sałatka z roszponką - 1075 przepisów (strona:38/72)

Sałatka z buraków i sera koziego 244

nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka 2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić na cieniutkie plasterki 3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki 4. Do słoiczka

Matka Żywicielka
Sałatka z brokułami i jajkiem w koszulce 121

jajkiem w roli głównej. Ostatnio często jem jajka na śniadanie w rożnych postaciach, a najcześciej jako dodatek do sałatekSałatka z brokułami i jajkiem w koszulce / 1 porcja Składniki:  1 jajko M  ocet  2 garście roszponki  2 duże różyczki brokuła  1 gruby plaster fety  1 łyżeczka sezamu czarnego  1 łyżeczka sezamu(...)miseczki dodajemy roszponkę.  Brokuły gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  Dzielimy na mniejsze części i układamy na roszponce.  Do garnka wlewamy wodę, solimy i dodajemy ocet.  Zagotowujemy, robimy wir wodny, wbijamy całe jajko.  Gotujemy przez 2,5 minuty.  Odcedzamy łyżką cedzakową.  Jajko w koszulce układamy na sałatce. Pokruszoną fetę

Moja smaczna kuchnia
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 111

się nadają na ruszt? Pieczarki (np. farsz z fety i szczypiorku), cukinia, bakłażan, szparagi, papryka, bakłażan, cukinia, kukurydza … Przyrządź z nich szaszłyki lub grilluj faszerowane. Z surowych warzyw zrób sałatki, które będą doskonałym dodatkiem do mięs czy innych potraw. Mięso… ale jakie? Mięsa, kiełbasy czy warzywa należy umieścić nad żarem, a nie nad ogniem. Niestety często popełnianym błędem jest opiekanie(...)małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli 2 garści szpinaku 1 garść roszponki 20 pomidorków koktajlowych awokado 3 łyżki komosy ryżowej (qinocha) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek dyni zioła prowansalskie, sól morska

Strefa Zdrowego Żywienia
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 176

skrapiamy sokiem z cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.Przepis bierze udział w konkursie

Smakowity Blog Kulinarny
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 146

Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta  to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.   Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki

potrawyregionalne
Sałatka z Awokado i Rukoli Zdrowa i Pyszna 263

bardzo kolorowa, smaczna, pełna witamin i mikroelementów niezbędnych aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Polecam wypróbować przepis jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiej sałatki. Będziemy potrzebować: 2 duże awokado (około 500 g) około 100 g rukoli lub roszponki 400 g pomidorów 2 cebule czerwone (około 120 g) kilka listków kolendry świeżej lub suszonej sok wyciśnięty z 1 cytryny (około

Uwaga Babcia Gotuje
Tabule. Kasza jęczmienna. Perła w pomidorku. 132

Polska kasza perłowa zastapiła kuskus w daniu wzorowanym na słynnej arabskiej sałatce tabule . Umieszczona w pomidorkach wyglądała bardzo smakowicie. Perła w pomidorku 3/4 szklanki ugotowanej kaszy perłowej 6 pomidorów 1 zielony ogórek 1/4 szklanki oliwy sok z 1 limonki lub  cytryny pęczek natki pietruszki kilkanascie rozetek roszponki 2 łyżki posiekanej  mięty  miód, sól i pieprz biały(...)zetrzyj na grubej tarce i domieszaj do sałatki. Oliwę, sok z cytryny, przyprawy wymieszaj dokładnie, dodaj do sałatki i  jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 - 3 godziny by kaszka wchłonęła dresing.  Dodaj posiekaną natkę, roszponkę (część rozetek zostaw do dekoracji) i  miętę. Wymieszaj wszystko po czym napełnij wydrążone pomidorki

Gotuj Sam!
Sałatka wiosenna 156

Składniki : • 2 garście rukoli lub roszponki • 4 jajka ugotowane na twardo • pęczek rzodkiewek • 3 łyżki kiełków rzodkiewki • sól • pieprz • oliwa z oliwek Przygotowanie : Rukolę/roszponkę

