Smaczna sałatka, która nie ma w sobie ani śmietany, ani majonezu, a mimo to składniki łączą się spójnie ze sobą. Wszystko to za sprawą sera. A kiedy w lodówce wszystkiego po troszku, to przynajmniej mamy możliwość "zużycia". Składniki: Dla 10-12 osób: 1 mała główka sałaty lodowej 4 jajka ugotowane na twardo 6 parówek wieprzowych (cienkich) 1 puszka kukurydzy(...)kroimy. Sałatę siekamy. Ogórek w pół plasterki, pomidor i papryka w kostkę. Dodajemy odcedzoną i przepłukaną kukurydzę, a także ser pokrojony na kawałki i jajka w drobną kostkę. 3. Do pokrojonych składników dodajemy przestudzone parówki, mieszamy i doprawiamy solą (ostrożnie, bo ser jest bardzo słony) i pieprzem. Smacznego! Ps. Sałatka ta smakuje rewelacyjnie z grzankami czosnkowymi. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziewrześniu. Kasza jest pyszną i zdrową bazą do różnorakich przepisów. Dziś przygotowałam dla Was sałatkę z kaszą i zieloną fasolką. Tym razem podałam ją na zimno, ale będzie też pyszna na ciepło. Można też z nią trochę pokombinować i dodać do niej na przykład pokrojone pomidory, tuńczyka lub fetę. Chciałam też Wam podpowiedzieć fajny sposób na zaoszczędzenie czasu przy gotowaniu(...)ilości wody, która idealnie się wchłonie w kaszę wraz z wartościami odżywczymi ziarenek, a nie zostanie, jak to się dzieje przy gotowaniu w woreczkach, wylana do zlewu. Sałatka z kaszą i zieloną fasolką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 woreczki mieszanki kaszy jęczmiennej z dzikim ryżem 1 mała czerwona cebula 1 mała czerwona
Kulinarne przygody Gatityczymś wspaniałym. Ze świeżością, z nowością, lekkością, soczystością. A Wam? Nie macie tak, że w maju pewne rzeczy można od nowa, inaczej? „Maj temu” skomponowałam wspaniałą sałatkę, która miała być „na szybko”, a stała się niezwykle delikatnym, wykwintnym daniem, które zachwyciło mojego ją jedzącego. Dziś propozycja również bardzo wiosenna i świeża. Owoce morza można z powodzeniem(...)ułożyć na półmisku. Dodać listki mięty, pomidora pokrojonego w kostkę i w plasterki ogórka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić krewetki, smażyć z obu stron przez kilka minut, następnie dorzucić pokrojone na większe kawałki szparagi, smażyć kilka minut. Krewetki ze szparagami przełożyć do półmiska, polać octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Gotowe! Artykuł Sałatka z krewetkami, szparagami i miętą pochodzi
Raj dla Podniebieniaczasie pieczenia nastawiamy ziemniaczki, przygotowujemy sałatkę i obiad gotowy. Swój przepis przygotowałam dla naszej dwójki- jak zwykle, ale wiadomą rzeczą jest, że to co Wam przedstawię można przygotować dla większej liczby osób. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (dla nas taka w zupełności wystarczy) 4 sztuki suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa(...)pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie podlewam sosem, który się utworzył w środku naczynia. Wkładam ponownie do piekarnika lecz juz bez pokrywy naczynia
Justa próbuje gotowaćOryginalna orzeźwiająca i pożywna sałatka przepisu mojej mamy. Składniki ( 4 duże porcje ) : 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka ananasa biała część 1 pora 2-3
Pora na pora i pomidoraSkładniki: woreczek ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej 100 g ugotowanego, obranego ze skórek bobu 1 pomidor 1/2 zielonego ogórka sól, pieprz do
Moja smaczna kuchnianowe przepisy na smoothie, sałatki, pasty i inne przekąski z awokado w roli głównej. Taki dodatek do kanapek jest bardzo pożywny, zdrowy i zapewni Wam sytość na długo, najlepiej smakuje z jeszcze gorącą grzanką z bagietki, mniam! Wartość kaloryczna całej pasty: 375kcal Białko: 6,56g Tłuszcz: 30g Węglowodany: 28,8g Składniki: dwa, średniej wielkości pomidory jedno duże awokado
Feel EatSałatkę z brokułem robię już od dość dawna, bo jakoś mam wielki sentyment do tego warzywa i bardzo mi smakuje :) a zawsze jak widzę brokuł to sobie myślę, że ma kształt idealnego (jak dla mnie) bukietu ślubnego :) i gdy przyszła pora wyboru bukietu, to z kształtem nie było problemu – był jak brokuł, tyle że z róż i białych eustomów :) Składniki(...)obraniu kroimy na ćwiartki (lub drobniej). Pomidory i ogórki kroimy w kosteczki, a czerwoną cebulkę w podłużne ząbki. Do miski wrzucamy wszystkiego po trochu i każdą warstwę delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy po trosze majonezu, po czym nakładamy kolejną warstwę i tak do momentu gdy skończą nam się składniki :) Uwaga! Gotowej sałatki na koniec nie mieszamy, gdyż brokuł jest zbyt
