lekko już staromodny ale dalej przepyszny koktajl z krewetek i sałaty, na pewno był w nim właśnie ten a nie inny sos. Jest powalająco prosty i nieziemsko smaczny! Do sałatki z paluszków krabowych pasuje idealnie. Krewetki maczane w tym sosie stały się swoistym kulinarnym symbolem lat 70 ubiegłego wieku. Sam sos jak i koktajl z krewetek powstały(...)pół. Tą samą operacje powtarzamy z każdym paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą imprezy – od razu mówię, na prywatkę zróbcie ją z podwójnej ilości składników
Karo in the KitchenMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak. Składniki na dressing: 6 łyżek
potrawyregionalnekażdym w sklepie za nieduże pieniądze można dostać świeże zioła. Wybór jest duży, warto więc nie kupować w ciemno. Co do czego i z czym? Zapraszam! Bazylia – warzywa, makarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia(...)jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc
MarcinChefhmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek(...)konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnydaniem, od kt ó rego warto rozpocząć swoją przygodę z niemarnowaniem żywnoś ci, s ą makarony. Dają one naprawdę ogromne pole do popisu i przygotować je można z wielu zalegających w lod ó wkach produkt ó w. Oto kilka inspiracji. Zapiekany makaron Zapiekanki z makaronu to szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie końc ó wki wędlin(...)oliwek. Taka włoska salatka to smaczna i pożywna propozycja na lato. Fani bardziej sytych propozycji postawić mogą na mięsne sałatki. Można dodać do nich ko ńc ó wkę w ę dlin, w ędzonego fileta z piersi kurczaka czy kiełbasy. Całość dobrze uzupełni sos, do kt ó rego wykorzystać można np. jogurt naturalny. Sma żony makaron Na sam koniec propozycja
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: 200 g ulubionego makaronu 4 jajka 1 szklanka fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 puszka ciecierzycy 1 puszka groszku 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz … Czytaj dalej Sałatka makaronowa z ciecierzycą
czarrna od kuchniSałatka prosta i szybka do zrobienia..składniki można dodawać wedle własnego gustu. zupki chińskie jajka cebula czerwona ogórki konserwowe ogórki zielone papryka pomidor polędwica drobiowa majonez sos czosnkowy Makaron [ z zupek chińskich] pokruszyć.Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.Cebulę, ogórki,paprykę , pomidory i polędwicę pokroić w kostkę. Dodać przyprawy z zupek chińskich,majonez
Moje domowe kucharzeniekurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalnejuż kilka słów w środę, przy okazji przepisu na sałatkę z warzywami, fetą i kuminowym jogurtem . Kupiłam je z ciekawości, bo zwykłego kuskusu używam dość często. Moghrabieh, moughrabieh, mograbie , ptitim , kuskus izraelski, libański, perłowy, a nawet gruby czy olbrzymi (po ang. giant coussous). Te wszystkie określenia odnoszą się do makaronu z pszenicy durum w kształcie małych perełek. Od tradycyjnego kuskusu(...)inne makarony, moghrabieh gotuje się w osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Słowo "moghrabieh" w języku arabskim oznacza "potrawę z krajów Maghrebu" i odnosi się nie tylko do samego makaronu, ale także tradycyjnej potrawy przygotowywanej z jagnięciną lub kurczakiem. Przeglądając Internet dowiedziałam się, że kuskus izraelski i libański to nie jest dokładnie ten sam produkt. Różnią się one metodą wytwarzania
Chilli Czosnek i OliwaPomidory faszerowane, salsa, caprese, makaron z pomidorami – to tylko... Artykuł POMIDOR – LETNI ZACHWYT I ZIMOWA TĘSKNOTA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEwyłącznie jedzenie sałatek!)...i wbrew pozorom - żyję. :) Nie będę się tu rozpisywać o wegetarianizmie, jeśli ktoś jest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest
chili & sugarcebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy(...)podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielona soczewica w pomidorach pelati Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Zimowe tosty z goudą
Moja smaczna kuchniaSałatka jest takim daniem, które można jeść bez względu na porę, dzień tygodnia... Zawsze jest to alternatywa, gdy brak pomysłu np na kolację. Porcelana Bogucice Martha Platin Składniki: opakowanie makaronu np małe kolanka 1 mały brokuł ugotowany na parze puszka kukurydzy por kilka ogórków kiszonych sól, pieprz do smaku majonez Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie
Malinowe Pocałunki