części Włoch. Charakterystyczną cechą kuchni toskańskiej jest mniejsze spożywanie makaronu aniżeli w pozostałych regionach. Tu dominują zupy, kasza, ryż i chleb.Kuchnia Toskanii jest zdrowa, kolorowa i prosta- a co za tym idzie smaczna! Zabiorę Was w to miejsce pachnące magią , propozycją, którą Wam przygotuję. Gotowi na pachnącą i aromatyczną(...)pół godzinie zmniejszyłam do 210. Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika. Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę
Z Kuchni Do Kuchnifikuśne jak: strozzapretti, garganelli czy orecchiette. v Kaszy i grochu są ze trzy rodzaje: mieszanka grochowo-jęczmienna (na pożywn ą zupę), soczewica i obowiązkowo pęczak. Ryż na risotto też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia. v Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie(...)Moje śniadanie z reguły jest na słodko ( click ), uwielbiam tosty lub sucharki z dżemem lub słodkim serkiem, do tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka ( click ), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu
Mia Cucina SofietaModa na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą
Cztery Fajerypowiedzieć, że jest cichy. Gdy już wiedziałam, że trafi do mojego domu, to zaplanowałam sobie co przygotuję w pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki jaglanej(...)wysiłku przygotujesz w domowej kuchni oszczędzając czas i pieniądze. Od przystawek przez dodatki po dania główne i desery Kohersen Mycook zajmie się wszystkim. Przygotuje smaczne zupy, dania główne, sosy, sałatki, potrawy dla niemowląt, pieczywo, ciasta, napoje a nawet drinki alkoholowe. Hiszpańska produkcja 50 letnie doświadczenie hiszpańskiego producenta – firmy TAURUS, w projektowaniu i tworzeniu urządzeń AGD gwarantuje wysoką jakość i niezawodność
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię jako głównego dania, ale jako przekąskę czy przystawkę. Zarówno na ciepło (smażoną, grillowaną), jak i na zimno (marynowaną w occie, oliwie i ziołach). Portugalia słynie ze swojego ryżu w pomidorach z ośmiornicą – arroz de polvo, hiszpańska Galicja ma pyszną pulpo á feira. Grecy najbardziej lubią ohtapodaki ksidato – ośmiornice marynowane w occie winnym. Włosi chętnie jedzą ją w sosie pomidorowym(...)Ośmiornice i bakłażany grillujemy z każdej strony po 4 minuty – na grillu elektrycznym, węglowym lub na patelni grillowej (tym razem robiłam to na patelni), bez dodatkowego tłuszczu. Podajemy z sałatką z ziemniaków i cząstkami pomidora. Jeśli tak jak ja jesteście fanami ośmiornicy, zrobicie ją z tego przepisu na obiad dla dwóch osób lub podajcie jako przystawkę dla czterech. OŚMIORNICA
Karo in the KitchenMakaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!