Smakowy Rajpowiedziała, że jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła częściej. A Wam jak się podoba? Stadniki: 150 g roszponki 1 duże jabłko 50 g sera gorgonzola 10 rzodkiewek 20 g prażonych pestek dyni pulpeciki 200 g mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 10 g suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżeczki bułki(...)łyżeczki płynnego miodu 1 płaska łyżeczka curry 1 łyżeczka soku z pomarańczy 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Cebulę i suszone pomidory drobno posiekać, dodać do mięsa i połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić. Uformować pulpeciki i smażyć z każdej strony, aż się zarumienią. Ja smażę na patelni beztłuszczowo jednak możecie smażyć
Niezły Młynekwzględu na wyliczanie wartości odżywczej. Sałatkę można podawać z sosem winegret lub z delikatniejszym na bazie octu balsamicznego - jak kto woli. Polecam jako lekką kolację;) Składniki (3 porcje): Sałatka: 10 czarnych oliwek garść rukoli 2 łyżki ziaren słonecznika prażonych na suchej patelni 1/2 czerwonej cebuli 1 zielona papryka 100 g sera typu feta 250 g żółtych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny(...)oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki. Paprykę kroimy w cienkie słupki, ser w kostkę - dodajemy do reszty składników. Posypujemy prażonymi pestkami. Robimy sos mieszając w zamkniętym słoiczku wszystkie składniki, polewamy sałatkę. Smacznego
Powiedz dietom nietwardo i obrane przecinamy na połówki i dodajemy do sałaty. Dorzucamy quinoę, połówki pomidorów koktajlowych, obraną i pokrojoną w plastry smaczliwkę i posiekaną w plasterki, lub piórka czerwoną cebulę. Sok z cytryny łączymy z olejem lnianym, pieprzem i sola. Powstałym w ten sposób sosem polewamy sałatkę. Na koniec posypujemy ją czarnuszką i gotowe! :) Szeroki wybór superfood można znaleźć
Quinoa Raz!bardzo ciekawa), kokardki, penne i kółka. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu: makaron zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy tuńczyka, warzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie! makaron mini rurki z warzywami Lubella sałata lodowa pęczek szczypiorku 20 oliwek bez pestek puszka tuńczyka w kawałku kawałek sera feta sos pomidorowy : 2 pomidory kilka listków bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny(...)lodową porwać na małe kawałki, szczypiorek posiekać. Oliwki przekroić na pół, tuńczyka odsączyć z zalewy i delikatnie rozdrobnić widelcem (tylko nie za drobno, powinny być spore kawałki). Sos pomidorowy: pomidory pokroić w kawałki i umieścić w misie blendera. Dodać do nich resztę składników i wszystko zmiksować na gładką masę. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Na dno słoika wsypać ugotowany
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieplacków tortilli Dodatki: 1 mała sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona cebula opakowanie mozzarelli w kulkach lub w kawałku pokrojoną w kostkę Sos: 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu łyżeczka soku z cytryny zmiażdżony ząbek czosnku sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki (podłużne), włożyć do miski(...)piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni. Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć posiekaną sałatę, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i odsączone z zalewy mozzarelki i kawałki kurczaka. Całość polać 2-3 łyżkami sosu. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką
Czerwień i błękitłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy lub oleju Nadzienie (na sześć tortilli) 2 piersi z kurczaka ½ główki sałaty 2-3 pomidory 1 ogórek Dowolne warzywa, np. rzodkiewka Marynata do kurczaka 2 łyżki miodu 3 łyżki cytryny 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka soli Sos 3 łyżki jogurtu greckiego(...)jako patent na ciekawe zagospodarowanie piersi z pieczonego kurczaka. Pozostałe składniki są podobne jak w sałatce Cezara, ale tak naprawdę w chlebki można zawinąć każde warzywo. Najpierw ułożyliśmy na tortilli sałatę, a na niej pokrojoną w paski pierś kurczaka. Do tego dołożyliśmy plasterki pomidorów i ogórka oraz szczypiorek. Całość polaliśmy sosem jogurtowym. Krok 8 Sos przygotowujemy mieszając jogurt z musztardą
Niedzielny kucharzinternecie można znaleźć cały ogrom przepisów na pieczone pieczarki. Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Nie spotkałam się chyba z przepisem, w którym pieczarki bez żadnego nadzienia wędrowałyby do piekarnika. Niektórzy jako nadzienia używają mieszanek serów, inni zapiekają pieczarki z masłem i pietruszką, jeszcze inni z cebulą i warzywami. Opcji na farsz jest całe mnóstwo. Farsz, którego ja użyłam(...)miseczce mieszamy bułkę tartą z bazylią, parmezanem, pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami, szczyptą soli, podsmażonymi pieczarkami oraz pieprzem. Kapelusze pieczarek wypełniamy farszem. Na górze każdego układamy plasterek sera Camembert. Pieczemy 25 minut w 170 stponiach Celsjusza. Na talerzyku układamy sałatę, pomidorki oraz upieczone pieczarki. Całość skrapiamy sosem chili. Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi pieczarkami Smacznego! Sałatka z pieczonymi i faszerowanymi
mecooks