dietetyczną włoską pizzę" ( link tutaj ). Oliwy jakie możecie wykorzystać to oliwy tłoczone na zimno, extra virgin z pierwszego tłoczenia czy np. olej lniany, który w szczególności polecany jest do sałatek i spożywania go na zimno. Moja ulubioną smakową oliwą jest z oliwa czosnkowa. Wystarczy dodać do buteleczki, do której wlejemy oliwę pocięte ząbki czosnku, które uprzednio delikatnie zostały ponacinane(...)bazyliowa z papryczkami peperoni. Do buteleczki od oliwy dodałam świeże liście bazylii oraz pokrojone papryczki peperoni. Trzecia smakowa oliwa to oliwa pomidorowo - ziołowa - są w niej pokrojone suszone pomidory i zioła takie jak oregano i rozmaryn. Oliwy wystarczy odstawić i już po kilku dniach nabiorą odpowiedniego smaku i aromatu, zarówno czosnkowego jak i ziołowego. Oczywiście możecie dodać do oliwy
MintTastebyło wyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 6 sztuk: 20 g drożdży 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody(...)łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 150 g sera korycińskiego swojskiego kilka pomidorków koktajlowych salami kawałek cukinii 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku oregano rukola Sos: ketchup suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby
kruche babeczkizrobić miseczki wykorzystałam tortille pełnoziarniste. Jest to ciekawy pomysł na podanie ulubionej sałatki lub np. w tym przypadku gulaszu meksykańskiego. Ciasto tortilli zachowuje swój kształt i nie nasiąka gulaszem dlatego nie musimy się obawiać, że nasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis(...)tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować indyka dzień wcześniej w chilli, soli
wysmienityhamburgerów niż te domowe. Są soczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości(...)około 3 ogórki konserwowe pokrojone w plastry · sałata lodowa · 1 pomidor, pokrojony w plasterki · 1/ 2 papryczki chilli pokrojona w plastry · 4 plastry sera
Mania GotowaniaZetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Do garnka wrzucamy pomidory, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-45 minut. Pomidory powinny rozpadać się na mniejsze kawałki (możecie je zmiksować, ale to już nie będzie konfitura, tylko marmolada). Dodajemy cukier żelujący i gotujemy kilka minut na większym ogniu (powinno „bulgotać(...)gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background
Pociąg Do KuchniWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: większa papryka czerwona, większa papryka biała, duża garść posiekanego
JejKuchniaRozpoczęłam zbiór cukinii z mojego ogródka. Te najmłodsze są najsmaczniejsze. Większe muszą zaczekać na inną potrawę. W tym roku udało się coś ocalić przed ślimakami i
Smaki EwyUlubione w moim domu śródziemnomorskie klimaty:) Smaczna i aromatyczna pasta. Rewelacyjna do kanapek, zwłaszcza z dodatkiem różnych serów. Jako dodatek do krakersów, podanych z kieliszkiem wina
6nieboDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem
Wyprawy kulinarneKolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne
Oryginalny smakPięknie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Szybka przekąska, kiedy jesteśmy głodni a nie mamy czasu stać przy "garach", do podania jak nagle przychodzą znajomi do butelki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/okresie jesiennym różnorodność warzyw, które możemy dostać jako świeże jest zdecydowanie ograniczona. Smażone plastry selera w panierce z bułki i sezamu Oczywiście w sklepach dostępne są takie warzywa jak pomidory, ogórki czy rzodkiewka lecz te pochodzą z uprawy szklarniowej lub są importowane. Tym samym nie smakują tak dorze jak te kupione w sezonie. Myśląc o jesiennych warzywach zawsze myślę(...)selerze. Zapewne tych warzyw także najczęściej urzywam w mojej kuchni od września do marca włącznie. Seler a dokładnie jego korzeń jest tym typem warzywa, które idealnie nadaje się do sałatek, do smażenia, gotowania, pieczenia. Na blogu znaleźć możecie kilka przepisów na dania z wykorzystaniem tegoż warzywa. Kolejny przepis jaki dla Was mam to przepis na selera smażonego w panierce
mecooksSałatka którą można się zajadać i nie mieć wyrzutów sumienia. Wykorzystałam paprykę konserwową, soczewice gotowaną na parrze i ananasa oraz ryż trzy kolory. Zrobimy ją bardzo szybko kiedy spodziewamy się gości i nie tylko. 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 5 plastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki(...)łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam z zalewy, to samo robię z soczewicą. Ananasa obieram, pozbawiam środka i kroję w kostkę. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Przekładam do miski składniki, dodaję natkę pokrojoną
wesoła kuchniaWieczorem, aby nadto nie przeciążać żołądka proponuję sałatkę z najprostszych składników. Niedawno, w ramach współpracy z Łosoś Ustka proponowałam Wam sałatkę z makrelą, którą można znaleźć TUTAJ . Tym razem słów kilka o śledziu. Śledzie to ryby tłuste, ale mało kaloryczne, bo większość tłuszczy jakie posiadają to tłuszcze dobroczynne. Zawierają dużo potasu, a także witaminy A, D i E. Oczywiście(...)wiadomo najzdrowsze ryby, to ryby świeże i mrożone, nie zawsze jednak takie mamy, a te w puszkach często "ratują" nam życie. Potrzebujemy: dwie garście dowolnego miksu sałat 1 pomidor 1 filet śledziowy w oleju Łosoś Ustka 3 łyżki ziaren słonecznika Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 5 listków bazylii szczypta pieprzu i soli Najpierw zajmijmy się przygotowaniem
MamaOskarkapodgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy szpinak zmięknie i nieco straci swoją pierwotną objętość, dorzucamy suszone pomidory i oliwki. Mieszamy. W tym czasie makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy go, zachowując ok. 2 łyżki wody z gotowania. Makaron wraz z wodą dodajemy do szpinaku. Mieszamy i chwilę(...)bazylię i jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, każdą porcję dekorując pozostałą bazylią. Smacznego! P.S. Taki makaron świetnie smakuje w wersji obiadowej - na ciepło, ale też jako sałatka - na zimno. Makaronowe sałatki są bardzo sycące i doskonale sprawdzają się jako pełnowartościowy posiłek do pracy :) Ja specjalnie przygotowałam podwójną porcję tego makaronu, żeby wystarczyło nie tylko na obiad
Ratunku obiadswoją historię. Pod koniec XIX wieku Neapol odwiedziła Małgorzata Sabaudzka z mężem Hubertem. Z tej okazji piekarz i kucharz Raffaelle Esposito przygotował drożdżowy placek z mozzarellą, czerwonymi pomidorami i listkami bazylii. Dzisiaj pizza Margherita wypiekana jest oczywiście na całym świecie, podobno jednak najlepiej smakuje właśnie w Neapolu. Pizza to międzynarodowy przysmak. Można ją przygotować w domu, wypróbować oryginalnej(...)domu. Zamawianie jedzenia przez internet staje się coraz powszechniejsze, zwłaszcza wśród osób, które pracują i nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie dań. Poza pizzą najczęściej zamawiamy online sałatki, sushi czy hamburgery, ale i popularne w ostatnim czasie dietetyczne potrawy na cały tydzień czy nawet miesiąc, które dopasowane do naszych potrzeb. Bez wątpienia zamawianie posiłków drogę internetową to doskonała propozycja
Moja smaczna kuchnia