Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawykorzystanie tego warzywa. Cebula w zależności od rodzaju może mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak. Najbardziej znane rodzaje cebuli to cebula dymka, cebula czerwona, biała czy cebula szalotka. Do sałatek najlepsza jest cebula czerwona lub szalotka. Obie te cebule są łągodniejsze w smaku od cebuli białej czy dymki. Natomist dymka czy cebula biała idealnie pasują do smażenia, jako dodatek(...)MeCooks Smacznego Składniki na nadziewane cebule. 4 łyżki bułki tartej 2 żółtka 2 łyżki owoców Goji 2 łyżki sera Parmezan 1/4 łyżeczki pieprzu 1 pierś z kurczaka 2 suszone pomidory w oliwie plus 4 łyżki oliwy 6 białych cebul 1 łyżeczka soli Nadziewane cebule Jak przygotować nadziewane białe cebule. Cebule obrać, wyciąć środek. Pozostawić tylko dwie zewnętrzne warsty. Kurczaka posiekać
mecookssól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, oregano, kminek mielony, szczypta cayenne olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą
Mój pomysł najajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy wg smaku, u mnie obficie: papryka słodka, cayenne, oregano, kminek mielony olej do smażenia gołąbków SOS: 2 puszki pomidorów, 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso(...)kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnyciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu, kto w kuchni jest zielony. Dowiemy się jak pozbawić migdały czy orzechy ciemnych skórek, jak łatwo obrać brzoskwinię i pomidora albo przygotować karczocha lub kwiaty cukinii...Przepisów jest naprawdę masa - od najprostszych pulpecików, po różnego rodzaju risotta czy np. kotlety cordon bleu, konfiturę z czerwonej cebuli, ale i potrawy typowo(...)naprawdę ciężkie tomisko!:) 500 stron i twarda okładka naprawdę nie ważą mało!Oprócz mnóstwa pomysłów na obiady - nie tylko z makaronem w roli głównej - znajdziemy tu też pyszne sałatki oraz ciasta i desery. Jest to naprawdę inspirująca książka dla każdego kto chciałby lepiej poznać kuchnię włoską.Dostępność składników? W większości nie będzie problemów i nie będą bardzo drogie - no chyba
Kraina Tysiąca Smakówniego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy zupach. W tym daniu łączymy makrelę i kukurydzę co razem z serkiem śmietankowym daje nam pyszne doznania smakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 pomidory suszone w oliwie
Magiczne Życie Martydoniczkach na okiennym parapecie, do ogrodu z marzeń:)Książka podzielona jest na pory roku, zaś te z kolei na działy poświęcone poszczególnym uprawom, od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi.W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy(...)jeszcze w sprzedaży (bo jednak maj już się kończy).Na szczęście kupiłam szczaw na targu i przygotowałam dwa przepisy z książki - francuską zupę szczawiową (już wkrótce) oraz dzisiejszą sałatkę z kaszy bulgur z wiosennymi ziołami, wariację na temat sławnego libańskiego tabbouleh.Wcześniej nie pomyślałabym o tym, aby dodać szczaw na surowo do sałatki, więc jest to dla mnie odkrycie
Chilli Czosnek i OliwaKetchup jest nieodzownym dodatkiem do mięs, pieczonych kiełbaskami czy też świetnie się komponuje z serami. Niestety kupując go w sklepie jesteśmy narażenie najczęściej na kupowanie koncentratu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wzdłuż długości i wydrążamy. Smarujemy margaryną środek. Boczek rumienimy na rozgrzanej patelni. Placki tortilii również smarujemy margaryną, obficie posypujemy szpinakiem i układamy najpierw boczek, a tuż za nim suszone pomidory. Ser ścieramy na tarce i dzielimy na 4 części- 2 większe i dwie mniejsze. Większymi porcjami posypujemy placki tortilli i zwijamy je ciasto w rulon. Wkładamy w środek bagietki, ostrożnie(...)czasie wyłączamy, uchylamy piekarnik i pozostawiamy bagietkę jeszcze kilka minut, by ser w środku również dokładnie się stopił. Gotową bagietkę podajemy samą na ciepło lub w towarzystwie sezonowej, warzywnej sałatki
