pożywna i sycąca. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu a z całą pewnością zachwyci nie jednego gościa w Waszym domu. Doskonale sprawdza się na różnego rodzaju imprezach. Do sałatki wykorzystałam puszkę groszku z kukurydzą od firmy Jamar . Składniki: * 250 g pierożków tortellini z nadzieniem mięsnym * 1 puszka groszku z kukurydzą * 1 czerwona papryka * 3-4 większe(...)majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pierożki tortellini ugotować, odcedzić na sitku i wystudzić (w moim przypadki tortellini były dość duże więc rozkroiłam każdy na pół). Groszek z marchewką również odcedzić na sitku. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Por pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz
Zrób to smacznieSPOŁEM sok z 1/2 cytryny sól pieprz Sposób przygotowania: Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Dodać do kalarepy. Szczypiorek pokroić i dodać do startych warzyw. Rzodkiewkę umyć, pokroić i również dodać do warzyw. Majonez, śmietanę i musztardę połączyć(...)Musztarda daje potrawie ostro - słodkawy posmak dzięki wyczuwalnym cząstkom gorczycy. Dzięki musztardzie również otrzymamy ostry i wyraźny smak dania. Musztarda także idealnie komponuje się z potrawami mięsnymi, kanapkami i sałatkami. Polecam. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąbędzie z czosnkiem, cebulą, pieprzem i oregano. Do drobiu pasuje imbir, majeranek, oregano, papryka, rozmaryn, szałwia, tymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką(...)laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się
Kucharzycaobok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej(...)smażonej ryby. Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. Składniki: białe czę ści z 2 porów 2 marchewki 4 rzodkiewki 1 nieduże jabłko sól szczypta cukru śmietana 12% koperek Wykonanie: Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy
Walijskie PichcenieTabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany(...)nadzieję, że moje eksperymenty nikogo nie obrażą ;) Składniki: 2 szklanki kaszy kuskus 3 szklanki wrzącego bulionu 1/2 cebuli 1 pomidor (bez skórki) 1/3 cukinii 1 marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżka cytryny przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, kolendra, mięta, pietruszka, chilli *opcjonalnie: pokruszona feta, papryka , ogórek Przygotowanie : Kaszę kuskus przekładamy do miski (pamiętajcie, że kasza podwoi swoją
Kitchens AlphabetKapusta gospodyń z Nawsia - kuchnia podkarpacka Kiedy przychodzi wiosna, zawsze najbardziej czekam na młodą kapustę. W lasowiackich domach przygotowywano ją z przecierem pomidorowym, koperkiem i cebulową
Trzeci talerzPomysł na tę surówkę znalazłam w programie Ewy Wachowicz a Ona z kolei dostała go od znajomej z Izraela. Surówka ma bardzo ciekawy smak, słodko - ostry
Moje Małe CzarowanieNa stale wpisala sie w polska tradycje.Obowiazkowa pozycja swiateczna w kazdym domu.Towarzyszy wszelakim uroczystosciom rodzinnym i spotkaniom towarzyskim.Nie znam nikogo,kto by jej nie lubil.Nie ma
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sensacją i zjawiskiem wśród osób zainteresownych zdrowym odżywianiem. Super zdrowa, wyprzedza brokuły, jarmuż i pomidory ( ma więcej potasu), więcej witaminy C niż cytryny i więcej beta- karotenu niż rekordzistka- marchewka. Niestety ma jedną wadę, ciężko ją znaleźć w sklepach, na straganach i warzywniakach. Tym bym się jednak nie martwiła, bo bardzo łatwo wychodować ją w domu. Nie potrzebujesz nawet grządki(...)nawadniać. Liście rukwi wodnej najlepiej smakują świeże. Rukiew ma chrupiącą teksturę, orzeźwiający ostry i pikantny aromat oraz lekko pieprzowy smak z nutą słodyczy. Można dodawać ją do wszystkiego, sałatek, zup, kanapek, smoothie lub po prostu zjeść świeżą. Wartości zdrowotne rukwi wodnej: to bogate źródło witaminy C, B1, B2, B6, K, żelaza, wapnia, magnezu, manganu i cynku, który pozytywnie wpływa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spring rolls czyli inaczej sajgonka.Rodzaj krokietu chińskiego. Można potraktować je jako sałatkę owiniętą w papier ryżowy. Nadzienie zależy od Waszych gustów i smaków. Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki,kurczak,przeróżne warzywa,makaron ryżowy lub nawet owoce. Idealne dla wegetarian. Ja do nich nie należę więc dodałam pierś z kurczaka. Można ją oczywiście pominąć. Samo przygotowanie jest bardzo łatwe(...)czasu, chociażby na pokrojenie warzyw. Składniki na farsz: pierś z kurczaka ( w wersji dla mięsożerców) 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu 1 szt. marchewki 1-2 szt. małych świeżych ogórków pół średniej cukinii pół świeżej papryki (dowolny kolor) 6-8 szt. pomidorów koktajlowych dymka ( cienkie białe i zielone części) miękkie, dojrzałe awokado świeże listki
potrawyregionalneZapraszam do ugotowania mojego dania chińskiego bezglutenowego, bardzo aromatycznego ryżu z kurczakiem i warzywami, wymagającego trochę czasu do pokrojenia tych wszystkich warzyw, ale warto się natrudzić
Kawa z mlekiemPrzepis na wyśmienitą surówkę z białej kapusty, która bez pasteryzacji może stać w lodówce nawet dwa-trzy tygodnie. Jest bardzo pyszna, w słodko-kwaśnej marynacie, idealnie
e-PrzepisyKulinarneNajszybsza surówka z kiszonej kapusty, bogata w witaminy, a więc w sam raz do zimowych obiadów, najlepiej do wieprzowiny. Składniki
To co kochamMłode cukinie są bardzo delikatne i smaczne - te właśnie są najlepsze są na surówki. U mnie w ogrodzie jak zwykle będzie ich dużo. Zapowiedziałam domownikom
Smaki EwySurówki szybko nam się nudzą, dlatego staramy się wymyślać coraz to nowsze połączenia smaków. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę, ale nie ma co ukrywać - dla
Szefowa kuchnidodawać kiełbasę, boczek i śmietanę, które podwyższają wartość kaloryczną, proponuję wykorzystać trochę więcej warzyw, np. seler i pietruszkę. Przed Wami przepis: Składniki: - natka i korzeń pietruszki - 2 duże marchewki - 2 liście laurowe - ziele angielskie - cebula - seler - pieprz - sól - bulion mięsny w kostce - koperek - jogurt naturalny Wlać ok. 2 litry wody do garnka, wrzucić do niego ziele angielskie(...)minut. Dodać bulion. Zupę zabielić możemy jogurtem naturalnym - należy go najpierw wymieszać z niewielką ilością ostudzonego barszczu. Na koniec posypać koperkiem i natką pietruszki. 5. SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I RZEŻUCHĄ Składniki: - 5 suszonych pomidorów - 2 duże jajka - pęczek natki pietruszki - pęczek szczypiorku - garść rzeżuchy - sól, pieprz - oliwa z oliwek - mozzarella w kulkach - 3 szt. Umyć
Katsuumi