nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana Sałatka z ogórków
Kopystką po garachSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliopora i zielonego groszku Justyna Zapiekana cukinia z pieczarkami Małgorzata Kurki i żurawina na kanapki Joanna Pizza z ziemniakami , su sz onymi pomidorami z bazylią i mozzarellą Monika Kotlety z k aszy jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami Marzena Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi Aga Schab(...)ziołach, cebuli i czosnku Ela Surówka z jesiennych owoców Marta Pasztet z cukinią Di ana Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora Magdalena Naleśniki cynamonowe nadziane ananasem i twarożkiem Magdalena Owsiano-ryżowy omlet z owo cami Marzena Ciasteczka z cukrem
Magiczne Życie Martymorszczuka. Lubimy podjeść łososia w sałatce, na kanapce z cytrynką lub wędzoną makrelę w towarzystwie kiszonego ogórka. Carpaccio to danie, które zazwyczaj podaje się z surowego mięsa - wołowiny. Jednak doczekaliśmy się czasów, w których można podać carpaccio łososia, tuńczyka, czy dziczyznę i smakuje świetnie. Istnieje także carpaccio z buraków podanych z fetą, pieczarek z pomidorami. Mają wspólny mianownik - wszystkie smakują
Zasmakuj Kuchnikuchni. Jest idealny do wszelakich sałatek oraz zapiekanek bo wspaniale rozpływa się pod wpływem temperatury. Właśnie tego pysznego serka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku. składniki: 7 grubszych plastrów schabu 14 kulek mini mozzarelli 7 suszonych pomidorów z oleju sól,pieprz
Monia miesza i gotujelekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibabka z czekoladą Przyprawa do sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy
Moja smaczna kuchniasałatek ;) chodzi mi po głowie sałatka z tuńczykiem, może w ten weekend coś wypróbuję ;) pamiętajcie zagłosować na mają zapiekankę bananową poprzez kliknięcie "lubię to" TUTAJ Składniki (1 porcja): 1 jajko miks sałat 0,5-1 pierś z kurczaka (upieczona), ja użyłam mięsa z tego przepisu 2 łyżki kukurydzy (bez dodatku cukru) 0,5-1 pomidor sos do wyboru (ja zrobiłam
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliotanie) -200g szynki konserwowej -pomidor -ogórek -odrobina cebuli (najlepiej czerwonej) -pół papryki -trzy łyżki majonezu -dwie łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz Przygotowanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pozostałe składniki kroimy w kostkę, dodajemy majonez, jogurt i dorzucamy ostudzone tortellini. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mamy gotową bardzo łatwą i szybką sałatkę.W przeliczeniu na porcję jest
Tanie przepisy studenckieSałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli
Bulliopomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka w kawałku, w sosie własnym, kawałek pora, 1 serek capresi typu włoskiego (może być również mozarella - wersja bardziej kaloryczna, feta - wersja bardziej słona) Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, sok połowy cytryny, zioła do sałatek, może być zielona czubrica (ulubione
kgwjanczewowystarczy, kasza będzie twarda. Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Składniki na 3 porcje Czas przygotowania wraz ze studzeniem: 60 minut Składniki: 1/2 szklanki suchego drobnego bulguru ok. 1 szklanki bulionu warzywnego przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej 1 pęczek bazylii 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 opakowanie mozzarelli kilka żółtych pomidorów koktajlowych 1 dojrzały czerwony
