sałatki czerwoną fasolą i wymieszaj. Wariacje: Taka sałatka jest dość uniwersalna i pasuje zarówno do kurczaka, grillowanej ryby jak i różnego rodzaju strączków - czerwonej lub białej fasoli czy ciecierzycy. Dodatkowo możecie dodać do sałatki kukurydzę konserwową. Rada: W tej sałatce wykorzystujemy upieczoną czerwoną paprykę, która została z wtorku. Pamiętaj, że gotujemy 200 g ryżu, ale połowę odkładamy na następny(...)pieprzem. Podawaj z pieczywem żytnim lub innym ulubionym. Wariacje: Zamiast bakłażana, możesz dodać do sałatki plastry grillowanej cukinii. Rada: Jeśli chcesz zabrać sałatkę do pracy, oliwę i ocet balsamiczny zabierz osobno i polej nimi sałatkę tuż przez podaniem. Sobota - Spaghetti peperonata Kolorowy makaron zainspirowany włoską potrawą o nazwie peperonata. Do spaghetti dodajemy paprykę, natkę pietruszki, chilli, cebulę, ocet winny
Chilli Czosnek i OliwaCudowny wynalazek dla wszystkich walczących o figurę na diecie – sam smak, z obciętymi kaloriami. Muszę do lata zrzucić kilka mocno nadprogramowych, kochanych kilogramów – pomagają mi w
Karo in the Kitchentylko chwilkę i nabłyszcza tłuszczemZ sera robiona jest także inna tradycyjna, adżarska potrawa – aczma. Nie sposób się oprzeć wrażeniu, że aczma to taka lasagne po gruzińsku. Płaty domowego makaronu przekładane są słonym serem – danie jest wyjątkowo sycące.Aczma - gruzińska wersja lasagneLobiani – jeśli nie przepadacie na serem, a chcielibyście posmakować tej gruzińskiej pizzy warto spróbować lobiani(...)pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu z serami) dostawaliśmy po prostu pomidora z ogórkiem A co do picia? (oprócz wina oczywiście
Poezja smakuChili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zakupów możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter pon iżej. Poniedziałek - Sałatka z pieczonym batatem Sałatka niebanalna, a to za sprawą dodatku upieczonego batata. Uwielbiam jego słodki smak! Zawartość sałatki dopasowana jest do wtorkowego obiadu, tak aby sprytnie zużyć wszystkie składniki ;) Sałatkę możecie przygotować w niedziele wieczorem. Nie mieszajcie jej wtedy z sosem, tylko zabierzcie do pracy(...)pracy, skrop je sokiem z cytryny, wtedy nie ściemnieje. Środa - Sałatka w słoiku z ryżem, pomidorkami, awokado i jajkiem na twardo Ostatnio miałam okazję przygotowywać takie sałatki dla Klienta i bardzo spodobała mi się ta idea. Na dno sałatki wlewamy dressing, następnie warstwami układamy kolejne składniki sałatki. Na dole umieszczamy składniki najcięższe i najtwardsze, kończąc na tych delikatnych
Chilli Czosnek i Oliwatradycyjnego gotowania, gotowania na parze i smażenia jest bardziej efektywny i szybszy. Dodatkowo funkcja sauté pozwala na lekkie smażenie, dzięki któremu uzyskujemy wspaniały aromat potraw duszonych, sosów, ryżu i makaronów. Natomiast specjalna budowa naczynia głównego sprawia, że dania nie przypalają się, ich konsystencja jest idealna, oraz zachowują swój aromat i smak. Poza tym przy pomocy tego robota można zrobić praktycznie(...)krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze. Faszerowane szpinakiem i serem solankowym piersi kurczaka, surówka z marchwi i kapusty, oraz ziemniaki – wszystko było gotowe w 45 minut. Jako pierwszą przygotowałam surówkę, wystarczyło do stalowej misy z wirującym nożem wrzucić na 10 s. świeży koperek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśredniej wielkości kostkę. Ryż dokładnie wypłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Powinien być lekko twardawy, gdyż do miękkości dojdzie podczas duszenia z mięsem.Wieprzowinę, pierś z kurczaka i wystudzony ryż połączyć razem, dodając resztę składników. (Wodę dodajemy, aby mięso było bardziej soczyste.) Masę dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki, aby wszystko razem "przegryzło się".Kapustę obrać(...)Durszlak wykorzystać można jako:klasyczny durszlak, wkład do gotowania na parze,koszyk do gotowania w wodzie warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu odsączając z wody, nie ma więc konieczności przenoszenia garnka
Codzienna kuchnia niecodzienna