nabrać i myślałam, że to ciasto :) Nic bardziej mylnego- to SAŁATKA! Świetnie wygląda ale i świetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli(...)macie spokojnie można dodać normalny) szczypiorek do dekoracji Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka siekamy drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy
Czerwona Porzeczkaserem, który właśnie pierwszy raz w Czechach jadłem, będzie głównym dodatkiem. Sam ser smażony podawany jest w Czechach z bramborami (ziemniakami) smażonymi, lub frytkami, ale u mnie dziś z sałatką. Przynajmniej trochę oszukamy kaloryczność. Czego potrzebujemy i ile to będzie kosztować? Sos: -pieczarki marynowane; koszt 7,23zł/kg; użyję kilku pieczarek (36 gram) koszt użytych 0,26zł -ogórek kiszony; koszt(...)pokrojony w równe kostki obtaczamy w bułce, zanurzamy w jajku i znów w bułce tartej. Jeżeli lubicie dużą ilość panierki możecie czynność powtórzyć. Ważne, by dokładnie obtoczyć i zamknąć ser w panierce, by nam nie wyciekał przy smażeniu. Smażymy z każdej strony i po bokach do zrumienienia panierki. Sałatka: -sałata lodowa; koszt główki 2,49zł, zużywamy połowę 1,24zł
BaRepasPierwszy raz jadłam te sałatkę w Hiszpanii, stąd też ta nazwa:) Bardzo mi wtedy smakowała i nadal smakuje, bo chociaż jej smak jest nie do opisania, to jest ona bardzo lekka i nie obciąża na długo naszego żołądka:) Układamy kolejno warstwami od dołu: makaron "wstążki" ugotowany; tuńczyk w sosie własnym (rozdrobniony); 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone(...)puszka szparagów; Ułożone w salaterce składniki polewamy sosem: 1/2 szklanki oliwy z oliwek; sok z połowy małej cytryny; 1 łyżka musztardy; sól; pieprz; Składniki razem dobrze wymieszać. Polać sosem sałatkę w salaterce. Na wierzch zetrzeć na tarce (na grubych oczkach) 1 surową marchew
In my kitchenProponuję dziś naleśniki w wersji na słowo, wytrawne, wegetariańskie z przepysznym farszem - idealne danie, gdy za oknami zima w pełni, a my potrzebujemy czegoś pysznego, aromatycznego
Kawa z mlekiemPolecam mój autorski przepis na babeczki z suchego maku, oczywiście bezglutenowe. Pieką się fantastycznie i są przepyszne. Bardzo polecam i zapraszam do wypiekania. Z podanego
Kawa z mlekiemDziś przepis na naszą ulubioną wersję dania ryżowego, oczywiście bezglutenowego. W sieci jest wiele przepisów na ryż po kantońsku, mój pochodzi z programu kulinarnego w telewizji
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na bezglutenową wersję ciasteczek grzebyczków wg przepisu pani Ewy Wachowicz -> Grzebyczki . Jednocześnie zaznaczam, że jest to ostatni przepis bezglutenowy na tym
Kawa z mlekiemsałatek genialnie. Kuchnia podkarpacka jest zaczarowana, w tajemniczych nazwach, prostota dań jest schowana, bo tam gdzie tradycja, silne ma korzenie kulinarne, są dania proste, ale niebanalne. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski KLIKNIJ TU → KONKURS Składniki na 12 szt.: 2 wiejskie jajka(...)jajek z kefirem stopniowo dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne, ale luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto dzielimy na dwie części. Jeszcze raz, krótko zagniatamy i wałkujemy na okrąg o grubości
Moniki Smakołykiziemniaki 3 jajka 3 kiszone ogórki po jednej sztuce warzyw puszka zielonego groszku cebula 200 g wędliny majonez sól i pieprz do smaku Ugotowane warzywa ( marchew, pietruszka, seler) kroimy w kostkę. Tak jak wcześniej wspomniałam, grubość u śląskich gospodyń zależała od tego, komu będzie ona przeznaczona. Bardzo często wykorzystywano włoszczyzną z niedzielnego rosołu. Taka sałatka robiona była na szybko
Dieta moja pasjaSkładniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z
Coś z niczegoGdy są jagody wszyscy robią przepyszne jagodzianki. Ja troszkę zmieniłam i zrobiłam małe drożdżowe babeczki z jagodami . Składniki: 1,5 kg mąki 2 szkl. mleka
Salonik smakówDzisiejszy obiad to pierogi z wiśniami . Smakują obłędnie i z pewnością posmakują całej rodzinie. Składniki: 0,5 kg mąki 2 szklanki gorącej, prawie wrzącej wody 4
Salonik smakówOstatnio podawałam przepisy na serniki gotowane. Dzisiaj czas na sernik mleczny . Bardzo delikatny, puszysty, lekki sernik jaki do tej pory jadłam. Wprost rozpływa się w
Salonik smakówOrzechy, jabłka to dobre połączenie smakowe. Niektórzy uważają, że takie ciasto to typowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki
Salonik smaków