razu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć :) W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. Jest bardzo prosta, a mega pyszna :)SKŁADNIKI(...)pomidory2 żółte papryki kremowe250g wędzonej makreli(bez ości ;))125g bryndzy70g czarnych oliwektymianek suszony Prymatoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIESałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego.Składniki na 2 porcje:rukola2 pomidorygarść czarnych oliwek200 g sera fetaoliwa z oliweksok z cytrynykrem balsamicznysól, pieprzPomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich talerzach, dodać pomidora i oliwki, a na końcu fetę. Całość
wyzwania kuchenneobsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniWspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych
Cytryna&Co.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2-3 większe garści świeżego szpinaku, 2 średnie cukinie
JejKuchniaWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat
Przepisy KulinarnePyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki.składniki:2 puszki wędzonych filetów śledziowych
Monia miesza i gotujeliteraturze jamajskiej. W tej chwili szczaw zielony jest powszechnie spotykany na łąkach w Europie i Azji Środkowej. W smaku przypomina kiwi lub kwaśne poziomki. To świetny dodatek do sałatek, zup, gulaszu, dań jajecznych, rybnych i makaronów. Jedna filiżanka (40 g) świeżego szczawiu zapewni 32% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Jest to również naturalne źródło błonnika, białka, witaminy(...)właśnie nazwę „krwawy”, a jej sok często ma czerwoną pigmentację. Smak krwawego szczawiu jest cierpki, przez co idealnie nadaje się do sosów. To również dobry dodatek do kanapek i sałatek. Krwawy szczaw jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale również witaminy z grupy B, oraz wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. Boćwina zielona Boćwina została po raz pierwszy odkryta najprawdopodobniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem(...)idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż np. sałata lodowa. Jedząc
les mirabellesSurówka z roszponki Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez(...)doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność. Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych płatków migdałowych. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z roszponki: 125g roszponki, 3 niewielki pomidory, pęczek szczypiorku, garść płatków migdałowych, pół łyżeczki bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra virgin, Sposób przygotowania: Roszponkę
Gotuj Się Kto MożeDziś przepis na pyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego
DominikaDolciporwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano. Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem
R'n'G Kitchenmożna łączyć ogórka z pomidorem, aby nie stracić wówczas podaży witaminy C, lecz czasami nie ukrywajmy lubię to połączenie i sobie na nie pozwalam. :) Gdy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt
MintTaste