Znakomita sałatka z indykiem i zupkami chińskimi. O wyraźnym smaku. SKŁADNIKI: 2 zupki chińskie 1/2 cebuli 1/2 puszki kukurydzy 20 dag fileta z indyka pół pora 10 dag sera żółtego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2łyżki majonezu Kieleckiego sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso kroję w kostkę i smażę na oleju z dodatkiem soli
Gotowanie Patkiwędzonym kurczakiem i brzoskwinią. Sałatkę polecam raczej na wyjątkowe okazje, a tych nie brakuje, zwłaszcza w weekend. Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Skladniki: szklanka konserwowej kukurydzy 2 garście rukoli 1 wędzone udko z kurczaka 2 łyżki jasnej części pora pokrojonej na plasterki 2 połówki brzoskiwini z puszki 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Kukurydzę przekładamy do miski, dodajemy rukolę
Moja smaczna kuchniaczęści szparagów bez główek ( te są najlepsze ). Główki możemy wykorzystać później do tarty ze szparagami lub sałatki z sosem holenderskim ( oba przepisy prezentowane na blogu ) a dzisiaj przetworzymy te „mniej lepsze” części szparagów. Składniki: Pęczek białych szparagów bez główek 3 pory 2 marchewki Pietruszka Kawałek selera 3 – 4 ziemniaki 2 łyżki masła Słodka śmietana 18% Sól Pieprz biały
Smaki EwySałatkę przygotowuje się naprawdę szybko ,wystarczy ok 30 min i gotowa. Przepis przyda się tym ,którzy często przyjmują niespodziewanych gości. Składniki 2 białe części pora szklanka drobnego makaronu (typu zacierki) mała puszka kukurydzy mała puszka groszku konserwowego 4 ogórki konserwowe 2 jajka 2 puszki tuńczyka 250 g pomidorków koktajlowych pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól ,pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenSzybka i efektowna sałatka, która urozmaici obiad, czy kolację… w każdym razie fajna rzecz na imprezę i nie tylko, a przy tym prosta do zrobienia :) Składniki: 1 por (biała część) 1 średnia puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 250g sera gouda 1 łyżka jogurtu naturalnego Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy na około
Smakowy RajDzisiaj chciałabym Wam zaprezentować moją wersję tradycyjnej sałatki jarzynowej. Składniki: 4 średnie marchewki 2 małe selery 3 średnie pietruszki 4 równej wielkości nieduże ziemniaki 1 duży słoik ogórków kiszonych jeden mały por (biała część) 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy) majonez kwaśna gęsta śmietana musztarda sól i pieprz natka pietruszki
Czerwień i błękitsałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo Połączenie prażonego słonecznika , siemia lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło(...)grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć i drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem
Sama słodycz i szczypta chilibufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda, że nie można przy stole posiedzieć cały dzień. Niestety restauracja działa w porze lunchu do 15, a później otwiera się
Pink Envelopesałatka, nie spotkałam się z nią jeszcze nigdzie i u nikogo, można zatem zaliczyć ją do wyjątkowych. Smakuje cudownie, a przy tym jest bardzo zdrowa, ze względu na jej składniki. Może stanowić zarówno samodzielną zakąskę jak i posłużyć jako starter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por(...)pokroić wzdłuż na ćwiartki. Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki. W obu wydrążyć gniazda nasienne. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem. Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki. Posiekać koperek i natkę pietruszki. Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek. Po wystudzeniu
Garniec MagalieSałatka z buraczków i jabłek Nie wiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki. Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole. Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula 2 łyżki(...)grubych oczkach . Cebulę pokroić w drobną kostkę . krok 3 . Warzywa wymieszać w misce. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać . Sałatka powinna postać kilka chwil aby składniki połączyły się i przeszły smakiem
Eli GotowanieŚwięta Wielkanocne lub inną uroczystość. Sałatka jest o tyle szybka, że jedynym gotowanym przez nas składnikiem są jaja.Nie podaję ilości składników, gdyż te są "na oko".Kombinacja jest niezwykle smaczna! Składniki wędzona pierś z kurczaka lub wędzone udko z kurczaka ser wędzony papryka marynowana patisony marynowane gotowane jaja ogórek konserwowy kukurydza kawałek pora kawałek świeżego ananasa (lub z puszki(...)twardo, pokrój w kostkę.Pora pokrój w cieniutkie krążki lub pół-krążki. Przelej wrzątkiem, odciśnij. Wszystkie składniki wrzuć do miski, dodaj kukurydzę.Wymieszaj. Przygotuj majonez. Nigdy nie dodaję majonezu prosto ze słoika. Najpierw w garnuszku miksuję go z 1 łyżeczką lub dwiema-musztardy, dodaję również sos czosnkowy, lub ząbek czosnku. Solę, pieprzę i dopiero zalewam sałatkę. Mieszamy i wstawiamy
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj przepis na bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatkę kijowską. Sałatka warstwowa składa się z jajek, sera i tuńczyka, podobna do śledzika pod pierzynką. Jest to wersja orginalna, przez to nie zawiera soli ani pieprzu. Jednajk są już jej udziwnienia jak dodatek ogórka, ketchupu i innych składników(...)Cebulę pokroić w kostkę, natomiast por, jeżeli robimy z nim to kroimy w drobniutkie talarki. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Do dużej miski lub dwóch mniejszych rozkładamy na przemiennie; porcja białek, lekko dociskamy, część żółtego sera, połowa tuńczyka, majonez, cebula, ser, majonez i na wierzchu rozsypujemy żółtka. Sałatkę dekorujemy dowolnie. Podajemy schłodzoną
Kulinarne Fantazje MarioliSezon na szparagi jest zdecydowanie za krótki, o tej porze roku są najlepsze, wykorzystuję je do czego się da razem z botwinką. Połączyłam te dwa smaki, dodałam serowe pierożki tortellini i wyszła mega smaczna sałatka. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ½ pęczka botwinki (liście) 1 malinowy pomidor 15 dag pierożków tortellini z serem 1 kulka mozzarelli w zalewie ½ pęczka świeżego koperku
Wanilia i Kardamonowczy, to wyślijcie go na drzewo i życzcie mu uciążliwych dolegliwości gastrycznych. Bryndza jest genialna do tart, sałatek i sosów. Ja ją kocham i chyba jest to miłość odwzajemniona. Na zupę bryndzową potrzebujemy: 2,5 litra wywaru warzywnego (ugotowane na wolnym ogniu por, seler, pietruszka, marchewka, cebula, lubczyk świeży) 30 dkg boczku wędzonego 0,5 kg bryndzy owczej
ladykitchenPrzy okazji wymieniłysmy się tym co będziemy z nich robić. I własnie wtedy dowiedziałam się o tej sałatce. Nie mam pojęcia czy dobrze ją odtworzyłam, ale wyszła bardzo smaczna :) Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, bazylia, oregano, 2 łyżki oleju, por, 10 śliwek suszonych, majonez. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, dodać bazylię i oregano
W kuchni u Moniki