KUCHNIA POLSKA
Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami 143

sałatka świetna na lunch, na obiad i na kolację.  Składniki dla 4 osób 10 sztuk ziemniaczków sałatkowych 2 jajka na twardo 2 buraczki nieduże ugotowane 2 ogórki kwaszone Krokus kilka liści roszponki 4-5 sztuk rzodkiewki kilka liści sałaty dressing:  łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy(...)rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka. Przepyszna sałatka, która zdążyła zniknąć zanim ostygła

AZgotuj!
Sałatka z awokado i mango 231

powiecie na porcję energetycznej, świeżej i lekkiej sałatki, która z powodzeniem pełnić może rolę pysznego i zdrowego deseru? Składniki: garść rukoli garść roszponki garść rodzynek 1 awokado 1 mango sos: 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu   Wymieszaj wszystkie składniki na sos i odstaw  na bok.   Przepłucz rukolę(...)roszponkę na sicie, osusz na papierowym ręczniku i włóż do salaterki.  Obierz awokado i pokrój w paski, to samo zrób z mango. Ułóż owoce na rukoli.  Polej całość przygotowanym sosem, posyp rodzynkami. Podawaj jak najszybciej, aby sałatka zachowała swoją chrupkość i świeżość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z krewetkami i pomarańczą 178

prosta do zrobienia, a jednocześnie niecodzienna w smaku. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Zapraszam do spróbowania prostej, zdrowej i smacznej sałatki w klimacie śródziemnomorskiej Hiszpanii z krewetkami, pomarańczą i orzechami brazylijskimi. Do przygotowania dania użyłem: 100 gram sałaty roszponki, 1 dużej pomarańczy, 1 ząbku czosnku, 200 gram krewetek koktajlowych, 50 gram orzechów brazylijskich, 1/2 czerwonej papryczki chili, oliwy, czarnego świeżo(...)mielonego pieprzu, świeżego tymianku, 1 łyżeczki miodu, 1 łyżki białego octu winnego. Przygotowanie sałatki rozpocząłem od przygotowania pomarańczy. Dużą pomarańczę dokładnie umyłem, a następnie wyparzyłem, aby pozbawić ją pozostałości pestycydów. Następnie starłem z pomarańczy wierzchnią warstwę jej skórki i odłożyłem na bok na talerzyku. Pozbawioną wierzchniej warstwy skórki pomarańczę wyfiletowałem. W tym celu odkroiłem jej górną i dolną część

Wyprawy kulinarne
Sałatka od serca 76

Taka szybka sałatka od serca, nie tylko na święto zakochanych. Polecam zrobić ją choćby na kolację dla rodziny. Jest lekka, pyszna taka od serca.   100 g roszponki 10 gron winogrono ciemne 15 krewetek 1/2 mango 1 plaster ananasa świeżego 1 cebula czerwona sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony 1 kiwi sos vinaigrette 1 łyżeczka masła klarowanego(...)francuskiego Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego

wesoła kuchnia
Sałatka zielono-czerwona 119

Fantastyczna sałatka ze zdrowymi warzywami. Pyszna i aromatyczna. Z podanej ilości wychodzi całkiem spora miska, więc spokojnie możne posłużyć nam jako dodatek do obiadu, a następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek

Smaki Na Talerzu
SAŁATKA OWOCOWA W KOKOSIE 89

Święta, święta ale też trzeba myśleć o karnawale. Proponuje więc pokusić się aby przygotować na sylwestra sałatkę w kokosie. Sałatka przepięknie wygląda i idealnie smakuje. Jest lekka, delikatna ale sycąca dzięki kuskusowi. Owoce nadają jej słodkiej nuty. Składniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków(...)balsamicznego sól pieprz Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Banana obrać i pokroić w plasterki i kropić sokiem z cytryny. Czereśnie pokroić, wyjąć pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę  oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania