sałatki jest konkretnie doprawiony, więc nie żałujcie octu balsamicznego i pieprzu, najlepiej młotkowanego. Z kromką pełnoziarnistego pieczywa to duet idealny. Taka salatka to świetna propozycja na świąteczny stół albo imprezkę. Jest dość wyrazista i zupełnie inna niż sałatka warstwowa z wędzonym łososiem, na którą przepis podawałam jakiś czas temu. Polecam wypróbowanie przepisu. Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą Składniki sałatki
Pieguskowa Kuchniaczarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem
Moja smaczna kuchniaLekka, mocno czosnkowa sałatka z brokułem i fetą to idealna propozycja na podwieczorek. Jest bardzo szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Składniki: ugotowany brokuł 3 ugotowane jajka pomidorki koktajlowe ser feta prażony słonecznik Sos: mały jogurt naturalny 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Czosnek(...)przecisnąć przez praskę. Wymieszać z pozostałymi składnikami na sos do uzyskania jednolitej konsystencji. W szklanej misce układać warstwowo: podzielony brokuł, pokrojone pomidorki, pokrojone jajka, ser feta. Całość polać sosem czosnkowym i posypać prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Autor przepisu: Justyna Sodel Artykuł Sałatka z brokułem i fetą pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyDeser tiramisu z kiwi podawany w szklance to mój ulubiony sposób delektowania się nim. Chociaż uwielbiam też robić tiramisu jako warstwowy tort. Kiwi jest bardzo popularnym i smacznym owocem. Cechuje go niepowtarzalny orzeźwiający smak. Doskonale nadaje się do sałatek owocowych, koktajli czy musli. Kiwi jest niskokalorycznym owocem, więc śmiało mogą sięgać po nie osoby na diecie. Zawarte w kiwi polifenole
Zdrowy Styl Joannyradość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też składniki wymieszać. Ważna jest kwestia sosów, bez których sałatki obyć się nie mogą. Możemy przyrządzić je osobno i zabrać w dodatkowych malutkich słoiczkach - tak będzie ładniej i dodamy trochę celebracji
zadanie-gotowaniewiększą kostkę. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki połączyć. Składniki sosu wymieszać i połączyć z sałatką. Rada : Jeśli sałatkę zamierzacie zjeść dopiero na drugi dzień, kapustę dodać tuż przed podaniem. Będzie chrupiąca. Można też ułożyć składniki warstwowo, przekładając dwoma warstwami sosu a kapustę ułożyć na samej górze
Maślane ciasteczkoprzezrosczyste opakowania jednorazowe, tak pysznie to wyglądało! Tuż przy Parlamencie Europejskim, jest miejsce, które musicie odwiedzić, lodówka wypełniona świeżymi kanapkami, sałatkami, sokami, bardzo urocze i kameralne miejsce, można zjeść na zewnątrz lub w środku. Zapraszam -> wycieczka do Brukseli Warstwowa kanapka z ciabatty z suszonymi pomidorami Składniki: 1 bułka ciabatta z suszonymi pomidorami 2 garście świeżego szpinaku baby kula sera
Moja smaczna kuchniaSałatka z buraka jest lekka i bardzo orzeźwiająca, do tego mało kaloryczna. Składniki 3 średnie buraki garść rukoli ser feta (u mnie fetopodobny serek sałatkowy) orzechy włoskie Sos: musztarda miód oliwa cytryna sól, pieprz Przygotowanie Umyte buraki piekę w 180 stopniach około 1:30-2h zależy(...)wielkości sprawdzam miękkość nożem albo wykałaczką. Po wystygnięciu kroje buraka w dość cienkie plasterki. Na talerzu układam warstwowo rukolę, buraki zachodząco na siebie, pokruszona feta i podprażone orzechy (z prażonym słonecznikiem też się sprawdza). Sos leje przed podaniem. Autor przepisu: Ania Artykuł Sałatka z buraka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisySzybka w przygotowaniu i smaczna sałatka z mięsem pieczonego kurczaka. Doskonała propozycja na smaczną