Śniadanie, drugie śniadanie, lekki deser, przeróżne sałatki i surówki… Jogurt i ser, to podstawa wielu przepisów. Osobiście nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych składników. Niestety duża część sklepowych jogurtów nie jest zbyt zdrowa. Producenci w różny sposób przedłużają termin przydatności swoich produktów. Ponadto kupne jogurty wzbogacone są niestety o cukier. Te które przygotujemy w domy są naprawdę zdrowe(...)babci… coś wspaniałego. Na szczęście i teraz można je w prosty sposób przygotować. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kanapki posmarowane serkiem z dodatkiem szczypiorku, rzodkiewek i ogórka. Coś wspaniałego. Do tego, to samo zdrowie. Biały ser jest bogaty m.in. w wapń, magnez, witaminę A, E, potas, cynk, żelazo, sód. Jest doskonałym źródłem białka i aminokwasów. Jeśli choć
Słodkie okruszkiBardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas 2 buraczki 3 marchewki 2 czerwone cebule 3 ziemniaki 3 jajka Opcjonalnie: 2 ogórki kiszone natka pietruszki sól, pieprz 1;1 majonez z jogurtem naturalnym Przygotowanie: Śledzie dobrze wypłukać pod zimną wodą następnie pokroić w paseczki. Ugotowane wcześniej i wystudzone warzywa, każde osobno
W garach u Gosiktórej liście (świeże lub suszone) nadają świeżości i cytrynowej nuty potrawie oraz poprawiają trawienie. Stąd używane są w potrawach tłustych, ciężkostrawnych. Szałwię dodaje się do dań z kurczaka, pasztetów, sałatek, makaronów. Można również przygotować masło szałwiowe. Gałka muszkatołowa – ta przyprawa nadaje lekko pikantny i ostry smak deserom (np. piernikowi), wypiekom z jabłkami (szarlotka), napojom (kompot, poncz, grzane wino lub piwo(...)podstawowy składnik musztardy (ziarnistej jeśli korzystamy z ziaren w całości lub zwykłej jeśli korzystamy ze zmielonej gorczycy). W Polsce masowo wykorzystuje się ją również do wszelkiej maści marynat, np. ogórków konserwowych (pikli), papryki konserwowej, marynowanych grzybów. Jeśli chcesz poznać inne przyprawy i zioła – nie tylko z kuchni polskiej, odwiedź stronę: http://www.kuchnia.wp.pl/query,przyprawy,szukaj.html
WojnaNaSmaki.plZnów zastanawiasz się, co podać gościom do przekąszania na imprezie? Zaskocz wszystkich tatarem ze śledzia. Trudno będzie mu wygrać konkurs kulinarnych piękności, za to jest pyszny
Kulinarna PolskaWiosna to pora roku, którą uwielbiamy. Na zewnątrz nie jest jeszcze gorąco, a bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z
Mieszam w Garnkucukier w zbyt dużych ilościach nie wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Moje ulubione, które najchętniej dodaję do wszystkiego to : Z warzyw : sałata szpinak brokuły cukinia papryka pomidory ogórki Z owoców : banany jabłka śliwki winogrona 4. Po czwarte - tłuszcze Najbardziej kaloryczny, ale wciąż niezbędny składnik naszej diety. Pomaga dostarczyć cenne witaminy, które są tylko rozpuszczalne(...)Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła, ale też nie przesadzam z ilością. 5. Po piąte - pomysł Teraz, znając podstawy, możemy tworzyć tysiące
Kuchnia ElliePrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne
Proste PotrawyNajczęściej kojarzony z sieciowym jedzeniem typu fast food, tymczasem może sięgać jakością dużo wyżej. Przyrządzenie wszystkich składowych daje wiele satysfakcji i spokoju umysłu, że wkładając w