Kulinarne przygody Gatityrazu wiedziałam, że muszę spróbować ją odtworzyć :) W oryginale była z wędzonym karpiem, którego z braku laku zastąpiłam makrelą, zaś regionalny ser owczy zastąpiła nasza polska bryndza. Sałatka znika u nas w tempie błyskawicznym - gorąco polecam. Jest bardzo prosta, a mega pyszna :)SKŁADNIKI(...)pomidory2 żółte papryki kremowe250g wędzonej makreli(bez ości ;))125g bryndzy70g czarnych oliwektymianek suszony Prymatoliwa z oliwek PRZYGOTOWANIESałatę dzielimy na małe kawałki i układamy w naczyniu jako pierwszą warstwę. Pomidory kroimy w szesnastki, paprykę w paski i układamy naprzemiennie na sałacie. Następnie układamy kawałki makreli i plasterki sera - najefektowniej - dookoła - do środka naczynia-naprzemiennie - tak jak widać na zdjęciach. Całość przystrajamy
Moje Kuchenne RewelacjeProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego.Składniki na 2 porcje:rukola2 pomidorygarść czarnych oliwek200 g sera fetaoliwa z oliweksok z cytrynykrem balsamicznysól, pieprzPomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich talerzach, dodać pomidora i oliwki, a na końcu fetę. Całość
wyzwania kuchenneobsmażyć. Dorzucić paprykę, pomidora , zioła, przyprawy. Smażyć mieszając kilka minut. Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniWspaniale było zjeść taki omlet na skąpanym w słońcu tarasie u moich Teściów, którzy mają cudowny ogród, w cudownym miejscu :) Składniki: pęczek zielonych szparagów kilka suszonych
Cytryna&Co.WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: pęczek bazylii, duży pomidor, opakowanie mini mozzarelli (150 g
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 20 0 g kolorowego makaronu, 2 ząbki czosnku, duża
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2-3 większe garści świeżego szpinaku, 2 średnie cukinie
JejKuchniaWiosenna surówka z mieszanki sałat śródziemnomorskich, wśród których znalazły się sałaty frisee, escarola, radicchio, rukola i rzymska oraz sera sałatkowo-kanapkowego feta. SKŁADNIKI dwie garści sałat
Przepisy KulinarnePyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki.składniki:2 puszki wędzonych filetów śledziowych
Monia miesza i gotujeliteraturze jamajskiej. W tej chwili szczaw zielony jest powszechnie spotykany na łąkach w Europie i Azji Środkowej. W smaku przypomina kiwi lub kwaśne poziomki. To świetny dodatek do sałatek, zup, gulaszu, dań jajecznych, rybnych i makaronów. Jedna filiżanka (40 g) świeżego szczawiu zapewni 32% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na witaminę C. Jest to również naturalne źródło błonnika, białka, witaminy(...)właśnie nazwę „krwawy”, a jej sok często ma czerwoną pigmentację. Smak krwawego szczawiu jest cierpki, przez co idealnie nadaje się do sosów. To również dobry dodatek do kanapek i sałatek. Krwawy szczaw jest bogaty nie tylko w witaminę C, ale również witaminy z grupy B, oraz wapń, potas, magnez i przeciwutleniacze. Boćwina zielona Boćwina została po raz pierwszy odkryta najprawdopodobniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pomiędzy burakami liściowymi. Rośnie sobie tam po cichu i produkuje fantastycznie ostre listki. Czasem przechodząc obok podżeram jeden albo dwa. A czasem biorę pęczek i przynoszę do domu. Do sałatki z truskawkami albo do piadiny, którą poznałam niedawno i od razu pokochałam. Kogoś namówię na kąsnięcie rukolowego listka? Pewne rzeczy nie smakują mi do momentu, kiedy nie zjem(...)idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza niż np. sałata lodowa. Jedząc
les mirabellesSurówka z roszponki Roszponka to coraz popularniejsza drobnolistna sałata. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się zarówno do sałatek i surówek jak i na kanapki. Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów: witaminę A i C, witaminy z grupy B a także żelazo, wapń i potas, przez(...)doskonale wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę serca oraz wzmacnia naszą odporność. Dziś zapraszam na surówkę z roszponki, pomidorów, szczypiorku i prażonych płatków migdałowych. Składniki potrzebne do przygotowania surówki z roszponki: 125g roszponki, 3 niewielki pomidory, pęczek szczypiorku, garść płatków migdałowych, pół łyżeczki bazylii, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy extra virgin, Sposób przygotowania: Roszponkę