Kuchnia w czekoladziesuszone pomidory i przez chwilę wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. 7. Zmielone składniki łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Oczywiście śmiało możemy kosztować naszą masę(...)czasie wyciągamy pasztet z piekarnika. I to już wszystko – nasz pasztet jest gotowy! Możemy go od razu podać na ciepło, np. na obiad, z surówką lub sałatką. A kiedy wystygnie, idealnie będzie nadawał się do kanapek Smacznego! Przepis na ten pasztet poznałam będąc na siedmiodniowym detoksie Pozytywnej Egoistki według Dagmary Skalskiej, a później troszkę go przerobiłam pod własne preferencje
Okiem Blondynki by McBlondiSkładniki (na 1 porcję) - 6 liści sałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób(...)oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę C, która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - wapń (pochodzący z tahiny), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów, - potas, który reguluje
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwyciągnąć grilla i urządzić pierwsze ogrodowe przyjęcie. Oczywiście nie może zabraknąć drobiu – dania z kurczaka są murowanym hitem każdego grilla. Zachęcamy do wypróbowania pikantnych szaszłyków z grilla oraz sycącej sałatki z kurczakiem. Dodatkowo serwujemy kilka ciekawostek o przyrządzaniu dań z kurczaka na świecie. Z kurczakiem przez świat W bardzo wielu kulturach na świecie serwowanie drobiu w postaci nadziewanych tuszek, grillowanych(...)sprawia, iż dania z kurczaka można spotkać niemal w każdym zakątku świata. Amerykanie chętnie serwują smażonego w głębokim tłuszczu kurczaka, zaś Hindusi uwielbiają dodawać do niego masło, migdały oraz pomidory. Z kolei kurczak jest podawany na tradycyjnym chińskim weselu, bez którego nie może odbyć się tego typu uroczystość. Dania z kurczakiem w wersji azjatyckiej kojarzą się najczęściej z połączeniem pięciu
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSkładniki: 150 g skorzonery 2 ogórki konserwowe 1 cebula czosnkowa 1 mała cebula czerwona 1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych ) natka pietruszki Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska ) 3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska ) 3 łyżki oleju szczypta soli łyżeczka soku z cytryny(...)pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem sosem. Wszystkie składniki sosu zmiksowałem. Na koniec sałatkę posypałem pokrojoną świeżą natką pietruszki
R'n'G KitchenTym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!taco to jedna z bardziej znanych kuchni meksykańskich na całym świecie. Głównie kojarzy się ona nam z pszennymi plackami, do których wkładamy mięso i bogatą paletę warzyw – papryki, pomidory, a czasem nawet egzotyczne owoce. Jednak kuchnia meksykańska ma wiele innych tajników, które chce wam pokazać. Zatem szykujcie się na kilka fajnych przepisów. Polecam się zaopatrzyć w niewielki słoiczek(...)pracy. Polecam wam także wypróbowanie kawowej marynaty do mięs z grilla. Ponadto spróbujcie podczas najbliższej imprezy na świeżym zrobić mój sos chilli na grilla . Zajrzyjcie jeszcze do przepisu na sałatkę meksykańską . Składniki – Meksykańska przyprawa taco 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki granulowanej cebuli
Kuchennyviral.plząbków czosnku świeże gałązki rozmarynu świeże gałązki tymianku zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki dowolna ilość startego parmezanu około 10 szt. zielonych oliwek 3-4 suszone pomidory opcjonalnie ( ja nie dodałam ) * Ja dodałam rzepakową z pierwszego tłoczenia z dodanymi przeze mnie chili, pieprzem,ziołami i czosnkiem(...)Wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Najlepiej na kratkę. Piekłam około 5 minut. Można włączyć termoobieg, żeby bułeczka pięknie się cała zapiekła. Kroimy i chrupiemy ;-) Idealna do sałatek jak i pieczonych mięs. Smacznego
potrawyregionalnebliska, ocenię ich smak i jakość...i przygotuję z nich coś na lato. SEKO SA zajmuje się głównie produkcją marynat rybnych, wyrobów rybnych na bazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych(...)Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi ziołami koreczki śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z posypką paprykowo-ziołową z dodatkiem bazylii i czosnku -Beczka śledzi. Filety śledziowe z suszonymi pomidorami filety śledziowe marynowane bez skóry, w oleju, z płatkami suszonych pomidorów oraz z dodatkiem czosnku, bazylii, majeranku, oregano, rozmarynu, tymianku Przygotuję Wam cos dobrego ze śledzikiem
Z Kuchni Do Kuchni