Słodki Kompromismieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso, krótko, na dość wysokim ogniu, ciągle mieszając – do zrumienienia *** *** Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę, kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa mieszamy z przestudzonym kurczakiem *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Przygotowujemy sos: cebulę i czosnek kroimy w kostkę(...)szczypiorkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: BURRITO PRZEPIS TUTAJ TORTILLA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytemchleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuchleba, pamiętam jak moja babcia przygotowywała właśnie takie smarowidło, czyli smalec z jabłkiem i cebulą a czasem z dodatkiem boczku, był po prostu wyborny, na świeżym pieczywie z ogórkiem kiszonym taki smalczyk smakował wyśmienicie. Domowy smalec z boczkiem i jabłkiem Składniki: 600g słoniny wieprzowej 400g surowego boczku wieprzowego 1 jabłko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku(...)przepisów, a jeżeli spodobał Ci się ten przepis będzie mi miło za polubienie strony. Karkówka duszona w sosie własnym Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i cebulą Pieczone ziemniaki z piekarnika Sałatka warstwowa gyros – Ksiega-smaku.pl Artykuł Przepis na domowy smalec z boczkiem i jabłkiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuLetnia surówka obiadowa z sałatą i dymką Latem w takie upały jakie mamy obecnie , trudno o lekki i nie męczący posiłek . Surówka obiadowa z sałaty , kilku
Ogrodnik w podróżyW Grecji niemal na każdej ulicy znajdziemy budki serwujące jedną z najpopularniejszych przekąsem – pitę z gyrosem. Ta przekąska to specjalny grecki chlebek wypełniony marynowanym i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Po prostu palce lizać:) Pomysł na szybki, pyszny oraz efektowny obiad:) Przepis który na stałe zagościł w moim codziennym repertuarze kulinarnym. Mój mąż bynajmniej nie pozwoli
Kuchnia Pełna PasjiMaca:- 2 łyżki majonezu- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli- 1 łyżeczka musztardy (np: Sarepska)- szczypta czosnku granulowanego- pół małej łyżeczki octu winnego- pół łyżeczki cukru- 1 drobno posiekany ogórek konserwowyWszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe :)SOS do Wieś Maca:- 1 łyżka chrzanu- 1 łyżka musztardy(można ale nie trzeba dodać 1 łyżkę majonezu)Wszystkie składniki mieszamy w miseczce(...)oliwek- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka octu winnego- sól, pieprz- pół łyżeczki ziół prowansalskich- odrobina pieprzu ziołowegoWszystko mieszamy razem w szklance lub miseczce i polewamy warzywa.SOS DO SAŁATKI TYPU GRECKA:- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 łyżki wody- 1 łyżeczka octu winnego- odrobina posiekanych świeżych listków bazylii- suszona bazylia- sól- pieprz- pieprz ziołowy- tymianek- 1 ząbek czosnkuCzosnek przeciskamy przez
Zainspiruj się kuchniąjakieś 4 godziny wybywamy z domu na parę dni, więc naprawdę czas mnie nagli. Postaram pojawić się tutaj w poniedziałek. Może na weekend zabiorę aparat i porobię zdjęcia jakiś sałatek, które mam w planie zrobić. Może jakieś sosy. Zobaczę. Do następnego, baj. Składniki: 3 puszki fasoli konserwowej (ja użyłam 2 puszek dużej fasoli i 1 puszkę małej fasoli(...)odpowiadać. Ekspresowa fasolka po bretońsku z chorizo najsmaczniejsza jest na drugi dzień. Podobne przepisy: Ekspresowa fasolka po bretońsku Fasolka po bretońsku Fasolka szparagowa po bretońsku Fasolka po bretońsku z ogórkami kiszonymi Fasola pieczona z kabanosami i papryką Fasolka po bretońsku z kiełbasą i boczkiem Artykuł Ekspresowa fasolka po bretońsku z chorizo pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovynajgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego
ladykitchennajgorsza kara dla mnie. Na szczęście z biegiem lat moja rodzina zaniechała tego procederu i mogłam odetchnąć z ulgą. Kiszonki zawsze traktowałam po macoszemu, byłam wielbicielką kiszonej kapusty i ogórków konserwowych. Dopiero z czasem, jak zaczęłam poznawać kuchnie i jej możliwości, zaczęłam doceniać uroki fermentacji. Niektóre przepisy powstały przez przypadek i były genialne, a niektóre należałoby owinąć zasłoną milczenia(...)słoiku. Wszystkie przyprawy z zalewy dodajemy oczywiście do słoików. Mamy już zalewę i co dalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego
ladykitchen