Gotuj Się Kto MożeDziś przepis na pyszną sałatkę! :) Składniki: I. Krewetki: 250 g mrożonych krewetek 3 ząbki czosnku 2 małe, suszone papryczki chili sól pieprz oliwa II. Kalmary: 250 g mrożonych krążków kalmarów sól 1/2 szklanki mąki suszona bazylia 1 jajko 1/4 szklanki wody gazowanej olej rzepakowy III. Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżeczka kremu balsamicznego
DominikaDolciporwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron czosnkiem, pokroiłem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałem oliwę. Wrzuciłem pieczywo, usmażyłem na rumiano. Przygotowaną sałatkę posypałem ciepłymi grzankami. Podałem
R'n'G Kitchenmożna łączyć ogórka z pomidorem, aby nie stracić wówczas podaży witaminy C, lecz czasami nie ukrywajmy lubię to połączenie i sobie na nie pozwalam. :) Gdy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt
MintTastePolecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki, zrobić z ich udziałem zdrowe batoniki i muffinki lub dosypać do sałatki. Niesolone pistacje mogą również być
Chilli Czosnek i Oliwanich sypie. Sałatka ogrodnika / Sałatka z figami 3. To brązowe tło znalazłam pod śmietnikiem pod moim blokiem. Są to elementy jakiejś starej szafy - półki, a może jej boki. Składa się z dwóch oddzielnych płyt, które układam obok siebie, lub pod i za fotografowany obiekt. Uwielbiam ich ciepły kolor! Jajko zapiekane w pieczarce / Domowe suszone pomidory 4. Moje najbardziej nietypowe znalezisko
Chilli Czosnek i Oliwabloku, na balkonie. Nasze pomidory hodujemy w dużych donicach i osiągnęły w zeszłym roku fenomenalną wysokość bo grubo ponad 2 metry (może nawet ze 2,5)! Jakby sąsiedzi z góry się postarali to z balkonu mogliby nam je podkradać :) Zastanówcie się zatem nad kilkoma sadzonkami na przyszły sezon. Przydają się w razie potrzeby awaryjnej sałatki na szybko, dodatku do jajecznicy
Marder&Marder Manufacturejako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert
bistro mamapół, wydrążyłem gniazda nasienne. Pomidory pokroiłem na kawałki, wymieszałem z miętą i ugotowaną wcześniej kaszą bulgur. Doprawiłem do smaku oliwą, solą i sokiem z cytryny. Pieczarki oczyściłem, usunąłem nóżki i ułożyłem blaszkami do góry w piekarniku. Zapiekałem pod grillem w 220 C przez 15 minut. Zgromadzony w środku sok odlałem. Tak przygotowane pieczarki faszerowałem sałatką i posypałem pieprzem
R'n'G Kitchenklimacie.A ta sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba!Wypaśny bulgur 5 smakówKolacjaZnowu bulgur. Ale może być każda inna kasza. Tym razem w postaci pasztetu warzywnego. Albo jak kto woli zapiekanki. Pesto. Pomidor. Muaaa!Kanapka z pasztetową
bastalenaskładników, z którego przygotowałam sałatkę. Danie bardzo uniwersalne, które można podać zarówno na pierwsze i drugie śniadanie, przyjęcie rodzinne, a nawet może zastąpić drugie danie. Składniki: 1 duży wędzony filet z kurczaka 3 jajka 1 bardzo młoda cukinia 150 sera żółtego lub opakowanie mozzarelli mini kilka liści sałaty (masłowej, lodowej lub roszponki) 2 średnie pomidory Sos: 2 łyżki majonezu
Czerwień i błękitsałatka latem kiedy mamy świeże, pachnące i aromatyczne warzywa jest najsmaczniejsza. Często gości na moim stole na imprezach rodzinnych ale do grilla też się sprawdza. Robimy ją wcześniej żeby smaki się przegryzły i zmiękł makaron. Składniki: 2 zupki chińskie 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony mniejszy 2 pomidory 1 pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu sól, pieprz
Ala piecze i gotuje