kolację, która nie wymaga wiele zachodu. Przygotować można w dwóch wersjach do zaserwowania: warstwową i wymieszaną. Warstwowo- przygotowane składniki wykładamy estetycznie w szklanej misce, mieszamy na talerzu. Wersja wymieszana klasyczna, gdy wszystko wymieszamy w misce i przełożymy do serwowania. Skład: makaron- op.500 g ugotowany(...)pieprz... Dokładnie mieszamy i przekładamy do miski, potem schładzamy 1 h w lodówce i serwujemy. Jak widać na fotce poniżej z podanej ilości produktów można uzyskać 3 miski sałatki. Ja przygotowałem w dwóch wersjach i powiem, że smakowały tak samo i zniknęły tak szybko jak się pojawiły :) w naszej 10 osobowej rodzinie. Smacznego
chleba naszegolistki laurowe 6 ziaren pieprzu czarnego 6 ziaren ziela angielskiego PS * Jeśli chcesz, aby sałatka z krojonych warzyw wyglądała efektownie, to dobierz wielkość pomidorów i cebulki do średnicy słoika. Najlepiej sprawdzą się średniej wielkości warzywa oraz mniejsze słoiki o pojemności 500 ml. Sposób wykonania sałatki z krojonych pomidorów z cebulą w zalewie Do przygotowania pomidorów z cebulą w zalewie potrzebować(...)Cebulkę obieram z łupinek i kroję w 0,5 cm plastry. Pokrojone plastry pomidorów oraz cebulki układam na przemian warstwowo w słoikach, aż do wyczerpania składników. Pozostawiam około 2 cm wolnej przestrzeni. Krok 2. Przygotowuję zalewę i zalewam słoiki z sałatką Do garnka wlewam wodę (ocet i cukier dodaję dopiero na sam koniec). Wsypuję przyprawy (sól, listki laurowe, ziarna pieprzu
Ania gotujeSałatka Gyros to jedna z moich ulubionych sałatek. Świetnie sprawdza się na imprezach – zawsze znika w mig! Jest niezwykle prosta w przygotowaniu (co jest trudnego w układaniu składników warstwowo :)? ) i zawsze wygląda estetycznie. Każdy z Was na pewno ją jadł, a wielu z Was na pewno ją przyrządzało. Doskonale też pewnie wiecie, że można do niej dodać wszystko(...)Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z przyprawą do gyros’a. Chwilę studzimy i połowę umieszczamy w misce, w której będziemy podawać sałatkę. Wierzch mięsa polewamy kilkoma łyżkami ketchupu. Z kapusty usuwamy pierwsze liście i szatkujemy. Na ketchup układamy połowę poszatkowanej kapusty. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na kapuście. Cebule kroimy
Be Fit Be StrongPrzepis powstał poprzez zmodyfikowanie sałatki już od kilku lat obecnej w mojej rodzinie, zawsze zdobywała same pozytywne opinie. W końcu zdecydowałam się stworzyć jej dietetyczną wersję. Wyszła, jakby to ująć,.... PYSZNA! ;) Idealnie spisze się w nadchodzący wieczór sylwestrowy ;) Składniki: słoik konserwowego selera puszka kukurydzy (sprawdźcie, żeby w składzie nie było cukru) 3 jabłka 1 duża por wędzona pierś z kurczaka(...)żółty wg. tego przepisu domowy, dietetyczny majonez wg. tego przepisu sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Układamy warstwowo (odcedzony) seler, kukurydzę, (obrane i starte na tarce) jabłka, (pokrojony w drobną kostkę) por, (pokrojoną w kostkę) pierś z kurczaka, (starty) ser tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na około 12 godzin do lodówki (najwygodniej zrobić ją wieczorem, żeby noc przesiedziała w lodówce) wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła
Gotowanie jest łatwesól i pieprz. Kapustę kroimy lub szatkujemy i przekładamy do miski, gdzie układamy warstwowo po kolei przygotowane produkty. Ser ucieramy na grubych oczkach tarki. -- Całość przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiając solidnie olejem. Jeżeli chcecie można dodać majonez zamiast oleju lub kwaśną i gęstą śmietanę. Sałatkę możemy też przed podaniem wymieszać. Serwujemy schłodzoną +2 - +8 st. C. Smacznego
chleba naszego